Tommonen siitä nyt tuli. Skrabaamiseen meni kaks ja puoli kuukautta, maalaamiseen viis tuntia reilu kahdelta henkilöltä. Vuorilautojen ja räystään otsalaudan maalaamiseen meni tietty vielä vähän lisää.
Tein tosin vähän muutakin nysväystä kun telineet kerran oli pydessä. Rälläköin kattopellin päädystä ruosteet pois ja paikkasin ruosteenestopohjamaalilla. Lisäksi jyystin ikkunankarmien ulkopuolen ja ulkopokan alle jäävän osan puhtaaksi maalista ja maalasin pellavaöljymaalilla. Olivat hieman karseessa kondiksessa. Ulkopokat puuttuu vielä kun karmit täytyy maalata vielä toiseen kertaan. Ja Artun huoneen ikkunankarmi (yläkerta) on vielä operoimatta.
Seuraavan seinän pinta onkin vähän heikommassa kunnossa:
Seinä on lounaan puoleinen, joten saa runsaasti auringonpaahdetta. Maalin voi suunnilleen puhaltaa irti. Tää seinä on aivan pakko skrabaa kunnolla puhtaaksi, sillä ei tuollasen päälle voi missään tapauksessa maalata. Lateksimaali lähtee isoina riekaleina irti.
Ikkunoiden vuorilaudat, karmit ja pokat taas on maalattu alkydimaalilla, joka irtoaa käpristyvinä lastuina. On nää nykyajan muovimaalit niin kivoja kun saa käyttää koko kesän skrabailuun.
Oon kohta saanut putsattua kokonaisen seinän! Ja melkein pari kuukautta kulunut. Onhan tässä tietty ollut kaikkea muuta kuten vauvan putkahdus jne. Maaliakin sain vihdoin ostettua eilen.
Maalinpoistomenetelmiä ja miksi ne ei käy:
Maalinpoistoaine - Ovat kauheeta myrkkyä ja sitä menisi ihan sairaasti. Lisäksi se on pestävä todella huolella seinästä pois. On muuten myös kallista.
Hiekkapuhallus - Helppo ja nopea. Lisäksi tekee seinästä ihan hirveän näköisen, sillä puun syykuvio tulee kunnolla esiin pehmeän kesäpuun lähtiessä hiekan matkaan.
Kuumailmapuhallin ja lasta - ihan sairaan hidasta. Kokeilin sitä aluksi. Lisäksi on teoreettinen tulipalovaara.
Infrapunalämmitin (Speedheater) - melkein yhtä hidasta kuin edellä mainittu. Lisäksi kapistus on hullun kallis.
Teräsharja käsipelillä - ei tapahdu mitään
Teräsharjalaikka rälläkkään - Maali lähtee ja käy kuten hiekkapuhalluksesa. Tosin tulee vielä epätasaisempaa jälkeä.
Nauhahiomakone - Paperi menee nopeasti tukkoon, mutta suurempi ongelma on että koneet ei mahdu peiterimojen väliin.
Sähköhöylä - Sekään ei mahdu peiterimojen väliin, mutta sillä kyllä itse peiterimat saa jyystettyä varsin mukavasti.
Manuaalinen raappa kovametalliterällä - Toimii aika hyvin!
Clasulta ostetulla raapalla olen tota nyt jyystänyt, mutta sen käyttö on vähän kuin punttiksella käynti. Tunnin jälkeen on ihan puhki. Patti kyllä kasvaa, mutta se ei kyllä tässä projektissa ole se ensisijainen tavoite.
Laitoin tilaukseen jostain lapinpolttajien webikaupasta hintaan 200 e ja risat. Odottelen toimitusta innoissani, sillä jos tuo on niin hyvä kuin foorumikeskustelut antaa ymmärtää, nopeutuu tää naurettava nysvääminen moninkertaisesti.
En kyllä tiiä onko tässä mitään järkeä, mutta tehdään ny loppuun kun on aloitettu.
Tällä hetkellä talosta puuttuu jalkalistat käytännössä kokonaan. Normaali ihminen tietysti menisi kauppaan ja ostaisi sellaiset, mutta eihän se taas niin yksinkertaista ole.
Rintamamiestaloissa on perinteisesti käytetty aika siroja ja yksinketaisia listoja. Tässäkin talossa on joskus ollut sellaiset, mutta ne oli 80-luvulla korvattu muovisilla johtokouruilla. Jäljelle jääneet taas oli aikojen saatossa tuhottu niin kauheaan kuntoon ettei niistä ollut mihinkään. Mutta! Samalla profiililla olevaa listaa on ikkunoiden ja ovien ympärillä. Jotta kokonaisuus säilyisi yhtenäisenä, pitäisi saada uutta samanlaista listaa. No eihän sitä tietenkään kaupasta saa. Tarjolla on lähinnä jotain uusvanhaa krumeluuria MDF:stä tehtynä tai sitten ihan tasaiseksi höylättyä listaa. Bonuksena listassa täytyy olla johtoura.
