IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Tietokoneet ja Internet
Perustettu
20.12.2004
Tilastot
Käyntejä: 7 663 (1.7.2008 alkaen)
Kommentteja: 1
Koko
295 jäsentä
Tyttöjä: 33 (12 %)
Poikia: 262 (88 %)
Keski-ikä
39,8 vuotta
Otos: 187 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 40,5 vuotta
Poikien keski-ikä: 39,7 vuotta

Jäsenet (295)

-postininja-Ove_nr1annabellaKimiAmulti_hunterpauliniinaTheBadWolfKoodariQspiäp|zD3cWizardv01dRiSeTEi^JaksaBisqwitbrokenwings
- Vanhemmat »
Linus Torvalds oli 1980-luvulla teini-ikäinen innokas tietokoneharrastaja, joka muiden nörttien tavoin pelaili kaiket illat ja yöt tietokonepelejä. Koska tuohon aatamin aikaan ei vielä ollut kovin kummoisia pelejä tarjolla, alkoi niiden pelaaminen nopeasti tympiä haastavampia virikkeitä haluavaa nuorukaista. Linus ryhtyikin soveltamaan perinteistä ”tee se itse” -periaatetta ja ohjelmoimaan isoisänsä tietokoneella omia pelejään. Samalla hän joutui väkisinkin perehtymään yksityiskohtia myöten koneen rakenteeseen ja korjailemaan siitä löytämiään vikoja.

Linuksen tietokoneharrastus muuttui vakavammaksi, kun hän aloitti vuonna 1988 tietojenkäsittelytieteen opiskelun Helsingin yliopistossa. Yhdellä alkuvuosien kurssilla opiskeltiin tietokoneiden toiminnasta huolehtivia erikoisohjelmia, käyttöjärjestelmiä, ja erityisesti modernia Unix-käyttöjärjestelmää. Jouduttuaan jatkuvasti tappelemaan omissa tietokoneissaan pyörivien kankeiden käyttöjärjestelmien kanssa Linus ihastui välittömästi Unixin loogisen kauniiseen rakenteeseen ja joustavuuteen siinä määrin, että hän halusi samanlaisen myös vasta hankkimaansa uuteen PC-koneeseen.

Linus osti koneeseensa toivorikkaana suppean ja lähinnä opetuskäyttöön tarkoitetun Minix-nimisen Unix-version, mutta ei ollut siihen lainkaan tyytyväinen. Koska Linus ei niukalla opiskelijabudjetillaan pystynyt hankkimaan täydellistä Unix-järjestelmää, hän päätti ryhtyä parantelemaan Minixiä itse kirjoittamillaan käyttöjärjestelmän osilla. Ensimmäinen tällainen pikku ohjelma, pääte-emulaattori, valmistui syksyllä 1991. Tästä pienestä pääte-emulaattorista alkoi pala palalta kehittyä kokonainen käyttöjärjestelmä, Linux.

Linus oli syystäkin ylpeä ohjelmoimistaan Linux-osasista, joten hän laittoi ne vapaasti ladattaviksi Internetiin, paitsi osoituksena ohjelmointitaidoistaan myös saadakseen niihin kommentteja ja parannusehdotuksia. Koska Linuksella ei ollut sen kunnianhimoisempia tavoitteita, oli yllätys melkoinen, kun ohjelmille alkoi välittömästi syntyä maailmanlaajuista käyttäjäkuntaa, joka laajeni muutamasta hakkerista nopeasti muutamaan kymmeneen ja pian jo useisiin satoihin innostuneisiin Unix-harrastajiin. He eivät tyytyneet pelkästään käyttämään Linuxia, vaan alkoivat laajentaa ja parannella sitä omiin tarpeisiinsa paremmin sopivaksi. Näin Linuxille syntyi laaja kehittäjäyhteisö, jossa Linus toimi itseoikeutetusti päällikkönä tarkistaen ehdotukset ja hyväksyen Linuxin tärkeimmät kehityssuunnat.

Linuxin lopullinen läpimurto tapahtui vuonna 1994, kun sen ensimmäinen virallinen versio 1.0 julkistettiin. Sen jälkeen Linuxia ryhdyttiin levittämään helposti asennettavissa jakelupaketeissa, jotka sisälsivät varsinaisen käyttöjärjestelmän lisäksi graafisen käyttöliittymän ja joukon erilaisia sovellusohjelmia mm. tekstinkäsittelyyn ja Internetin käyttöön.

