Pieni suloinen kissanpentu on hellyyttävä olento. Kasvaessaan omistaja voi saada kissasta itselleen sydänystävän. Eläinrakkaat ihmiset huolehtivat kissaansa kuin yhtä perheenjäsentään. Kissa ei ole esine jonka käytön jälkeen voi heittää syrjään. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen mukaan satoja kissoja otetaan edelleenkin vain kesäkavereiksi.
Kun ajelin viime kesänä Mäntsälästä eräs kerta töistä kotiin, näin tiellä elottoman, mustavalkoisen möykyn. Peruutuspeilistä hahmotin möykyn tiellä makaavaksi kissaksi. Joku oli hetki aiemmin ajanut kissan yli ja jättänyt sen keskelle tietä makaamaan. Käännyin takaisin, ja nostin elottoman olennon tien sivuun. Kaivoin läheisen koivun alle kuopan ja asetin muovipussiin nätisti kerälle asettamani kissan kuopan pohjalle. Peitin kuopan, ja itkua oli tullut silmistä jo kauan aikaa. Lähellä olevan talon suunnasta ajoi auto jonka pysäytin. Kysyin mahtoiko kissa kuulua heille, tai tietäisivätkö autossa olijat mahdollisesti kissan omistajia.
Kissa ei ollut heidän, eivätkä he tietäneet kenen kissa se voisi olla. Sen sijaan he kertoivat surullisen asian
– Se saattaa olla niitä kesäkissoja joita osa ihmisistä täällä ottaa.
! Kissa tarvitsee huolenpitoa ympäri vuoden !
Saattaa kuulostaa hyvältä idealta ottaa kesäksi itselleen kissa. Etenkin osa kaupunkilaisista ajattelee, että mökille tai maalle otettu kissa tuottaa kaikille tasapuolisesti iloa. He luulevat, että sillähän on lastenkin kiva leikkiä ja katsella kun se saalistaa. Kissa pitää hiiret kurissa ja kehrää kivasti sylissä.
Tottakai kissan voi ottaa keväällä, viedä se mukanaan lomille, mutta siitä täytyy pitää huolta myös loman jälkeen. Moni unohtaa, että kissa tarvitsee samalla tavalla huolenpitoa päivittäin kuin koira. Kissat voivat elää 15-20 vuotta, puoli vuotta huolehtimista ei silloin riitä. Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan ihmisten on muistettava, että kissan täytyy saada asua sisällä, ne on leikattava viimeistään vuoden ikäisinä, niille on annettava ravitsevaa ruokaa, ne on rokotettava säännöllisesti ja käytettävä muutenkin eläinlääkärillä tarpeen mukaan.
Osa kesäksi kissan ottaneista ei raaski viedä vapaaseen elämään tottunutta yksilöä kaupunkiasuntoonsa. He uskovat kissan pärjäävän talven yli samoilla edellytyksillä kuin kesänkin. Tämä on harhaluulo. Mikäli kissaa ei pysty huolehtimaan talvella, ei sitä pidä ottaa kesäksikään. Kissa ei elätä itseään Suomessa samalla tavalla talvella kuin kesällä. Useimmat kesäkissat kuolevat talven aikana joko tuskallisesti kituen nälkään tai ne paleltuvat. Mikäli kissa onnistuu selviämään talvesta, on se kesän tullen jo hyvin huonossa kunnossa.
Jos kuitenkin päädyt ottamaan kissan keväällä, ole varma siitä, että se sopeutuu kanssasi elämään myös talven. Kissat ovat jokseenkin voimakastahtoisia eläimiä ja eivät viihdy kaikissa paikoissa, vaan lähtevät itse lätkimään tahtonsa mukaan muille maille, jos niistä siltä tuntuu.
Omistajan täytyy huolehtia myös kissan leikkautus. Vapaana olevat kissat lisääntyvät nopeasti ja villiintyvät. Vapaasti kulkevat kissat saattavat toimillaan aiheuttaa ihmisille mielipahaa ja ne joutuvat helpommin vaaratilanteisiin. Täysin villiintyneet kissat eivät sopeudu enää ihmisen kanssa elämiseen vaan jäävät oman onnensa nojaan, ellei niitä toimiteta nukutettaviksi.
Kotieläimen hylkääminen on lailla kielletty rikollinen teko ja laki kieltää myös kissojen vapaana kulkemisen.
! Kuollut kissa on korjattava tieltä pois !
Mikäli käy niin ikävästi että jokin kulkuneuvo ajaa kissan päältä, on kuljettajan vastuulla huolehtia kissan taival loppuun asti. Aivan ensimmäiseksi tulisi varmistaa onko kissa varmasti kuollut vai kituuko se. Jos uskoo että jotain olisi vielä tehtävissä, pitäisi kissa sen kunnosta riippuen toimittaa välittömästi eläinlääkärille. Mutta jos tilanne on toivoton ja kissa kituu, suositellaan kissan välitöntä lopettamista. Kuolleet kissat tulee siirtää tien sivuun, luonto hoitaa loput. Hautaamista ilman muovipussia ei suositella. Lisäksi olisi hyvä tarkistaa löytyykö kissan korvista tatuointeja tai onko kissassa muita tunnistusmerkkejä. Kuolleesta kissasta on myös hyvä ilmoittaa lähimpään löytöeläintaloon, koska sieltä yleensä kysellään kadonneita kissoja ensimmäiseksi. Samat toimenpiteet pätevät tietysti myös muihin eläimiin.
Onnettomuuksia sattuu kaikille ja aina elämä ei ole reilu. Kuitenkin tietyillä vastuullisilla toimenpiteillä saadaan jokainen hieman tyytyväisemmäksi.
Ennen kaikkea, älä ota kissaa vain kesäkaveriksi!
--
Mökille jätetty
Tuijotti ovea pieni kissa, oli aivan hädissään.
Minä se täällä, avatkaa ovi, onhan jo pimeää.
On nälkä ja jano, unikin jo, minua paleltaa.
Tuo metsäkin huokuu pelottavasti, on jo kuurassa maa.
Ovi aukeni silloin, kun mansikat tuoksui, säteili taivas ja maa.
Ilo kaikui kallion kupeelta, sirkat soitteli viuluaan.
Aurinko hitsasi ahjossaan, lintujen kuoro soi.
Kelli kissa nurmella selällään ja onnen maljasta joi.
Nyt pysyy ovi suljettuna, nukkuu portailla vainaja.
Sillä jäätynyt pisara poskellaan ja silmät suljettuna.
Se pisara hyljätyn kyynel on, se itkunsa itkenyt on.
Vain yksi ovi armahti hyljätyn, pääsi lämpöön ja valohon.
Nyt kissojen taivaassa hyljätty, siellä kyynel on pyyhitty pois.
Saa nukkua helmassa armahtajan, mikä parempi olla vois.
Via dolorosa oli viimeinen polku kesäisen lemmikin.
Muistele lähditkö mökiltä Sinä puhtain sydämin.
-Liisa Aaltonen-
--