temppelin, Esra toisen. Jeesuksen ajan temppeli oli kuningas Herodes Suuren pystyttämä upea rakennus. Se tuhottiin vain 30-40 vuotta Jeesuksen ristiinnaulitsemisen jälkeen.
1.
Lue jakeet 14-16. Mikä sinua hämmästyttää eniten Jeesuksen käytöksessä?
Ruoskan punominen narunpätkistä kestää jonkin aikaa; miltä luulet Jeesuksen näyttäneen silloin kun hän sitä teki (15)?
Kuvittele, millaisia ääniä temppelissä kuului niinä hetkinä, joita kuvataan jakeessa 15?
2.
Miksi kukaan ei estänyt Jeesusta hänen kaadellessaan pöytiä ja heilutellessaan ruoskaa?
Mistä nimenomaisesta asiasta Jeesus oli vihainen?
3.
Onko mielestäsi mahdollista, että Jumalan temppelistä/kirkosta voisi tulla markkinapaikka myös meidän aikanamme? Perustele vastauksesi.
Uhreja uhrattiin temppelissä sitä varten, että saataisiin synnit anteeksi. Miten uhrilaitos oli ehkä vääristynyt, niin ettei se enää vastannut tarkoitustaan?
4.
Miksi Raamatun Jumala vihaa seremonioita, jotka tehdään vain muodon vuoksi?-
Mieti omaa jumalanpalvelustasi - minkä verran se tapahtuu vain muodon vuoksi?
Mistä asioista Jeesuksen pitäisi puhdistaa tänään sinun sydämesi temppeli? (Voit vastata myös hiljaa.)
5.
Mikä ero on Jeesuksen vihan ja meidän vihamme välillä (16-17)?
6.
Jeesus vertaa tässä tekstissä temppelirakennusta omaan ruumiiseensa (19-21). Miksi Jumalan piti pystyttää vielä yksi temppeli entisten lisäksi? (Mitkä temppelin tehtävistä Jeesus täytti omassa ruumiissaan ristillä?)
7.
Miettikää eri syitä, miksi Jumala antoi roomalaisten hävittää Jerusalemin temppelin 30-40 vuotta Jeesuksen ristiinnaulitsemisen jälkeen? (Miksi Jerusalemissa ei enää tarvita temppeliä?)
8.
Jeesuksen ruumiin temppeli tarkoittaa paitsi ristiä, syntien sovituksen paikkaa, myös kristillistä seurakuntaa (1. Kor. 12:27). Tarvitsevatko meidän seurakuntamme mielestäsi samanlaista puhdistusta, minkä Jeesus Jerusalemin temppelissä suoritti? Perustele vastauksesi.
Millaisissa tilanteissa kirkon/hengellisen yhteisön johtajan on heilutettava ruoskaa?
Ilosanoma: Jeesus on tullut myös sinulle syntiesi sovituksen paikaksi, temppeliksi. Eikä ainoastaan temppeliksi, vaan myös uhriksi: Jumalan karitsaksi, joka ottaa pois maailman synnin.