Päänsärky (Cephalalgia) on monien eri sairauksien tavallisin oire. Päänsärky voi myös johtua elimistön nestehukasta[1]. Päänsärkyä voi olla ilman muita oireita, eikä siitä useinkaan kannata huolestua. Päänsäryn aiheuttamat kivut ovat hyvin erilaisia. Ne voivat olla jyskyttäviä, "poraavia", polttavia, jomottavia tai pistäviä. Ne voivat olla pään jossakin osassa tai koko päässä. Päänsäryn syyn selvittämiseksi täytyy ensin yrittää saada selville, missä kipu on, milloin se tulee, minkä luonteinen se on sekä tuleeko se yksin vai liittyykö siihen muita oireita. Päänsärky on oire eikä tartuntatauti.
Erilaisia päänsärkylajeja:
* Jännityspäänsärky on usein takaraivossa ja säteilee sinne niskasta ja hartioista. Jännityspäänsärky voi tuntua myös vyömäisenä otsassa ja tulee toisinaan stressin yhteydessä, usein vasta vaikean rasittumisvaiheen jälkeen. Siihen auttaa yleensä rentoutuminen ja lievä kipulääke. Jännityspäänsärky voi alkaa myös jos on heikko näkö ja ihminen joutuu siristämään silmiään.
* Lihasjännityspäänsärky johtuu niska- ja hartiaseudun lihasten jännitystiloista. Näiden lihasten jännityksen voi todeta painelemalla, jolloin niissä tuntuu kipua. Lihasjännityksiä voi poistaa venytyksillä, joogalla, voimistelulla ja yleensä reippaalla liikunnalla. Myös hieronnasta voi olla apua.
* Päänsärky ja kuume on usein influenssan ja vilustumisen tauti. Jos särky tuntuu otsassa ja lisääntyy päätä eteenpäin taivuttettaessa on kyseessä siis päänsärky kuume.
* Päähän saadun iskun jälkeinen päänsärky. Tämä päänsärky voi johtua kallonsisäisestä verenvuodosta, varsinkin jos samanaikaisesti on väsymystä ja pahoinvointia.
* Ajoittainen päänsärky, näköhäiriöt ja pahoinvointi/oksennukset. Tällainen päänsärky voi olla migreeniä. Usein muillakin perheenjäsenillä on migreeniä, koska se on periytyvää. Migreenin voi saada myös joistakin ruoka-aineista, esimerkiksi suklaasta tai punaviinistä. Päänsärky silmien ympärillä lukiessa, kutoessa tai tehdessä jotakin muuta silmiä rasittavaa työtä voi johtua siitä, että näkö on huonontunut tai valaistus on liian heikko.
* Päänsärky, pahoinvointi ja oksentelut aamuisin voivat johtua edellisen illan alkoholin nauttimisesta, krapulasta. Tämäntyyppinen päänsärky voi tosin johtua myös (jos oireet palaavat) aivokasvaimesta.
* Vihlauspäänsäryt voivat johtua liiallisesta ulkona olemisesta tai siihen kohdistuva kylmä voi aiheuttaa vihlauspäänsäryn.