Markkinoilla on tällä hetkellä kahta HPV-rokotetta papilloomavirusta vastaan, joka aiheuttaa mm. kohdunkaulasyöpää. Merckin Gardasil hyväksyttiin Yhdysvalloissa lääkeviraston puolesta jo 2006 ja GlaxoSmithKlinen Cervarix vuonna 2009. Gardasilista on tullut Yhdysvalloissa rutiinirokote nuorille naisille ikäryhmässä 9 – 26 vuotta ja nyt tartuntatautikeskuksen immunisaatiolautakunta suosittaa myös 11 – 21-vuotiaiden miesten rokottamista. Myös Suomessa on Gardasil otettu yleiseen rokotusohjelmaan.
Uudet tutkimukset rokotteen kokeista ennen ja jälkeen hyväksymisen ovat paljastaneet, että rokotteen tehoa on liioiteltu rankasti ja haittavaikutuksista ei ole juuri välitetty. Kanadalaisen tutkimusryhmän mukaan ”kokeiden suunnittelu ja tulosten tulkinta olivat puutteellisia ja tarkoituksellisen tuloshakuisia. Luottamus rokotteen hyötyihin pitkällä aikavälillä nojaa olettamuksiin, joita ei pystytty todistamaan ja jotka ovat itse asiassa ristiriidassa konkreettisten todisteiden kanssa. Kokeiden perusteella esitettiin väite, että rokote ehkäisisi 70 % kohdunkaulan syöpätapauksista, vaikka todisteita ei ole yhdestäkään estetystä tapauksesta, eikä tulevaisuuden optimistisille ennusteille ole mitään tieteellisiä todisteita. Rokotteen turvallisuus on perusteltu virheellisesti suunnitellun kokeen valikoiduilla tuloksilla ja on suoraan ristiriidassa alati kasvavien vaurioiden ja ongelmien kanssa, joita ovat jopa pysyvät vammat ja kuolema. Paremmin voidaan suojautua kohdunkaulansyövältä ehkäisevällä seulonnalla (riskitön) ja keskittymällä sairauden muihin tekijöihin.”
On järkyttävää, miten paljon julkisuutta ja tukea lääkevirastolta ja terveydenhuollon ammattilaisilta tällainen vaarallinen rokote on saanut heppoisin perustein. Kuuden vuoden jälkeenkään ei ole saatu yhtään pitävää todistusaineistoa HPV-rokotteiden syöpää estävistä ominaisuuksista, puhumattakaan hengen pelastavista. Sen sijaan pelkästään Yhdysvaltojen rokoteturvallisuuden seurantajärjestelmään on kirjattu yli 27.000 ilmoitusta HPV-rokotteiden aiheuttamista ongelmista ja vammoista, joista 517 hengenvaarallisia, 894 on johtanut pysyvään vammaan ja 119 kuolemantapausta. Ensiavussa on käynyt liki 10.000 potilasta ja lähes 3000 on joutunut jäämään sairaalahoitoon.
Tiedämme kuitenkin, miten vähän lääkärit ilmoittavat tapauksia seurantajärjestelmään, joidenkin arvioiden mukaan vain 1 – 10 % kaikista tapauksista. Monesti rokotteiden aiheuttamat komplikaatiot ilmaantuvat pidemmän ajan kuluttua, jolloin lääkärit kieltäytyvät näkemästä asiayhteyttä. Vielä paljastavampaa on se, että lääkeviraston mukaan 70 % raportoiduista tapauksista tuli Merckin kautta, mikä viittaisi siihen, että lääkärit raportoivat mieluummin suoraan lääkeyhtiölle kuin seurantajärjestelmään. Kuinka paljon Merck on jättänyt näistä raportoimatta, jää arvailujen varaan.
Raivostuttavaksi asian tekee erityisesti se, että juuri ennen kanadalaisten raportointia mediassa julkaistiin Merckin itsensä maksamien tutkimusten tuloksia, jotka kertoivat vain vähäisistä sivuvaikutuksista ja vielä erikseen mainitsivat, ”ettei vakavampia terveysongelmia ilmennyt”. Heidän mukaansa suurin osa raportoiduista ongelmista vaivasi potilaita jo ennen rokotuksen saamista ja 14 kuolemantapausta johtuivat auto-onnettomuuksista, itsemurhista, sydänongelmista, keuhkokuumeesta ja muista asioista, joihin rokotuksilla ei ollut vaikutusta.
VAERS:iin raportoidut vakavimmat haittavaikutukset olivat enimmäkseen kouristukset, halvaus, sokeutuminen, puheongelmat, lyhyet muistikatkokset, kasvohalvaus (Bell’s Palsy), Guillain-Barren syndrooma, haimatulehdus, kystat kohdussa, verihyytymät ja sydänongelmat, keskenmeno ja sikiön kehityshäiriöt, sydänkohtaus ja kuolema.
Ja lisää on tulossa. Rokotteet sisältävät vain osan papilloomaviruksen kannoista, Gardasil kannat 6, 11, 16 ja 18, Cervarix vain kannat 16 ja 18. HPV 16- ja 18-kantojen arvioidaan aiheuttavan 70 % kohdunkaulasyövistä. On kuitenkin huomattava, että kohdunkaulasyöpä diagnosoidaan usein vasta yli 40-vuotiailla naisilla, mediaani Yhdysvalloissa vuosina 2005 – 2009 kohdunkaulasyövän diagnoosille oli 48 vuotta. Vain 0,2 % kaikista diagnosoiduista oli alle 20-vuotiaita.