Näinhän se sitten menee:
Joskus viime kesänä teetin alkuperäisen profiilin mukaiset terät alajyrsimeen, sillä eihän niitäkään saanut mistään valmiina. Tuli myös hommattua raakalautaa pölyttymään appiukon autotalliin.
Vihdoin jokunen viikko sitten saatiin puutavara höylättyä ja jyrsittyä. ~100 metriä lautaa koki seuraavaa: Neljä kertaa tasohöylän läpi jotta puutavarasta tuli sopivan kokoista, jyrsimellä profiili etupuolelle, jyrsimellä kolo takapuolelle (jos seinässä epätasaisuuksia), jyrsimellä viistous alareunaan (jos lattiassa epätasaisuuksia) tai vaihtoehtoisesti pari kertaa sirkkelillä vetäen johtoura.
Äitienpäivä meni niinikään anoppilassa. Hioin epätasaisuudet pois, laitoin oksalakkaa ja pohjamaalia.
Seuraavaksi on vuorossa kolojen kittaus, kitin hionta ja varsinainen maalaus. Värikin pitäisi päättää. Varmaankin jonkin sortin maalarin valkoinen tulee olemaan.
Tulee aika saakelin kalliit jalkalistat jos laskee omalle työlleen hintaa. Muutenhan tuo tulee ihan edulliseksi.
Tässä oli aikaisemmin 4000 litran lämminvesivaraaja. Maalämpöpumpun käyttöönoton jälkeen tila vapautui muuhun tarkoitukseen. Hommattiin IKEAsta joskus pari kuukautta sitten melkosen järeät hyllyt, mutta mopo taas karkasi vähän käsistä. Piti vähän maalata, mutta koko huone tuli pintarempattua. Siinä tietysti oli huomattavia haasteita mm. putkien ja johtojen suhteen. Tilassa kun on lämpöpumppu, paisari ja pari sulaketaulua.
Käyttövesiputket on kannakoitu uusiksi
Seinät on tasoitettu öbaut kolmeen kertaan. Ne oli jotain 50-luvun siporexia lateksilla maalattuna. Käytetty laasti tuntui olleen lähinnä hiekkaa.
Seinät maalattu
Katto maalattu
Lattia maalattu
Yks hylly puuttuu vielä ja sähköt täytyisi päivittää. Huoneessa roikkuu ties mitä liaaneja tällä hetkellä.
"Autotalli" toimii toistaiseksi kodinhoitohuoneena ja Rita on ihan tyytyväinen. Siellä olleet romut kun siirtyi talonhoitohuoneeseen. Hyllyt tosin on vielä ihan jäsentelemättä.
Keittiöremppa "valmistui" 15 kuukautta sitten, mutta viimeistelyt on jäänyt vähän hinaamaan. Kaappien välitilaan pitäisi saada lasit, sillä nykyinen maalattu seinä likaantuu, eikä sitä voi oikein pestäkään.
Lasin taakse saisi jonkun kuvan. Sisustuslehdissä on ollut kaikkea mauttoman trendikästä, kuten kaunolla kirjoitettua "Kitchen" tekstiä yms. Kelasin että esimerkiksi joku sievä, ei liian dominoiva kahvikuppi voisi olla kiva.
Helpoin vaihtoehto on tietysti olla laittamatta mitään, mutta vähän ankeahan tuo silloin on. Toisaalta välitila on kyllä normaalisti täynnä kaikkea romua.
Talo pitäisi maalata. Tosin siihen nyt ei montaa päivää mene.
Kuvassa näkyy luoteeseen osoittava seinä, joka on vielä ihan kohtuullisessa kunnossa - tosin melko homeinen. Etelään osoittavat seinät sen sijaan ovat hyvinkin rapessa kunnossa. Auringonvalo kun on puun pahin vihollinen. Jokunen lauta on myös alaosastaan laho ja vatii korjaamista.
Seinät on maalattu aiemmin ainakin kolmeen kertaan. Aluksi jollain vaalealla öljymaalilla ja sen jälkeen ah niin ihanalla vaaleanruskealla lateksimaalilla ja 80-luvulla vielä tummahkon sinisellä lateksimaalilla, joka tosin on haalistunut ihan harmaaksi. Vähän aikaa aluksi ihmettelin kun naapurit puhui meidän talosta sinisenä, vaikka mielestäni se oli harmaa. Raaputtamalla kyllä paljastui sinistä maalia...
Lateksimaali on vaan huonoin ratkaisu melkein mihin vaan, mutta erityisesti vanhaan taloon, jossa ei ole lautaverhoilun takana tuuletusrakoa. Talon sisäpuolinen kosteus siirtyy seinän läpi ulos, ja jää lopulta hengittämättömän (vesihöyryä läpäisemättömän) lateksimaalin alle. No eihän se lateksi siinä kovin hyvin pysy, vaan lähtee riekaleina irti. Pahimmassa tapauksessa maali vielä lahottaa laudoituksen.
