IRC-Galleria

pientytto-^

pientytto-^

Prinsessani syntyi 15.7.12 klo: 22.21

Uusimmat blogimerkinnät

Polvikipuja?Tiistai 12.05.2009 01:48

Polvikipu voi tulla viiveellä, vaivan syy selviää viimeistään magneetilla

On varsin tavallista, että polvi kipeytyy itsestään, ilman että polvikipuinen muistaisi tapaturman, jossa polvi olisi vääntynyt. Kipu alkaa usein hiljaksiin hiipien, on välillä poissa kokonaan ja tulee taas arvaamatta takaisin. Polvi tuskin paranee kokonaan itsekseen, paras on siis ottaa selvää, mikä polvea vihloo ja kolottaa.
Polvipotilas hakeutuu tutkimukseen yleensä siksi, että alkaa huolestua, kun oire kestää viikosta toiseen. Pitkäaikaisen kivun lisäksi hoitoon hakeutumisen tavallisina syinä ovat polven turvottelu, rasituskeston alenema, portaissa kulkemisen vaikeus ja toisinaan nivelen lukkiutuminen.
Jos oire on pelkästään lievää polvikipua, ei tutkimuksiin hakeutumisella ole kiire, varsinkin jos oireisto on välillä poissa. Päivittäin toistuva ja usein aamuksi vähenevä turvotus sen sijaan on asia, jonka täytyisi soittaa hälytyskelloja.

Polvivaivoja iän mukaan

Kasvuikäisillä on polvisairauksia, joita ei esiinny muilla ikäryhmillä. Jos esimerkiksi polvi kipeytyy toistuvasti urheilussa eikä treeni tahdo enää onnistua, voi syynä olla polvijänteen kiinnityskohdan rasitusvaurio, niin sanottu Schlatterin tauti. Se näkyy päällepäinkin usein korkeana kyhmynä.
Jos taas koko polvi kipeytyy ja nivel turpoilee, voi taustalta löytyä osteochondriitti, jossa reisiluun sisäsivun nivelpinnalla, rustonalaisessa luussa, on verenkiertohäiriö. Tällöin saattaa jopa iso kappale luuta irrota vapaaksi niveleen.
Nuoremmalla aikuisväellä tavallisin polvikivun syy on lumpioperäinen, mutta näitä oireita esiintyy jo kasvuikäisillä.
Tyypillisesti lumpiovika muuttuu oireiseksi kuitenkin parikymmenen korvissa ja on ehdottomasti yleisin nuoren ikäryhmän polvivaivojen syy.

Lumpion rusto voi pehmetä

Rustopehmentymä johtuu ilmeisesti siitä, että polvilumpion muoto on sellainen, ettei se oikein kunnolla sovi päin reisiluun rustopintaa tai sitten lumpio sijaitsee liikaa sivussa. Virheasentoon liittyy usein sijoiltaanmenoja. Polvilumpion rustopehmentymä aiheuttaa muitakin hankalia vaivoja, vaikkei sijoiltaanmenoja esiintyisikään. Nähtävästi näissä tilanteissa kipu tulee suoraan rustopinnasta. Se on epätasainen, nukkainen, ohentunut ja siitä saattaa irrota rustomateriaalia niveleen.
Tyypillisesti rustopehmentymä alkaa hiipivänä, lieväoireisena ja tuntuu aluksi lähinnä vain portaita kulkiessa, usein nimenomaan alaspäin mennessä. Porraskulkuun voi liittyä myös voimakasta rutinaa lumpionivelistä. Tavallista on myös, että pidempään polvet koukistettuna istuessa autossa tai esimerkiksi teatterissa, polvi alkaa särkeä ja potilaalle tulee tarve oikoa sitä. Muutoin leposärkyä esiintyy harvoin. Rasituskivun vuoksi voi urheilua ja muuta liikuntaa joutua rajoittamaan. Toisinaan polvessa esiintyy turvottelua.

Leikkaus harkitusti

Rustopehmentymän hoito on ensivaiheessa oireenmukaista, mutta harjoitteilla ja lääkintävoimistelulla pyritään lumpion sijantia korjaamaan niin, että se paremmin sopisi reisiluun vastapeluriksi.
Toisinaan kova treeni voi auttaa, mutta yhtä tavallista on kuitenkin, että oireet pahenevat. Toiset kehuvat pyöräilyä, toisille se taas ei sovi ollenkaan.
Pistokset ovat lähinnä vain oireita lieventäviä.
Jos tilanne pahenee, ja potilas joutuu esimerkiksi voimakkaasti rajoittamaan liikuntaa, voidaan myös leikkaushoitoa harkita. Leikkauksessa rustopinta tasoitellaan, ja lumpion paikkaa korjataan joko väljentämällä ulkosivun tukikudosta tai siirtämällä lumpiosta lähtevän jänteen sääriluukiinnityksen paikkaa keskemmälle. Leikkaus on yksinkertainen, mutta paranemiseen kuluu helposti parikin kuukautta, ennen kuin liikunta alkaa sujua kunnolla.

Kierukka rikki ilman vammaa?

