IRC-Galleria

Drage

Drage

Half of smokers die coz of tobacco, but life takes everyone

Tasavallan Presidentin uudenvuodenpuheMaanantai 02.01.2006 13:04

Presidentti Tarja Halonen piti uudenvuodenpuheen, kuten tapana on ollut. Henkilökohtaisesti ehkä kaipaisin enemmän kommunikointia Presidentiltä kansalle. Niin ja niitä kansanäänestyksiä, joita meillä pidetään muutaman kerran vuosikymmenessä (eikö se teistäkin kuulosta aika alhaiselta, ajatellen että meillä pitäisi olla kehittyvä demokratia?)

Mutta asiaan:

"Maamme lisääntynyt hyvinvointi ei ole jakautunut tasaisesti. Tuloerot ovat alkaneet kasvaa ja on syntynyt uudenlaista köyhyyttä ja syrjäytymistä. Viime vuonna työllisten määrä maassamme lisääntyi noin kolmellakymmenellä tuhannella. Ponnisteluista huolimatta työttömyyttä on edelleen liian paljon. Meidän tulee huolehtia entistä paremmin yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta."

Tosi kuin vesi. Yhteiskuntaluokkien väliset erot ovat suurin ongelma. Köyhät joutuvat painimaan selviytymisen kanssa, samalla kun joka mediassa mainostetaan uusimpia teknologian ihmeitä, joiden saamiseen täytyy olla vähintään kahden keskiluokkaisen tulot. Kun tilanne pääsee riittävän huonoksi, sitten ruvetaan näkemään täälläkin oikeita mellakoita. Ensimmäisenä rikkaiden autoja polttamassa ovat nuoret, ehkä jopa ulkomaalaiset nuoret, joilla on tällä hetkellä kaikkein huonoimmat työllistymisnäkymät sekä muut sosiaaliset ongelmat. Tämä voidaan sitten aikanaan pistää rotuvähemmistön syyksi ja syyttää niitä jotka ovat "ottaneet" näitä "loisia" meille tuhoamaan meidän yhteiskuntaamme.
Sentään Presidentti Tarja Halonen myöntää, että hänen kaudella ei ole kyetty parantamaan tilannetta.

"Hyvinvointiyhteiskuntamme perusrakenne on oikea. Voimavarojen sijoittaminen koulutukseen, terveydenhuoltoon, sosiaaliturvaan ja ympäristöön on yhteisen hyvinvointimme turvaamista. Meidän myös huolehdittava, että kaikki toimii tuloksellisesti."

Hetkinen, voimavarojen sijoittaminen koulutukseen, terveydenhuoltoon, sosiaaliturvaan ja ympäristöön? Mielestäni olen kuullut koulujen osalta vain YT-neuvotteluista ja stressaantuneista opettajista. Entäs terveyden- ja vanhustenhuolto? Taitaa jonot kestää nykyään paikallisessa terveyskeskuksessa n. 3 tuntia per asiakas. Sosiaaliturva? Hyvähän siitä on puhua, opiskelijat joutuvat edelleen elättämään itsensä vanhempiensa rahoilla. Köyhästä perheestä jos olet kotoisin, saattaa opiskelut jäädä käymättä kun Alepan kassa jo kutsuu. Ympäristönhoito ilmeisesti on siedettävällä mallilla, mutta tämä asia onkin tullut enemmän esille vasta viimeisen parin vuoden aikana. Ehkä seuraavaksi vuodeksi jo löytyy jo selvästi kasvava hybridiautokanta, jota edesauttaa verottaja.

"Uskon, että me kaikki haluamme suomalaisen työn menestyvän maailmassa. Laadulla kilpailu edellyttää luovuutta ja osaamista: koulutusta peruskoulusta yliopistoihin ja korkeakouluihin tai ammatillisiin oppilaitoksiin. Se merkitsee oppimisen niveltämistä entistä kiinteämmin myös työelämään. Jo työssä olevien ihmisten on saatava oppia lisää. Heidän ammattitaitonsa on pysyttävä ajan tasalla. Tämä työelämämme lähitulevaisuuden suurin haaste koskee yhtä lailla tehtaita ja toimistoja, virastoja ja terveyskeskuksia – koko työelämää. "

Kuten sanoin aiemmin koulutuksesta, ei KELA:n tuet riitä köyhälle opiskelijalle elämiseen + laskujen maksuun. Teknologia tietenkin kehittyy ja työtätekevien täytyy kehittyä mukana. Muutenhan sitä saattaa jäädä työttömäksi.

"Me tarvitsemme Suomessa lisää yrittäjiä. Uudet työpaikat syntyvät ennen kaikkea pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Suomalaiset ovat – kiitos yhteisten ponnistelujen – ryhtymässä yhä useammin yrittäjiksi."

Heeeetkinen, eikös se ole niin että meillä täällä kotipohjolassa on mitä tehoikkain verovaroin maksettu byrokraattinen järjestelmä, joka on luonut riittävästi säädöksiä yrittäjille jotka täytyy tietää, vaikka asiantuntijoillekkin tuottaa ongelmia? Entäs muita fiksuja päätöksiä, kuten pari vuotta sitten EU direktiivi, jolla saatiin ravintoloihin ravintoloitsijan kustannuksella tehokkaamat imurit puhdistamaan ilmaa? Tai sitten nyt kun tulee täysi tupakointikielto? En minä mene ravintolaan jossa en voi puhaltaa tupakansavua viskilasiini. Ravintoloitsijatkin on käsittääkseni yrittäjiä.

