IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Elämänkatsomus ja filosofia
Perustettu
26.8.2005
Tilastot
Käyntejä: 7 593 (1.7.2008 alkaen)
Kommentteja: 4
Koko
112 jäsentä
Tyttöjä: 51 (46 %)
Poikia: 61 (54 %)
Keski-ikä
38,5 vuotta
Otos: 63 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 37,9 vuotta
Poikien keski-ikä: 39,1 vuotta
Ylläpitäjä
LunarVegetarian
Valvojat
Liquid_Rat, BabaBom, LunarVegetarian

Jäsenet (112)

RosalinmadeinbkkVajraKilayaNiArNaletjTV-Reportersoulseeker69-[ras_chuckie]-OngoingSeosGurumasaKatja_KotkaLunarVegetarianKuolleetvedetAlanKChutChi
- Vanhemmat »
-=-=-=-=-

Tavoitteleeko buddhalaisuus rationaalisen ajattelun seka muiden psyykeen rajojen ylittamista?

-=-=-=-=-

Zen-traditio on kuuluisa koan-harjoituksistaan (http://en.wikipedia.org/wiki/Koan), jossa pyritaan nimenomaan mielen rakenteiden ylittamiseen paradoksia pohtien. Sama teema loytyy myos vanhemman buddhalaisuuden maailmasta, joskaan vaikkei yhta korostetussa hahmossa.

Bodhi eli valaistuminen tapahtuu egon rauetessa, viisauden silmien katsellessa olevan ilmentymaa omassa luonteessaan, vapaana psykologisista ehdollistumista.

Rationaalinen paattely seka muut psyykeen toiminnot eivat sinansa ole ongelmia itsessaan. Ongelma syntyy niita kaytettaessa. Mikali psyykeen prosessit rullaavat omaa rataansa havaitsijan ymmartaessa niiden kulun, ne ovat ongelmattomia. Mikali ne kulkevat hallitsematta, tai vailla ymmarrysta, on edessamme ongelma.

Eras ideaali on _mielen taydellinen hallinta_, sen seisauttaminen. Tama ei kuitenkaan ole buddhalaisen tradition paamaarana, silla mielen keskittaminen tai seisauttaminen johtaa samadhiin, mutta samadhi itsessaan ei johda bodhiin. Prajna eli viisaus johtaa valaistumiseen. Siina missa samadhi tukee prajnaa, ja on tietyssa maarin vaadittava tuki sen kehittymiselle, ainoastaan samadhin taydellistaminen ei johda nirvanaan.

Maailma on ymmarrettava — viisaus tarkoittaa olevan ymmartamista. Maailma voidaan ymmartaa joko stilleina tai liikkeessa. Ero kahden liikkeessa ymmarretyn maailmankokemuksen valilla on verrattavissa ihmiseen joen virrassa. Joen pysayttaminen on vaikeaa. Virran mukana kelluminen on vaivatonta. Kysymys on, _annammeko_ itsemme virran vietavaksi vai _joudummeko_ sen viemaksi.

Muotojen (1: rupa) lasnaolo mahdollistaa havainnot (2: samjna), jotka synnyttavat tunteita (3: vedana) viitaten menneisiin ehdollistumiin (4: samskara) seka luoden uusia. Tietoisuus (5: vijnana) on naiden viiden skandhan (http://en.wikipedia.org/wiki/Skandha) eli muodostuman taustalla oleva tiedostava valo.

Mikali henkilo havaitsee yllaolevat tekijat niiden omassa luonteessaan, irtisanoutuen identiteetista niiden kanssa, han kohoaa psykologisen ehdollistumisen ylapuolelle, ylittaen rationaalisen ajattelun muiden psyykeen prosessien muassa, avaten itsensa ehdollistumat ylittavan todellisuuden kokemukselle.

BabaBomMeditaation metodeistaLuonut: BabaBomSunnuntai 06.07.2008 13:10

"Minkalaista meditaatiota harjoitat? Mita tarkoittaa 'Transvehicular Buddhist'?"

----

Nykyinen suuntaukseni on mitaan yksittaista traditiota laajempi, jos vaikka leijonanosa onkin ammennettu eri buddhalaisten perinteiden maailmasta. Kokeilen eri metodeja ja niiden soveltuvuutta omaan psykologiseen kenttaani, tarvittaessa muokkaan tai yhdistelen luodakseni itselleni optimaaliset tyokalut.

Kirjoitin eraassa aiemmassa blogissani neljasta paa-asiallisesta meditaatiostani:

http://www.halfsatori.com/2008/06/meditation-curriculum.html

Ohella harjoitan valkean Taran sadhanaa (myotaillen Atishan Tara-bharttarika-sadhanaa), elementtien meditaatiota, erilaisia body-scan tekniikoita, energian kanavointia, "mind meld" tietoisuuksien yhdistamista, ja ajoittain myos mantra-japaa (Tara / Mani), pranayamaa ja kundalini-kultivointia.