Jatko on tietojenkäsittelyn historiaa: Linuxista tuli 1990-luvun lopulla kilpailukykyinen vaihtoehto Windows-käyttöjärjestelmälle ja vuonna 2012 Linuxilla on arviolta 60 miljoonaa käyttäjää, joista merkittävä osa Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan kehittyvissä maissa. Linux ei ole ainoastaan PC-kotikoneiden käyttöjärjestelmä, vaan se on joustavuutensa ansiosta levinnyt moniin muihinkin laitteisiin. Linux on esimerkiksi palvelinkoneiden yleisin käyttöjärjestelmä, ja sen varassa pyörii maailman kymmenen tehokkainta supertietokonetta. Linux löytyy lisäksi monista ajanvietelaitteista kuten matkapuhelimista, televisioista ja pelikonsoleista.

Linux on tuonut kehittäjälleen, Linus Torvaldsille, paitsi mainetta myös kunniaa ja mammonaa. Hänet on mm. nimetty Valittujen Palojen ”vuoden eurooppalaiseksi” vuonna 2000 ja yhdeksi Time-lehden ”kuudestakymmenestä maailmaa muuttaneesta sankarista” vuonna 2006. Suurin yksittäinen Linuksen saama rahapalkinto on varmaankin hänelle vuonna 2012 myönnetty 600.000 euron suuruinen Millennium-teknologiapalkinto.

Linux on paitsi käyttöjärjestelmä, myös avoimen lähdekoodin (open source) ohjelmisto. Avoimen lähdekoodin ohjelmistolla tarkoitetaan tietokoneohjelmaa, jota kuka tahansa voi vapaasti käyttää, muokata, kopioida ja jakaa edelleen, useimmiten täysin ilmaiseksi. Ilmaisen käytön lisäksi avoimuuden suurimpia hyötyjä on se, että avoimen lähdekoodin ansiosta ohjelmistolle saattaa syntyä – kuten Linuxin tapauksessa – tuhansien vapaaehtoisten jatkokehittäjien yhteisö.

Linux on hyvä esimerkki siitä, että parhaat ideat tuppaavat syntymään yliopistoissa, joissa vallitsee akateemisen vapauden luova ilmapiiri: Linuxin kaltainen kummajainen ei olisi ikinä voinut lähteä lentoon riskittömän kvarttaalitalouden pelisäännöillä toimivassa IT-alan yrityksessä. Millään yrityksellä ei sitä paitsi olisi ollut varaa palkata niin suurta joukkoa ohjelmoijia, jotka ovat vapaaehtoisesti ja omaksi ilokseen osallistuneet Linuxin kehittämiseen.

Linuxin maailmanlaajuinen kehittäjäyhteisö on puolestaan osoitus siitä, että tietojenkäsittelytieteessä kenen tahansa on mahdollista luoda uusia ja mullistavia innovaatioita: tarvitaan vain tietokone (halpakin riittää), intoa ja toki jonkinlaista luovuuttakin. Maailma on täynnä tällaisia pienestä liikkeelle lähteneitä ja suosioon nousseita ohjelmia ja niitä kehittäviä menestyviä yrityksiä, joten loppuun isällinen neuvo omaa alaansa etsivälle nuorelle ideanikkarille: ryhdy opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä ja koodaamaan. Oman tietokoneen hankkiminen ei ole välttämätöntä, sillä niitä ovat yliopistot pullollaan ja joissakin niitä jopa jaetaan opiskelijoille heidän omaan käyttönsä.


Jukka Paakki
Helsingin yliopisto
Tietojenkäsittelytieteen laitos

Maanantaina 22.10. järjestetään Millennium Youth Forum, jolloin Linus Torvalds tulee tapamaan nuoria tiedekeskus Heurekaan. Voit seurata suoraa lähetystä Hubi-yhteisöstä klo 13-17 ja osallistu chattiin.

killerpopAika aikaansa kutakinLuonut: killerpopMaanantai 13.06.2011 01:40



Hyvin palvellut vanha palvelin saanee näillä näkymin siirtyä nurkasta jonnekin, toistaiseksi tuntemattomaan paikkaan. Vakaahan se on ollut ja hyvin jaksanut, uptime olisi itseasiassa noin 240 päivää enemmän, ellen olisi eräänä päivänä irroittanut väärää virtajohtoa ;) Eli käytännössä hurrannut moitteetta sen koko ajan, mitä tässä asunnossa on asuttu.

