1. Vilkuttajat
Kun Japanissa juna saapuu asemalle, siivoojat menevät vaunuihin sisään ja sulkevat ovet siivouksen ajaksi. Matkustajat odottavat kiltisti asemalla. Kun vaunu on siivottu, heidät päästetään sisään, ja siivoojat asettuvat riviin asemalle. Junan lähtiessä he vilkuttavat matkustajille.
Sama tapahtuu lentokentällä. Siinä vaiheessa, kun MD-11:ta aletaan työntää lähtöön, japanilaiset työntekijät asettuvat kentällä riviin ja vilkuttavat. Vastaavaa ei tapahdu lähes missään muualla maailmassa.
2. Junaohjeet
Japanilaiset ovat järjestelmällisiä. Kun he odottavat junaa asemalla, he asettuvat parijonoihin. Kun juna sitten saapuu ja matkustajat tulevat ulos, odottajien parijono aukeaa heille kunniakujaksi. Vasta sen jälkeen mennään sisään. Kukaan ei törmää eikä tuupi, vaikka Osakan juna-asemalla kulkee viisi miljoonaa ihmistä. Kaupungissa on seitsemän miljoonaa asukasta.
Ihmisvilinästä huolimatta Japanissa ei tarvitse pelätä, että joku vie lompakon. Paikalliset pilailevat, että taskuvaras pääsisi varmasti pääuutislähetykseen.
Japanilaisissa junissa on myös pelkästään naisille tarkoitettuja junavaunuja. Niitä ilmestyi siksi, että miehet olivat yrittäneet kähmiä naismatkustajia aamuruuhkassa.
3. Siniset teltat
Kioton ja varsinkin Osakan pelloilla näkyy sinisiä telttoja, joissa asuu kodittomia ihmisiä. Aikaisemmin japanilaisessa yhteiskunnassa sellaista ei suvaittu, mutta nyt telttojen annetaan olla. Niissä asuu myös sellaisia japanilaisia, jotka ovat tehneet ns. sosiaalisen itsemurhan ja väistyneet yhteiskunnasta sivuun. Esimerkiksi työttömyys voi olla väistymisen syy.
4. Sakebaarit
Japanilaisissa kaupungeissa on sake- ja viinabaareja, joihin mahtuu usein vain noin kymmenen asiakasta. Viinat voi tilata joko kylmänä tai lämpimänä, jos elekielellä viestiminen onnistuu. Paikalliset puhuvat huonoa englantia, mutta lukevat sitä paremmin. Vaikka sanan "sake" ymmärtää sekä myyjä että tilaaja, joskus kannussa saattoi kuitenkin tulla lämmintä paloviinaa.
Sakea juotaessa on hyvä muistaa, että parin ensimmäisen kierroksen aikana sitä ei saa kaataa itselleen, vaan pöytänaapurit kaatavat aina toisilleen.
5. Mummon pitsit
Japanilaiset rakastavat estetiikkaa. Myös taksien pitää olla kauniita; niinpä niiden takapenkit ja etupenkkien yläosat on verhoiltu kauniilla, valkoisilla pitsipeitteillä. Taksikuskeilla on yleensä ajaessa valkoiset puuvillakäsineet kädessä. Taksit ovat kaasuautoja.
6. Vasemmanpuoleinen liikenne
Japanissa ajetaan vasemmalla puolella. Diesel tulee laittomaksi vuonna 2006. Tavallinen japanilainen ei saa ostaa autoa, ennen kuin hän voi osoittaa, että sille on varattu oma parkkipaikka.
7. Pilkkahinnat
Kiotossa ja Osakassa on halpaa. Suomalaisen työmaaruokalan hinnalla syö helposti kymmenen pienen ruokalajin aterian, jossa on pääruokana lihaa, kalaa tai kanaa. Herkullinen nuudelilounas maksaa alle kaksi euroa. Kolpakko olutta verottaa lompakkoa kolmen euron verran.
Esimerkiksi yö japanilaisessa ryokan-majatalossa, keskellä Osakan vilkkainta yöelämäkeskusta Dotonburia, maksaa 80 euroa. Se sisältää majoituksen kahden hengen tilavassa huoneessa, tunnin majatalon japanilaisessa kylpylässä, yli kymmenen ruokalajin juhlaillallisen tatamilla ja kahdeksan ruokalajin japanilaisen aamiaisen.
Japanilaisessa peruskapakassa syöty lounas, johon kuului porsaanlihaa, paistettuja ituja, täytettyjä gyozo-nyyttejä, korealaista kimchiä eli tulista kaalia sekä olutta, maksoi viideltä hengeltä 20 euroa.
Metrolippu Osakan sisällä maksaa 140 jeniä eli euron verran, Kioton ja Osakan välillä taas 490 jeniä eli vähän päälle kolme euroa.
8. Ei juomarahaa
Japanilaisessa kulttuurissa ei tunneta tippien antamista. Paikalliset eivät ymmärrä, kuinka he voisivat pitää omistuksessaan jonkun toisen omaisuutta. He eivät siis pidä juomarahaa omanaan. Sen antaminen saa heidät hämmentyneiksi ja onkin turisteille mieluummin kiellettyä kuin suositeltavaa.
Japanilaisesta häpeästä kertoo myös se, että esimerkiksi golf-kilpailussa toiseksi viimeiseksi tullut saa palkinnon. Hänhän on joutunut jättämään jonkun toisen vihoviimeiseksi ja pahoittaa näin mielensä. Palkinto on tarkoitettu lohdutukseksi.
9. Mätä kala ja muut herkut
Japanissa saa loistavaa ruokaa. Oppaan mukaan 90 prosenttia suomalaisista vieraista pitää siitä. Tarjolla on sushin ja raa''an kalan lisäksi myös paljon liharuokia, friteerattuja herkkuja sekä jopa valkosipulilla ja persiljalla höystettyä paistettua perunaa.
Extreme-kokemuksia haluavat voivat maistella fermentoitua eli hapatettua kalaa ja riisiä, suomeksi siis mädäntynyttä ruokaa. Simpukan peräsuoli maistuu sekin karvaisen eksoottiselta.
Pallokalan liha on vaaleaa ja hyvin kiinteää. Sen voi Suomessa korvata ohueksi siivutetulla kuhalla, jota dipataan soijaan.
10. Izakaya-pöytä
Japanilaisten tapakset eli izakaya tarkoittaa sitä, että kokille sanotaan "anna tulla". Izakaya-ravintoloita on paljon, ja pienet ruokalajit saapuvat pöytään valmistumisen tahdissa. Ruokia ei jaeta alku-, pää- tai jälkiruokiin, vaan kaikkea syödään sekaisin. Lopuksi pöydässä saattaa olla lähemmäs 20 ruokalajia.
Izakaya-illallisen kallein pikkuruoka, eli kokonaisena hiillostettu kala, maksoi osakalaisessa izakaya-ravintolassa 3,50 euroa.