Viime aikoina istuen tehty meditaatio on ollut vahemmalla. Kantavana teemana ollut maailman kohtaaminen ja siihen uudelleen integroituminen, uusi syntyma uusin lahtokohdin, uuteen maailmaan ja uuteen elamaan, taustalla kaikki vuosien varrella eristyksissa tehty pohdinta ja harjoitus. Tulee piste jossa maailma pitaa kohdata, tuoda nirvana ja samsara saman poydan aareen.

Niin, ja "transvehicular" on kommentaari toisistaan eronneista ja usein toisiaan vaheksyvista buddhalaisuuden suuntauksista: Hinayana, Mahayana ja Vajrayana. Yana tarkoittaa kirjaimellisesti kulkuneuvoa, "vehicle". Transvehicular on siten henkilo, joka ajaa tarpeen mukaan erilaisia ajoneuvoja.

BabaBomSatoriLuonut: BabaBomPerjantai 27.06.2008 11:03

Radikaali tajunnanvälähdys, suunnaton viisauden virta, ajaton meta-kokemuksen jatkumo...

Satori
Tutkin mä tumman maailman teitä
ihmiskunnan syövereitä
haaskanneet on kansat rauhan
viisaan elon ohjenauhan.

Sydämestä synnyn löysin
viisauden sielt' kiskoin köysin
viisaall' aukee yhteys suuri
kosmoksen veljeyden juuri.

Yhteydessä elementit
yksiss' tuumin mielen ventit
sulanut sydämen huurre
hälvennyt samsaran puurre.

Viisaudesta rauhan synty
rauhasta taas onnen synty
täss' on tieto elämästä
salaisuuden tietäjästä.
Näissä ajatuksissa lahjani ystäville, ohjelanka kohti sisäistä onnellisuutta, mietteitä muistettavaksi erityisesti elämän kiperissä käänteissä.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Joka alkaa, se loppunsa kohtaa, ilmiöistä jokainen. Luonto kiertää vääjäämätöntä rataansa. Yöstä aamuun, aamusta päivään, päivästä iltaan, illasta yöhön. Kevään heräämisestä kesän kukoistukseen, kesästä syksyn lakastumiseen ja edelleen talven horrokseen josta kevät luonnon herättää.

Mutta mistä syntyy murhe? Ei väistämättömyyksistä, vaan kiintymyksestä niiden hallintaan. Nykyhetki on tulevaisuuden historiaa. Sitkeinkin materian kasaantuma hälvenee ajan suuren tuulen repimänä. Miksi siis jäädä murehtimaan materian tilapäistä hahmoa, syntyjään katoavaista?

Onnellisuus ei synny ilmiöistä itsestään, ei aistien yhteydestä kohteisiinsa. Onnellisuus syntyy toiveen hiipumisesta, sillä toiveen hiipumista seuraa tyyneys ja rauha. Täyteläisen onnellisuuden lepotilaa agitoivan toiveen muassa kärsimys tekee itsensä tietyksi, riivaa mieltämme kohti toimintaa.

Miksi ihmiset tavoittelevat nautintoja? Tosiasiassa toiveen täyttämisen keinoin tavoitellaan rauhaa toiveen piinalta, ja täytetyn toiveen hetkellinen hiljeneminen koetaan säkenöivänä onnellisuutena. Mutta eikö viisas pyrkisi pysyvään onnellisuuteen asettaen toiveensa lepoon?

Toimet vailla kiintymystä luovat perustan rauhalle. Nautintojen ilmetessä anna nautinnon jokien virrata viisaan tietoisuutesi tyyneen valtamereen. Kärsimysten ilmetessä anna kärsimyksen jokien virrata viisaan tietoisuutesi tyyneen valtamereen. Älä riemuitse, älä liioin vieroksu ilmiöiden virtaa.

Ei toiveiden Babylonia päivässä tuhota, ei tuhkaksi polteta, ei tomuksi luhisteta. Luottavaisuus, pontevuus, tarkkaavaisuus, keskittyminen, ja viisaus. Epäitsekkyys, jalomielisyys, kärsivällisyys, päättäväisyys ja laupeus. Siinä avaimia sisäiseen luontoon, jossa toiveiden piina vaimenee.

Tästä viisaan ymmärryksen valtamerestä löydät rauhan, rauhasta löydät alati läsnäolevan onnellisuuden. Tässä tie riemun ja murheen pyörästä syvään täyteyteen ja itseriittoisuuteen. Haluatko liittää sen osaksi maailmankuvaasi? Mitään pyytämättä tai odottamatta aarteeni tarjolle asetin.

-Ananda-

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
- Vanhemmat »