Riiteleminen on hyödyllistä silloin kun riidan aikana saadaan selvitettyä epäselviä asioita ja riita päättyy sovintoon. Tällainen rakentava riiteleminen on vaikeaa, mutta sitä voi opetella - kotitaloustunnillakin.
Riitele asioasta, joka sinua harmittaa ja jonka selvittämisessä luulet toisen voivan auttaa. Kerro tunteesi, mielipiteesi, halusi tai pelkosi selkeästi. Käytä minä muotoa: "En voi sietää sitä, etten koskaan löydä täältä mitään."
Kun on kiire niin riita syntyy herkästi. Rakentava riitely vaatii aikaa, jotta on mahdollista sopia asia. Sovi riita samana päivänä jos lupaat jotain sovintoa tehdessäsi, pidä lupauksesi, ettei samasta asiasta tarvitse riidellä moneen kertaan.
Riidan aikana voi käyttäytyä monella tavalla. Maltillisuus, toisen kuunteleminen, anteeksi pyytäminen ja sopiminen kuuluvat rakentavaan riitelyyn. Ovien paiskominen, paikalta poistuminen ja raivopäinen huutaminen eivät ole järkevieä riitelytapoja, vaikka ne tuntuvatkin joskus helpottavan omaa kiukkua.
Kotitaloustaito, TAMMI
Ok jos mä riitelen ja haluun huutaa, paiskoo ovia tai poistua paikalta niin teen sen. Mielummin lähen käveleen ku heittelen kauneimman astiastoni seinille. Moro vaan.
Ok ihan hyvä teksti, mutta ei se toinen osapuoli kuitenkaan ole yhtään sen sivistyneempi riitelijä, vai onko?