Emäntä hankki kuitenkin juuri uuden läppärin itselleen ja vanha kone vapautuisi vallan palvelinkäyttöön. Ero on huima, kun 466MHz Celeron + 128MB RAMia korvautuisi 1.99GHz AMD Sempron 3400+ / 2.5GB RAM -kokoonpanolla. Vanhaan koneeseen ei enää jaksanut päivittää hyvin palvellutta Debian Etch 4.0:aa miksikään, vaikka itsellä on työpöytäkäytössä ollutkin potato, woody, sarge, etch, lenny ja nyt squeeze, joista viimeksi mainitulla jatketaan edelleen.

Oikeastaan tässä on nyt valinnan paikka. Menisikö squeezen mukana edelleen, vai ottaisiko kaiken uhalla testingin. Toinen valinnan paikka on sitten siinä, että olisiko siinä sittenkin konetta omaan työpöytäkäyttöön, pätkiihän se tämän 1.67GHz / 1.0GB RAM koneen mennen tullen...

Yksi mikä kuitenkin on selvää, ollut jo alusta alkaen, että mikä tahansa funkyn joskus korvaa, on siinäkin Debian/GNU Linux :)
debian.gif

tunerMythTVLuonut: tunerLauantai 06.11.2010 22:44

Jatkoa tuohon: tuner

Vihdoinkin kaapissa oleva digiboksi toimii. Löytyi linuxissa kunnollta toimiva USB-digitikku (TerraTec Cinergy T USB XXS) hintaan 40e. Taistelin kaappiin myös antennijohdon.

MythTV on semisti modulaarinen:
  • Mythbackend - kommunikoi virittimien kanssa ja hoitaa tallennukset yms. Jakaa sisältöä UPnP:llä verkkoon.
  • Mythfrontend - tää olisi kai joku multimediakäli, jolla varsinainen katsominen ja sohvakäyttö hoituisi, mutta luonnollisestikaan en käytä kun levypurkissa ei ole edes näyttöliitintä.
  • MythWeb - PHP:lla kodattu käli, jolla voi katella ohjelmaopasta ja ajastaa tallennuksia. On ihan hävyttömän bloatti.
  • Jotain muita joilla nyt ei ole väliä

Oikeasti tuo arkkitehtuuri on aivan kauhea sotku. Taustalla on bonarina MySQL, jonka kanssa myös frontend ja web ja kaikki perl, python yms apit juttelee. Tuo nyt kuitenkin ajaa asian, eli ohjelmat voi tallentaa ja niitä voi selata ja katsoa pleikkarilta olohuoneessa.

Mitä tulee webikäliin, niin esim ohjelmaoppaan sivunmuodostus kestää kymmenen sekuntia. Sen aikaa levypurkkini ceepu huutaa että 100% ... Aika uskomaton esitys. Kai tuo jollain tehomyllyllä on jokseenkin käyttökelpoinen, mutta 400MHz ARM:lla niin hidas että taidan kodata siihen paremman (vähintään 10x nopeamman) toteutuksen vaikka pythonilla ja javascriptilla. Eihän noita tarvittavia toimintoja oikeasti ole kovin montaa: ohjelmaoppaan muodostus tietokannasta löytyvästä datasta ja ohjelmien ajastus (ja peruutus) ja vanhojen tallennusten poisto.

Jos joku meinaa kysyä että miksi en osta erillistä digiboksilaitetta niin vastaus on: Ostan ehkä sitten kun tulee DVB-T2 moduloitua HD-kamaa ymmärtäviä laitteita. DVB-T -laitteet on mun näkemyksen mukaan kohta vanhanaikaisia ja sen takia tyhmiä sijoituksia.

herbieLinux Mint DebianLuonut: herbieSunnuntai 03.10.2010 12:37

Tarttis jonkun linuxissa toimivan USB-digivirittimen. Voin ostaa parilla kympillä jos jollain on pölyttymässä moinen. Saahan noita tietty uutenakin...

