Panislamististen ideologioiden tapaan Khomeini käsittää länsimaisen imperialismin tuhatvuotisen Islamin Huoneen ja Sodan Huoneen välisenä tuhatvuotisena taisteluna. Mutta siinä missä edellinen muistutti muslimien menneestä imperialistisesta loistosta oikeutuksena yhdistyneen pan-arabimaailmanvallan luomiselle Khomeini näki ne maailmanlaajuisen muslimiyhteisön yhdistymisen esikuvana.
Khomeini päätteli siihen tapaan, että Iranilla oli pyhä velvollisuus palvella umman ytimenä, koska se oli ainoa maa, mihin oli perustettu todellinen islamilainen hallinto, joka oli samalla islamin pyhän sanoman levittämisen ponnahduslauta: "Iranin vallankumous ei ole pelkästään iranilainen, koska islam ei kuulu millekään kansakunnalle erityisesti...Me tulemme viemään vallankumousta kaikkialle maailmaan, koska se on islamilainen vallankumous. taistelu jatkuu, kunnes huuto 'ei ole muuta jumalaa kuin Allah ja Muhammed on hänen profeettansa' kaikuu kautta maailman." (Khomeini, Islam and Revolution, 1985, ss. 327-28)
Eräs Qutbin seuraaja, josta tuli myöhemmin bin-Laden Ayman al-Zawahirin puhemies, kirjoitti samoihin aikoihin: "Meidän on siirrettävä taistelu vihollisen alueelle polttaaksemme niiden kädet, jotka sytyttävät tulta maihimme". (al-Zawahiri, Knights under Prophet's Banner, FBIS-NES'in käännös 2002-0108, 2.joulukuuta 2001, s. 78)
Bin Ladenin julistama jihad ei ole ollut sinänsä mikään uutuus: pyhän sodan julistaminen uskottomia vastaan on ollut lukemattomien imperialististen hallitsijoiden ja hallitsijoiksi pyrkivien standardikäytäntö aina islamin noususta lähtien. Eikä bin Ladenin käsitys jihadista ensisijaisesti militaristisena hankkeena maailmanlaajuisen islamilaisen umman luomisessa eroa millään tavoin perinteisestä islamilaisesta ajattelusta.
"Kun ihmiset näkevät vahvan hevosen ja heikon hevosen, he pitävät luonnostaan tuosta vahvasta hevosesta", kertoi bin Laden eräälle salaisessa Mghdanin kätköpaikassaan luonaan käyneelle saudipapille pian syyskuun 11. jälkeen 2001. "Eräässä Hollannin keskuksista 11.9.2001 jälkeisinä päivinä liittyi useampi ihminen islamilaiseen yhteisöön kuin niitä edeltäneinä 11 vuotena. Kuulin erään, jolla on koulu Amerikassa toteavan islamilaisessa tv:ssä 'Emme pysty millään vastaamaan kaikkiin niihin yhteydenottoihin, joissa pyydetään islamia koskevaa kirjallisuutta.' Tämä tapahtuma sai ihmiset ajattelemaan [islamia], mistä on suurta etua islamille." (Bin Ladenin nauhoitettu lausunto, 27.12.2001, al-Jazeera TV; wwwfas.org/irp/world/para/ubl-video.htm)
"Jos Jumala suo, Amerikan loppu on lähellä", hän profetoi seuraavaksi eräässä videolle nauhoitetussa haastattelussa, joka esitettiin al Jazeera TV:ssä 12.12. 2001. "Sen loppu tapahtuu tästä Jumalan orjasta riippumatta. Huolimatta siitä tapetaanko Osama tai jos hän jää eloon, herätys on alkanut, kiitos Jumalan. Tämä oli näiden operaatioiden hedelmä."
AQC-johtajien sieppaaminen tai tappaminen on siten pikemminkin tiedusteluongelma kuin puhtaasti sotilaallinen ongelma. Edelleen, huippujohtajien surmaaminen ei tee loppua al-Qaedan verkoston muodostamasta uhasta, sen sijaan se kyllä aikaa myöten heikentäisi heidän kykyään koordinoida operaatioitaan ja rajoittaisi heidän rahavirtojaan. Vaikka Osama bin Laden siepattaisiin tai tapettaisiin huomenna, muslimiääriainekset jatkaisivat silti hyökkäyksiään tulevinakin vuosikymmeninä. Kuten tulemme seuraavassa näkemään, he eivät pyri ainoastaan tappamaan brittiläisiä ja amerikkalaisia, nykyinen jihadisti-ideologia tähtää koko muslimimaailman yhdistämiseen yhdeksi valtioksi, joka olisi osa Eurooppaa ja samanaikaisesti Yhdysvaltojen nujertamiseen. Vaikka al-Qaedan uskotaankin toimivan yli 60 eri maassa kaikkialla maailmassa, sillä on neljä elintärkeää rintamaa: Pakistan/Afganistan, Saudiarabia, Irak ja Eurooppa. Pakistan, koska se on eräs suurimmista, voimakkaimmista muslimimaista ja sillä on jo hallussaan atomiaseet. Ja vaikka Pakistan onkin alkanut jossain määrin puuttua ankaralla kädellä al-Qaedan toimintaan, se ei kuitenkaan koske Pakistanin Talebaneja tai sen islamistisia ääriliikkeitä. Saudit, koska heillä on tarjota johtajuutta, taloudellista tukea ja ideologista indookstriaatiota al-Qaedan jäsenille. Ja jos al-Qaeda saavuttaa päämääränsä ja saa hallintaansa Saudiarabian öljylähteet tai sen pyhät paikat (Mekan ja Medinan), sen asema jihadin toteuttajana olisi entistä parempi.
Irak on kriittisen tärkeä rintama al-Qaedan vastaisessa sodassa tänä päivänä, koska se on ollut kätevä jalusta mielenosoituksille ja siinä mielessä hedelmällistä maaperää al-Qaedan värväystoiminnalle. Mitä Eurooppaan tulee, nyt kun Yhdysvallat katsoo olevansa sodassa, Eurooppa käsittää uhkan olevan lähinnä lakien toimeenpanopuolella. Itse asiassa uskotaan eräiden al-Qaedan vaarallisimpien jäsenten olevan Euroopan muslimeja, jotka ovat yleensä paremmin koulutettuja, kyvykkäämpiä, liikkuvampia ja pystyvät soluttautumaan paremmin länsimaiseen yhteiskuntaan kuin Lähi-idässä tai Etelä-Aasiassa varttuneet muslimit. Halu tulla "marttyyriksi", joka on kyllästänyt al-Qaedan keski- ja alemman tason jäsenkunnan, vaikeuttaa heidän löytämistään.
Siten on helpompi yrittää estää al-Qaedan mahdollisia jäsenehdokkaita liittymästä siihen kuin yrittää estää heitä hyökkäämästä, kun heidät kerran on indoktrinoitu ja valmistettu siihen tehtävään, mikä heillä on uskonnollisina marttyyreina. Ja mitä pikemmin Irakin sota annetaan Irakin hallituksen käsiin, sitä parempi laajemmalle muslimijihadinvastaiselle sodalle.