"Suomen kansainvälinen asema on vakiintunut ja vahvistunut viime vuosien aikana. Meillä on erinomaiset suhteet kaikkien naapurimaittemme kanssa ja oma paikkamme laajentuneessa Euroopan unionissa. Poliittinen, taloudellinen ja muu inhimillinen kanssakäyminen naapureidemme kanssa on vilkastunut ja syventynyt. Myös minulla on kuluneen vuoden aikana ollut useita tilaisuuksia tavata ja keskustella Ruotsin, Viron ja Venäjän valtiojohdon kanssa."

Taloudellin kanssakäyminen ok, poliittinen ja inhimillinen? Poliittisesti pitäisi pystyä kyllä tuomitsemaan myöskin yhdysvaltojen ja venäjän ihmisoikeusrikkomukset. Täällä on otettu käyttöön sellainen, ettei oteta kantaa Darfurin tilanteeseen niin ei tarvitse sen enempää ottaa kantaa Irakinkaan tilanteeseen. Me olemme myyneet selkärankamme, joka on heikentänyt poliittista "hauistamme". Olemme vain neutraali kauppapartneri, jolla ei ole tarvetta puuttua asioihin jotka ei meille kuulu.

"Meillä on hyvät ja toimivat suhteet Yhdysvaltoihin, jossa arvostetaan Suomen vastuullista ja vakautta lisäävää ulkopolitiikkaa. Yhteistyömme on kasvanut monella tavoin myös nousevien taloudellisten suurvaltojen, kuten Kiinan, Intian ja Brasilian kanssa."

Mitä mieltä te olette Presidentistä, joka tykkää hiplata maailman mahtavimman valtion Presidentin solmiota? Tai se että meillä ei haluta tuomita Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia, kunhan kauppa käy?

"Euroopan unionissa on meneillään vakavan pohdinnan aika. Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä ehdotus uudeksi perustuslailliseksi sopimukseksi hylättiin. Se ei kuitenkaan tarkoittanut Euroopan unionin tai eurooppalaisen yhteistyön hylkäämistä. Mietintätaukoa kuitenkin tarvitaan ja uudetkin ratkaisut on löydettävä yhdessä. Oma eduskuntamme käsittelee asiaa hallituksen selonteon pohjalta."

Hei haloo? Oisko aika pohdiskella pitäisikö perustuslakiin vaikuttavat päätökset mahdollisesti antaa kansan tehtäväksi?

"Euroopan unioni on samanmielisten maiden ja kansojen arvoyhteisö."

Yeah, right. Taitaa monessa EU -maassa olla paljon fiksumpi suhtautuminen mietoihin päihteisiin. Ei manipuloida turhaan ihmisiä kuvittelemaan asioita joita ei ole.

"On tärkeää, että kansalaisten luottamus kasvaisi Euroopan unioniin ja sen toimintaan. "

Kysymys lienee, ansaitseeko EU meidän luottamuksemme?

"EU on näkyvä ja arvostettu toimija kehitysyhteistyöstä kriisinhallintaan ja unioni voi omilla toimillaan ehkäistä konfliktien syntymistä eri puolilla maailmaa"

EU on suuri koska meillä on EMU ja vahva valuutta. Niin vahva että sitä mukaan Lähi-idän maat neuvottelevat raakaöljyn myynnistä eurolla dollarin sijaan, niin jenkit joutuvat käymään "varmistamassa" oman valtion edun. Sotilaallisesti. Näin konflikteja estetään.

"Olemme vähentäneet julkista velkaa ja hidastaneet eläkekustannusten nousua muun muassa työeläkejärjestelmää uudistamalla. Emme rakenna tämän päivän hyvinvointia tulevien sukupolvien kustannuksella."

Hmm, mitä kaikkea sillä varallisuusverolla olisikaan saatu maksettua, jos vaikka olisi pidetty esim. vuoden pidempään voimassa? 70 miljoonaa euroa on paljon rahaa. Eikä sitä varallisuusveroa maksa nuori sukupolvi. Vaan ne vanhemmat, joiden lasten omaisuus on jo taattu, kävi sitten sosiaaliturvalle kuinka tahansa.

"Äänioikeutta vailla oli ollut valtaosa miehistä ja kaikki naiset. Uudistuksen myötä äänioikeutettujen lukumäärä nousi valtavasti. Suomalaiset naiset saivat äänioikeuden ja tulivat vaalikelpoisiksi valtiollisissa vaaleissa ensimmäisinä Euroopassa. Tällä on ollut suuri merkitys koko yhteiskuntaamme."

Satavuotiskunniaksi voitaisiin järjestää vaikka muutama kansanäänestys surkeimpien lakien purkamiseksi. Pääsisivät ihmiset käyttämään sitä oikeutta mikä meillä on ollut jo kokonaiset sata vuotta.

- Piski

Kokonaisuudessaan puhe löytyy täältä: http://www.presidentti.fi/suomi/

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.