Virittelen LinkStationista tallentavaa digiboksia. Ei nappaa ostaa kaupan hyllyltä oikeaa sellaista, koska se olisi kuitenkin kohta vanhanaikainen. HDTV kun lähetetään jatkossa DVB-T2:na, joka tarttee taas uudet laitteet.

tunerATK-kaappi (ja Linkstation)Luonut: tunerSunnuntai 28.02.2010 19:30

Harvoin tulee blogailtua mitään ATK-aiheista, mutta jos nyt kuiteski.

On tullut jo jonkin aikaa keskitettyä kaikkia mahdollisia gadgetteja kaappiin, jotta olisivat pois silmistä. Eilen sain vihdoin myös printterin pois pöydältäni. Tuolla on nyt printteri, Buffalo Linkstation, kytkin ja wlan-tukiasema. Vielä täytyisi vetää puhelinpiuha kaappiin kellarin kautta, jotta saisi myös ADSL-reitittimen tonne. Nyt puhelinpiuha menee jossain pihalla lumikasojen alla.

Mulla ei ole ollut himassa linux- tai unix-purkkia sen jälkeen kun muutin Ritan kanssa kimppaan. Tuli sitten haxottua Linkstationiin Debian ja sille onkin löytynyt jo paljon funktioita:
  • Toimii printteriserverinä. Alkuperäisellä firmiksellä ei olisi toiminut ton printterin kanssa.
  • MediaTomb jakelee musaa ja videoo Pleikkariin ja @Bro:lta ostamaani Roku SoundBridgeen.
  • Lämpöpumppu pörisee suoraan kaapin alapuolella. Purkista lähtee sarjapiuha maalämpöpumppuun, jotta voin tarkkailla ja optimoida sen toimintaa: http://karikoti.bdb.fi/lampoassa/
  • Jos täytyy jotain latailla bittorrentilla niin asensin tuohon Transmission-nimisen softan joka on muuten aika kätevä!
  • Tietty toimii myös fileserverinä ja backup-laitteena. Tossa on 2x 500-gigaset levyt peilattuna.

On vielä muitakin ideoita miten tuota 250 egen tölkkiä voisi utilisoida. Siihen voisi esim laittaa MythTV serverin, jolloin mulla olisi kaapissa webiselaimella käskytettävä digiboksi. Lisäksi tallennettuja ohjelmia voisi kattoa töllöstä Pleikkarin kautta tai miltä tahansa peeceeltä.

Lisäksi voisi kehitellä automatisoituja backuppeja esim rdiff-backup:n avulla. Saisi vähän versiohistoriaa samalla.

crinuslinuxin dokumentointiaLuonut: crinusLauantai 06.02.2010 00:16

aloitin ihan scratchista. alusta ponkaistaan toivottavasti pitkälle. Pistin ylös mikä on prosessori, mitä x86 assembly kieli tekee, miten prosessori moniajaa (suurinpiirtein); miksi threadeja, miten siitä eteenpäin. Blogi nimi on linusex.blogspot.com

crinusSellastLuonut: crinusMaanantai 28.12.2009 07:19

Backtrack nelosen DVD image iso tippuu, ja pistän sen levylle. Tässä tutkiskelen taas tekniikkaa, kiva tehä hommia kun on kaikes rauhassa. Se on yks juttu mitä rakastan tässä työpaikassa, vapaat kädet. Olen sellanen luonteeltani et mulla pitää olla aikaa ja tilaa. Haen joskus kaukaakin ideoita, ne voi olla megalomaanisia, tai hulluja, tai typeriä, mut se on vaan osa elämää. Ei mielen koukerot ketään tapa tai mitään tuhoa, ne on vain yksi mahdollisuus, joka kannattaa exploitata.

BrieffLinux med Windows 7Luonut: BrieffMaanantai 07.09.2009 22:49

Hyvältä maistuu. :))

herbiedvdLuonut: herbieTorstai 23.07.2009 12:12

Jahas. Uus polttava dvd-asema ois hommattava lähi viikkoina. Nykynen sano sopimuksensa irti. ei polta tai soita edes musa ceedeit. Onneks on toi tavan asema, mut linux distroja jos polttelee ja testailee, ni polttava ois aika pakko olla.. :)
- Vanhemmat »