IRC-Galleria

MikaM

MikaM

Mika Mäntylä
Luulin tänään, että joku on erehtynyt päivästä. Että joku kuvittelee nyt olevan aprillipäivä 1.4.

Kerronpa ensin vähän taustaa. Kiinteistöpalvelualan tes-neuvotteluissa saatiin syksyllä kaksivuotinen sopimus, joka piti sisällään kolme palkankorotusta. Näistä suurin, 4,3%, oli määrä astua voimaan 1.5.2008. Tämän oli määrä olla näistä suurin ilmeisesti siitä syystä, että vuodelle 2008 on ennustettu inflaatiopiikkiä, jota tämä korotus kompensoisi työntekijöiden kukkaroissa. Käytännössä tämä prosenttiosuus vastaa reilun kolmen sentin korotusta perustuntipalkkoihin. Lisäksi sovittiin, että käyttöön otetaan uusi palkkausjärjestelmä, joka ottaa paremmin huomioon työtehtävän vaativuuden sekä työntekijän koulutuksen. Järjestelmän oli tarkoitus olla sellainen, ettei kenenkään palkka laske, mutta koulutettujen ja vaativissa tehtävissä työskentelevien siivoojien palkka nousisi.

26.3 tuli uutinen, jonka mukaan neuvottelut uudesta sopimusjärjestelmästä ovat katkenneet tuloksettomina. Työnantajaliitto Kiinteistöpalvelut ry esitti sellaista mallia uudeksi palkkausjärjestelmäksi, joka olisi sovitun tavoitteen vastaisesti laskenut palkkoja poistamalla nykyiseen palkkaukseen kuuluvia lisiä. Kiinteistöpalvelualan sopimusalatoimikunta esitti yksimielisesti hallitukselle työnantajan esityksen hylkäämistä ja PAMin hallitus päätti hylätä työnantajaliiton "tarjouksen".

Tänään Kiinteistöpalvelut ry:n toimitusjohtaja ja varatuomari Pia Gramén ilmoitti yksipuolisesti, ettei syksyllä sovittuja palkankorotuksia 1.5.2008 makseta. Hänen mukaansa korotuksia ei tarvitse maksaa, koska sovintoa uudesta palkkausjärjestelmästä ei tullut. Näin huolimatta siitä, että tasokorotukset ja uusi palkkausjärjestelmä ovat, tai olivat ainakin syksyllä kaksi aivan eri asiaa. Gramén on sitä mieltä, että tämä korotus kuuluu uuteen palkkausjärjestelmään, joka nostaa joidenkin palkkoja, toisien pitää entisellään. Tyhmempikin kuin varatuomari varmaan ymmärtää, että yleiskorotus ja vain joidenkin palkkoja nostava korotus ei ole sama asia.

Kyse on vain kolmesta sentistä tunnilta, suurin piirtein inflaatiota vastaavasta summasta. Kolme senttiä on pieni summa, joskin se saattaa olla iso sellaiselle, joka työskentelee kaikkein surkeimmin palkatulla alalla. Surkeimmin siitä huolimatta, että siivoojan työ pitää sisällään raskasta fyysistä työskentelyä usein minuuttiaikataululla, melu- ja kemikaalialtistuksessa, ergonomisesti huonoissa oloissa ja joskus jopa jatkuvan vähättelyn ja halveksunnan kohteena.

Elinkeinoelämä valittaa huutavaa työvoimapulaa palvelualoilla etenkin kasvukeskuksissa ja vaatii jopa satojen tuhansien maahanmuuttajien värväämistä. Nämä tulisivat luonnollisestikin kehitysmaista. Suomessa on samaan aikaan valtaisa työttömyys. Työttömät eivät hakeudu näihin töihin, koska palkka on niin huono, ettei sillä elä. Työnantajataho ilmeisesti luottaa siihen, että kehitysmaista haalittu työvoima tekee töitä kehitysmaan palkkatasolla. Ja miksi ei luottaisi? Juurihan on uutisoitu, että suuri osa maahanmuuttajista tekee töitä paljon tessiä alemmalla palkalla. Lisäksi maahanmuuttajien määrän kasvaessa yli äyräiden on huoltotaseen pitämiseksi kohtuullisena sosiaalietuuksia kavennettava huomattavasti. Tämä tuo enemmän väkeä työvoimaan pienemmällä palkalla, niin maahanmuuttajia kuin myös kantaväestöäkin. Tuloksena on hyvinvointiyhteiskunnan romahtaminen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.