Näin saat suhteesi toimimaan
On väärin luulla, että parisuhde puksuttaa eteenpäin pelkän rakkauden voimin. Joskus on hyvä muistaa, mitä kaikkea ei kannata tehdä, jos haluaa suhteen pysyvän oikeilla raiteilla.
10 kieltoa:
1. Älä syytä puolisoasi siitä, että sinulla on paha olo.
Omista tunteista on otettava vastuu eikä toisen tuntemuksia kannata sekoittaa omiinsa. Jos toisella on huono päivä ja hän tulee kotiin huutaen, ensimmäinen reaktio on helposti ottaa se henkilökohtaisesti. Vihanpurkaukseen ei kuitenkaan kannata vastata vihanpurkauksella. Pikemminkin voi kokeilla empatiaa ja kysyä, onko kaikki hyvin.
2. Älä yritä muuttaa puolisoasi.
Kun puolisoa yrittää muuttaa, pelaa jossitteluleikkiä: ajattelee, että parisuhde olisi mitä mahtavin, jos vain kotona olisi siistimpää, sosiaalinen elämä olisi virkeämpää, valittamisen aiheita olisi vähemmän ja niin edespäin. Emme voi muuttaa toista. Voimme muuttaa vain omia tapojamme ja käytöstämme.
3. Älä käytä sanaa "sinä". Korvaa se minä-puheella.
Sen sijaan, että valitamme puolison tekemisistä tai tekemättä jättämisistä, voimme kertoa, miltä asia tuntuu omalta kannaltamme. On eri asia selittää, että olisi mukavaa, jos puoliso auttaisi enemmän kotitöissä, kuin valittaa, ettei hän ikinä auta. Tämä johtaakin sujuvasti seuraavaan kohtaan.
4. Älä käytä sanoja "ei ikinä" ja "aina".
Sanojen, kuten "ei ikinä" ja "aina" käyttö on lähes poikkeuksetta syyllistävää. Jatkuva syyllistäminen syö parisuhdetta, sillä sen mukana kulkevat helposti arvostelu ja halveksunta. Jos puolisolla on tapana unohtaa syntymäpäiväsi, vetoa häneen tähän tapaan: "Toivon, että muistaisit syntymäpäiväni. Minua loukkaa, jos unohdat sen."
5. Älä puolustele.
Jatkuva puolustuskannalla olo on yksi syyllistämisen tapa: tapa sanoa, ettei se ollut minun vikani, vaan sinun. Yritä ymmärtää toisen näkökulma asiaan. Se ei ole heikkoutta.
6. Älä mökötä ja pidä mykkäkoulua.
Vaikeneminen voi olla eräs rankaisemisen keino. Sovinnon teko on mahdotonta, jos toinen kieltäytyy keskustelemasta.
7. Älä ylläpidä taistelua.
Opettele antamaan ja pyytämään anteeksi - silloinkin, kun tiedät olevasi oikeassa. Voit olla pahoillasi tilanteesta, johon olette ajautuneet: "Olen pahoillani, että riitelemme näin hölmöstä aiheesta."
8. Älä tee johtopäätöksiä toisen käytöksestä.
Joskus on hyvä pysähtyä ja kysyä itseltään: "Kuinka tiedän, mikä on koko totuus? Olenko sortunut ylidramatisointiin?"
Saatamme ajatella, että joku on myöhässä, koska ei välitä. Todellisuudessa myöhästymiseen voi olla liuta muita syitä, joilla ei ole mitään tekemistä kanssamme.
Toisenlaiseen ajatustenlukuun sorrumme, kun oletamme puolison täyttävän tarpeemme ja toiveemme ilman, että olemme selkeästi ilmaisseet niitä.
9. Älä ole liian kontrolloiva.
Puoliso voi olla surkea kokki, mutta jos hänen tekemisiinsä puuttuu jatkuvasti, ei hän kehity paremmaksi.
Pariskunnat saattavat kontrolloida toisiaan esimerkiksi panttaamalla hellyyttä tai seksiä, mutta eivät ota huomioon, että se saa heidät vain etääntymään toisistaan. Toisenlainen, huomaamattomampi tapa harjoittaa kontrollia on leikkiä marttyyriä.
10. Muista hyvät tavat.
Kohtele puolisoasi samalla kunnioituksella, rakkaudella ja suvaitsevuudella kuin läheisimpiä ystäviäsi. Onnellisessa avioliitossa olevien yksi piirre on huomaavaisuus toisiaan kohtaan.