Olisi hölmöä maalata talo poistamatta ensin vanhaa (lateksi)maalia. Ja sehän tuossa onkin se varsinainen kesän projekti. Toistaiseksi kuumailmapuhallin ja lasta on parhaaksi osoittautunut tapa. Kovin nopeeksi touhua ei kyllä voi sanoa - tunnissa jyystää reilu neliömetrin. Täytyy joko pitää talkoot (palkkioksi grillausta, saunaa, kaljaa) ja/tai palkata joku teini kesätöihin. Tietääkö kukaan työtä vailla olevaa henkilöä, jolle kelpaa IT-alaa pienempi liksa?
Kokeiltiin maalata pieni läntti todennäköisellä maalityypillä (Uulan petroliöljymaali) ja potentiaalisella värillä (oliivin vihreä tjsp). Täytyy nyt katella tota pari kuukautta. Eiköhän se siinä ajassa ala nyppimään jos on alkaakseen.
Tulinpa nyt himaan ja koitan lukea kirjaa ja popitella täällä ihan rauhallisesti kun vedin hienosti lipat rappusissa ja oikea jalka on aika paskana.
Sattumoisin täällä on myös iskän veli, ne muka jotain remonttia suunnittelee kolmen promillen kännissä.
"Mutta eikös oliskin hienoa jos haista tehtäisiin lihaa. Varsinkin ku se on käyny ensin syömässä jonkun saatanan pingviinin tuolta..."
"Se olis vähän sama ku sikanautasäilykeliha!"
"Pingiivinihaisäilyke! Patentoidaan"
"Mitä toi sun tyttö oikeen kuuntelee tuolla? Bay City Rollersia?!"
"AH! Bye bye baby, nostalgian havinaa..."
"Tulee mieleen Kiljava.. ja Soukan tytöt..."
"Hysssss."
- EDIT -
J. Karjalainen - Villejä lupiineja
Eppu Normaali - Nyt reppu jupiset riimisi rupiset
Eric Clapton - Layla (unplugged)
Tehosekoitin - Mun tähteni
Tää proggis on hinannut yli vuoden, mutta sain vihdoinkin valmiiksi.
Tilasin www.led1.de:stä Osramin Dragon-X ledejä. Pari tuli keittiön kaappiin ja loput päätynee joskus saunaosaston pukuhuoneeseen.
Ledeissä on hyvin kapea 12 asteen valokeila, jollon valo osuu lähinnä laseihin eikä kaapin seinille tai lattialle.
Ledit haukkaavat tehoa yhden watin kukin ja vaativat max. 350mA virtaa. Seinällä olevassa rasiassa on pieni vakiovirtalähde, johon ledit (yhdestä kolmeen) kytketään sarjaan. Ledimoduulit sisältävät jo valmiiksi pienen jäähdytyselementtinäkin toimivan alumiinilastun, mutta laitoin vähän lisäpinta-alaa alumiinilistan muodossa. Samalla sain ledity pysymään tiukasti paikallaan ilman mitään liimaamisvirityksiä.
Kytkin on vähän hassussa paikassa, mutta en jaksanut alkaa virittelemään piuhaa mihinkään järkevämpää paikkaa. Noi saavat olla aina päällä. Vievät kuitenkin vain kaksi wattia tehoa ja toimivat kivasti yövalona.
Mahtavaa! Tuolta löytää mm. rakennekuvia ja muuta hyödyllistä! Tosin oon kyllä tutustunu rakenteisiin jo aika paljon tässä talossa asuessani :D .. mut näkeepähän niistä että miten niiden rakenteiden PITÄISI olla tehty tuon ajan rakentamistapojen mukaan. Vielä ei tullut oma talo vastaan, mutta enpä kovin paljoa vielä selaillutkaan. Ja btw, tuo digiarkiston käyttöliittymä on ihan hirvee.
Syyskuun alussa tuli maalämpö taloon. Sähkön kulutus laski heti, vaikka elokuussa ainoa lämmitettävä asia oli käyttövesi.
Viime vuoden tammikuu ei ollut kovinkaan kylmä, paitsi meidän talossa sisällä. Patteriventtiilit oli jumissa tai kokonaan tukossa. Sähköä kului silti ihan hirveesti.
Viime kuu (joulukuu) oli keskilämpötilaltaan samaa luokkaa kuin mainittu tammikuu, mutta talossa on lämmin! Patteriventtiilit toimii ja saunaosastollakin on toimiva lattialämmitys. Sähköä kului vain puolet viime vuoden tammikuuhun verrattuna. Kyllä tuo lämpöpumppuinvestointi siis maksaa itseään takaisin ihan hyvää vauhtia.