Kuitenkin rokote kehotetaan ottamaan jo alle 14-vuotiaana ja tehosterokotus 5 vuoden jälkeen. Siksi alla oleva taulukko 14 – 26-vuotiaiden naisten lisääntyneistä ongelmista on hälyttävää. Useat rokotteen aiheuttamista ongelmista ilmestyvät vasta 4 – 5 vuoden jälkeen, joten alamme vasta nyt nähdä ensimmäiset pitkän ajan reaktiot kuuden vuoden rokotusten jälkeen.
Tämä tukee aiempia olettamuksia siitä, että HPV-rokotteet voivat itse asiassa nostaa kohdunkaulasyövän riskiä. Merckin omien tutkimusten mukaan rokote lisää syövän esiasteisten haavaumien riskiä 44 %, jos potilas on aiemmin altistunut HPV 16- tai 18-kannalle. Merckin tutkimusten mukaan rokote saattaa antaa suojaa myös muita kantoja vastaan, joten kenties altistuminen muille kannoille saattaa myös nostaa riskiä sairastua rokotteen jälkeen.
Tammikuussa 2012 amerikkalainen naistentautien tiedelehti julkaisi ATHENA HPV-tutkimuksen tulokset, jossa oli seulottu kohdunkaulasyöpää 47.000 yli 21-vuotiaalta naiselta 61 klinikalla ympäri Yhdysvaltoja. HPV-rokotteen huomattiin vähentävän HPV-16 infektioita nuorilla naisilla vain 0,6 % verrattuna rokottamattomiin. Sen sijaan muita korkean riskin HPV-infektioita havaittiin rokotetuilla 2,6 – 6,2 % useammin kuin rokottamattomilla naisilla.
Rokote-lehdessä Englannissa toukokuussa 2012 julkaistu tutkimus täsmensi vielä papilloomaviruksen mekaniikkaa. ”HPV-rokotteiden tuloksia tarkastellessa luotetaan koepalan DNA-sisältöön, mutta siinä saattaa näkyä useita HPV-kantoja, vaikka yksittäisen leesion aiheuttaa vain yksi kanta. Arvioidaan, että rokotteeseen kuulumattomien HPV-kantojen aiheuttamien kohdunkaulasyöpätapausten määrä saattaa nousta 3 – 10 % johtuen rokotuksen esiin tuomista (unmasking) muista kannoista.”
Mitä tehdä?
Onneksi on olemassa parempia tapoja suojautua kohdunkaulan syövältä kuin Gardasil- tai Cervarix-rokotteet. Meillä on onneksi (vielä) vapaus valita olla ottamatta tarpeettomia rokotuksia ja on tärkeää myös kertoa se nuorille, joille niitä ollaan nyt tyrkyttämässä. On hyvä muistaa, että terve keho pystyy itse hoitamaan yli 90 % HPV-infektioista alle kahdessa vuodessa, joten immuunijärjestelmästä tulee huolehtia. Papilloomavirus leviää seksuaaliteitse ja tutkimusten mukaan kondomin käyttö vähentää tartuntariskiä 70 prosentilla, mikä on paljon enemmän kuin rokotteen tarjoama suoja! Kannattaa siis muistuttaa nuoria terveen seksin tavoista ja muistuttaa kondomin käytöstä. Jos tulee ottaneeksi rokotteen, kannattaa myös muistaa, ettei se välttämättä estä HPV-infektiota, joten seulontatutkimuksissa tulee käydä parin vuoden välein.
Maailmalta kuuluu kummia yleisesti rokotusrintamalta. Joissain maissa ollaan karsimassa yksilöiden oikeuksia määrätä omasta terveydestään. Rokotuksia yritetään pakottaa etenkin nuorille kouluissa tiedottamatta tai kysymättä vanhemmilta. Saatetaan jopa rajoittaa kouluun tai töihin pääsyä ilman rokotuksia. Valinnanvapautemme on siis uhattuna. Jokainen voi tehdä jotain asian hyväksi.
Ottakaa selvää rokotteiden hyödyistä ja haitoista, sillä lääkevirasto ei ole puolueeton
Puhukaa omalääkärin kanssa asiasta ja vaihtakaa lääkäriä, jos se on tarpeen
Ottakaa yhteyttä kuntanne edustajiin ja viranomaisiin lisätietojen saamiseksi tai epäkohtien oikaisemiseksi
Kertokaa muille omista kokemuksistanne, sillä moni muu on samassa tilanteessa
Tutustukaa vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin
Alkuperäinen artikkeli: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/10/16/unproven-hpv-vaccine-safety.aspx
Aiheeseen liittyvät jutut:
Lääkärit eivät ole huolissaan HPV-rokotteen haitoista
Kuluttajat kritisoivat jokavuotista flunssarokotetta
Uudet ravintosuositukset perustuvat puutteellisiin tutkimuksiin
Merckin rokotehuijaus paljastettu
Tutkimus: Rokotteilla ja lapsikuolleisuudella yhteys
http://www.magneettimedia.com/uudet-todisteet-teilaavat-hpv-rokotteen-turvallisuuden/