Kierukkarepeämä voi hyvin löytyä polvesta, vaikkei mitään tapaturmaa olisikaan juuri sattunut, eikä potilas osaisi kertoa mistään kolhusta. Vahinko on tullut, mutta potilas on unohtanut tilanteen, joka saattaa olla vain vähäpätöinen tapaturma. Nivel voi siis tulla oireiseksi vasta pitkään vamman syntymisen jälkeen.
Selviteltäessä pitkäaikaisia polvivaivoja, saadaan diagnoosi varsin usein pelkän kliinisen tutkimuksen perusteella ja vastaanottotilanteessa. Kierukkavaurio on usein kovin vähäisiä löydöksiä kliinisessä testauksessa antava, mutta se näkyy tavallisesti magneetissa hyvin. Magneetilla voidaan löytää myös esimerkiksi rustoperäiset irtokappaleet ja näkyypä siinä polvilumpionkin sijainti. Vammojen selvittelyssä magneetti on verraton.
Kuluma näkyy hyvin myös magneetissa, mutta niiden toteamisessa tavallinen röntgenkuva puolustaa edelleen paikkaansa.

Jo nelikymppisellä nivelrikkoa

Jo nelikymppisellä saattaa esiintyä polven nivelrikkoa eli kulumaa. Tultaessa eläkeikään, on alkava kuluma pikkuhiljaa kehittyneen polvikivun yleisin syy. Näissä tilanteissa on oleellista, että potilas hakeutuu tutkimuksiin varhaisessa vaiheessa, koska toisinaan kuluman syyksi voi osoittautua esimerkiksi havaitsematta jäänyt kierukkavaurio, jonka korjauksella kuluman edistyminen ehkä voidaan vielä estää.
Myös lääkityksen ja fysioterapian keinoin voidaan toisinaan jarruttaa kulumaa. Käytössä on nyt myös sekä niveleen injisoitavia että suun kautta otettavia lääkkeitä, joilla mahdollisesti on ruston aineenvaihduntaa parantava vaikutus, mutta lopullinen näyttö näiden tehosta puuttuu vielä.
Tyypillisesti kulumaoire alkaa pienenä pistävänä kipuna polven sisäsivussa, harvemmin ulkosivussa, ja kipu kiusaa tyypillisesti vain liikkeellä ollessa tai seistessä. Myöhemmin polvi saattaa alkaa rutista ja turvotella rasituksen yhteydessä.

Kuluman hoito vaikeaa

Jos nivelessä ei ole kierukkavikaa tai muuta syytä alkavalle kulumalle, painoasioista on keskusteltu ja konservatiivinen hoito ei oikein tuota tulosta, ollaan aika hankalassa tilanteessa.
Epätasaiseksi kuluneelle, nukkautuneelle ja osin irtoilevalle rustopinnalle ei tähystysteitse tapahtuvalla toimenpiteellä ole kovin paljon tehtävissä. Tilapäisesti tähystys voi auttaa, kun nivelestä huuhdellaan irronneet rustohiput pois ja tehdään tasoitteluja, mutta kulumisen estämiseen ei tähystyksestä ole.
Kuluman alkuvaiheessa eivät myöskään tekonivelet oikein sovi, vaan tekonivelleikkausta lykätään mielellään vanhemmalle iälle, koska muutoin joudutaan väistämättä hankalanpuoleisiin tekonivelen vaihtoleikkauksiin. Perinteisesti näissä tilanteissa on tehty sääriluun asentokorjauksia, ja toisinaan siitä saakin hyvän avun. Korjausleikkauksessa polven kuormitusolosuhteita muutetaan sillä tavoin, että paino tulee enemmän terveelle nivelpuoliskolle ja vähemmän kuluneelle. Varjopuolena on pitkähkö paranemisaika, vähintään joitakin kuukausia. Alkuvaiheessa potilas joutuu pitämään myös pehmustettua tukea.

Tulehdustaudit harvinaisia

Lumpioperäisiin vaivoihin, kulumaan ja muihin edellä mainittuihin polviongelmiin verrattuna reumantyyppiset tulehdustaudit ovat harvinaisia, onneksi. Reumahan sitä paitsi alkaa tyypillisesti muista nivelistä, kuten sormien ja varpaiden tyvinivelistä. Se ei kuitenkaan ole tavaton polvenkaan ensisairastuttaja.
Reuma ei ole bakteerin aiheuttama, vaan niin sanottu autoimmuunisairaus, jossa elimistö kääntyy itse omia kudoksiaan vastaan.
Samantyyppisiä ovat välillisesti bakteerien ja virusten aiheuttamat niveltulehdukset, joissa näiltä mikrobeilta puolustautuva elimistö tuottaa sivuvaikutuksena niveltulehduksen. Näin käy ehkä siksi, että nivelessä on kudosta, joka muistuttaa jotakin sen mikrobin rakenneosista, jota vastaan elimistö taistelee.
Tulehdusten selvittelyssä, päinvastoin kuin kulumassa tai lumpiovioissa, vammoista puhumattakaan, on laboratoriotutkimuksilla tärkeä merkitys. Tulehdusarvoja ja vasta-aineita mittaillaan tarvittaessa jopa kymmenillä erilaisilla testeillä.

Ehkäise ennalta!

Polven vaivoja ja erityisesti kulumaa voi ehkäistä. Jos vastaanotolleni tulee poikkeuksellisen hyvänivelinen seniori, saan melkein aina kuulla saman tarinan: paino on pysynyt kurissa koko elämän, tupakkia ei ole juuri kulunut, liikuntaa on tullut harrastettua ja usein myös tehtyä liikunnallisesti vaativaa työtä.
Niin että hihat ja polvet heilumaan!

Mika Suominen, ortopedian erikoislääkäri

http://www.pulssi.fi/fin/artikkelit/ortopedia/polvikipu_voi_tulla_viiveella__vaivan_syy_selviaa_viimeistaan_magneetilla/

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.