Siis mulla ei oo tätä, (KAI??!!) mut pelko on suuri.. ja siks aijon kysyy heti maanantai ku on ultra et voisko ne ottaa selvää asiasta vaik verikokeel, että oonko saanu tartunnan..
Tässä tietoo siitä..
Mikä on toksoplasma?
Toksoplasmainfektion aiheuttaa Toxoplasma gondii, itiöeläin, parasiitti, jota esiintyy maailmanlaajuisesti. Tartuntaa ei usein itse huomaa. Raskauden aikainen toksoplasmainfektio voi aiheuttaa sikiön / vastasyntyneen toksoplasmoosin, joka vaurioittaa aivoja, näköä ja kuuloa.
Miten toksoplasmainfektio leviää ja mikä on sen levinneisyys?
Toksoplasmaa on kaikkialla, erityisesti lämpimässä, leudossa ja kosteassa ilmastossa. Se on tavallisempi Etelä-Euroopassa, erityisesti Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa. Ihmiset ja kaikki eläimet voivat saada tartunnan. ETENKIN KISSAT LEVITTÄVÄT TOKSOPLASMAA ULOSTEISSAAN.
Miten ihminen voi saada toksoplasmatartunnan?
* Raa’asta tai huonosti kypsennetystä lihasta, erityisesti sian, karitsan ja lampaan sekä naudanlihasta, jotka sisältävät taudinaiheuttajaa.
* Pesemättömistä tai raaoista vihanneksista, hedelmistä tai marjoista, jotka sisältävät toksoplasmaa.
* Käsittelemällä suojaamatta puutarhamultaa tai esim. hiekkalaatikkohiekkaa ( esim. kissanhiekkaa).
* Parasiitti tuhoutuu kuumennettaessa yli 65 ˚C tai pakastettaessa alle -12 ˚C. Keitetty liha, keitetyt vihannekset ja pakastetut elintarvikkeet ovat turvallisia. Graavattu, suolattu ja kylmäsavustettu liha voi sisältää toksoplasmaa. Mikroaaltouunissa valmistettu ruoka ei varmuudella poista toksoplasmaa.
* Kissa ei ole aina toksoplasman levittäjä, mutta kissan ja ERITYISESTI KISSANPENTUJEN ULOSTEISSA saattaa olla RUNSAASTI taudinaiheuttajaa. Tämän takia raskaana olevien pitäisi välttää kissanulosteiden käsittelyä suojaamattomana (ilman käsineitä).
Toksoplasmainfektion oireet
* Yleensä vain influenssaoireita; kuten väsymys, kuume, päänsärky, lihaskipu, turvonneet imusolmukkeet kaulalla (voi olla viikkoja).
* Muiden kuin raskaana olevien toksoplasmainfektioita ei tarvitse hoitaa.
* Toksoplasmainfektio ei tartu ihmisestä toiseen.
* Toksoplasmainfektion kerran sairastaneella on elinikäinen immuniteetti. Suoja voidaan todeta laboratoriokokeella.
Toksoplasmainfektio ja raskaus
* Raskaana olevan toksoplasmainfektion oireet / oireettomuus eivät eroa muiden oireista.
* Sikiö / vastasyntynyt saattaa saada tartunnan, jos on kysymyksessä äidin infektio raskauden aikana.
* Raskauden alkuvaiheessa vastasyntyneen tartuntariski äidin ensi-infektiossa on 1-10 %, mutta seuraamukset ovat silloin vakavampia kuin loppuraskaudessa sairastetun toksoplasmoosin.
* Mitä myöhemmässä raskauden vaiheessa äidin ensi-infektio tapahtuu, sitä todennäköisemmin vastasyntynyt saa tartunnan, mutta seuraamukset sikiölle ovat lievempiä.
Miten voi välttää tartunnan?
* Pese kädet, kun olet käsitellyt maata, hiekkaa ja kissoja.
* Huolehdi hyvästä hygieniasta, kun käsittelet elintarvikkeita. Puhdista työvälineet käsiteltyäsi raakaa lihaa ja raakoja vihanneksia. Pese kädet.
* Älä syö raakaa tai huonosti valmistettuja liharuokia. Keittäminen, paistaminen ja pakastaminen tuhoavat taudinaiheuttajan.
* Huuhtele hedelmät, marjat ja vihannekset huolellisesti.
* Käytä käsineitä puutarhatöissä.
* Vältä kissanhiekan käsittelyä, tai käytä käsineitä ja pese kädet jälkeenpäin. Anna mieluiten jonkun toisen vaihtaa kissanhiekat.
* Matkustaessasi Pohjoismaiden ulkopuolelle vältä raakaa ja huonosti valmistettua lihaa, pesemättömiä vihanneksia ja salaatteja, kuorimattomia hedelmiä tai marjoja.
* Riski saada toksoplasmatartunta on suurin Keski- ja Etelä-Euroopassa, ja häviävän pieni USA:ssa ja tietyissä Aasian maissa (Japani ja Korea)
Mikäli epäilet saaneesi toksoplasmatartunnan raskauden aikana, on hyvä ottaa yhteys neuvolan terveydenhoitajaan tai omaan lääkäriin. Lääkityksellä voidaan estää ja hoitaa sikiön/vastasyntyneen tartuntaa / toksoplasmoosia.