Kilpirauhasen liikatoiminta
Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi on sairaus, joka aiheuttaa elimistön aineenvaihdunnan liiallisen kiihtymisen. Liikatoiminta on vakavampi sairaus kuin kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta hoitoennuste liikatoiminnassakin on hyvä. Kilpirauhasen liikatoiminnan syynä voi olla esimerkiksi immunoglobulinit, jotka vaikuttavat tyreotropiinin eli kilpirauhasta stimuloivan hormonin tavoin.
Tyypillisiä oireita ovat muun muassa laihtuminen lisääntyneestä ruokahalusta huolimatta, sydänoireet (nopea, epäsäännöllinen syke, tykytys), lisääntynyt hikoilu, lämmönsietokyvyn huononeminen, uupumus, lihasheikkous, käsien tärinä, hermostuneisuus, ahdistuneisuus, univaikeudet, ripuli, kuukautiskierron muutokset. Lisäksi potilaan silmät voivat olla pullistuneena ulospäin, koska silmän takainen sidekudos lisääntyy.
Löydöksenä on yleensä verenkierrossa matala tyreotropiini eli TSH ja korkea tyroksiini eli T4.
Liikatoimintaa voidaan hoitaa tyreostaateilla, jotka estävät kilpirauhasen toimintaa. Hyväkuntoisilla potilailla voidaan käyttää radiojodihoitoa, jossa suun kautta nautittu radioaktiivinen jodi kerääntyy kilpirauhaseen heikentäen sitä. Jos kilpirauhanen on haittaavasti suurentunut tai muut hoidot eivät ole riittävän tehokkaita tai sopivia, voidaan tehdä kilpirauhasleikkaus. Liikatoiminnan oireita voidaan lievittää beetasalpaajalla.
Yleisin liikatoimintaa aiheuttava etiologia on Basedowin tauti.