IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Tapahtumat
Perustettu
23.8.2006
Tilastot
Käyntejä: 3 705 (1.7.2008 alkaen)
Koko
101 jäsentä
Tyttöjä: 33 (33 %)
Poikia: 68 (67 %)
Keski-ikä
31,9 vuotta
Otos: 68 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 30,9 vuotta
Poikien keski-ikä: 32,2 vuotta

Jäsenet (101)

magge_82juippi88reiskaclämylimatti\ZaBBa-RäyhkäFlippyHäkiZpull1[ufo]NpfemmaSchlangeHevlMw24\7Alph
« Uudemmat - Vanhemmat »
*** VAROITUS! ARVOSTELU SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA! ***

Toinen maailmansota (II MS) jatkaa siitä, mihin sarjan ensimmäisessä osassa (Ensimmäinen maailmansota) jäätiin. Sodan hävinnyt ja syntipukiksi katsottu Saksa on osien välillä muuttunut niin sanottujen natsien eli kansallissosialistien hallitsemaksi diktatuuriksi, jota johtaa pieniviiksinen vegaani. Sotakorvaukset ovat katkeroittaneet Saksan kansaa, ja tuhatvuotiseksi suunniteltu maa päättää vallata koko Euroopan. Hivuttautumistaktiikalla etenevä laajentumispolitiikka saa yllättävän käänteen, kun mahdottomaksi uskottu sota syttyy: Saksan hyökätessä Puolaan Iso-Britannia ja Ranska julistavat sille sodan.

Saksan kehitys tapahtuu nopeasti: noin viidessätoista vuodessa ensimmäisen maailmansodan loppumisesta maa on jo päätynyt Adolf Hitler -nimisen miehen hallintaan. Vaikka perusteet (esimerkiksi maailmansodasta katkeroituminen, laman vaikutukset, massatyöttömyys) ovat olemassa ja loogisesti niiden voidaan ajatella voivan johtaa poliittiseen ääriliikehdintään, tuntuu kirjailijan valinta omituiselta. Miten asiat tapahtuvat näin nopeasti?

Hitler nostaa esiin juutalaisvihan kuin puskista. Vihaa ei koskaan perustella kunnolla, mutta kansalaiset ovat oikopäätä tunkemassa vähemmistökansaa ghettoihin ja myöhemmin uuneihin. Tämä yksityiskohta tuntuu epäuskottavalta – ei kai kukaan noin toimisi, ainakaan noin nopealla tahdilla? Yksityiskohdasta kasvaa sotakuvauksen aikana entistä olennaisempi osa kokonaisuutta, kun juutalaisten määrätietoinen joukkotuhoaminen aloitetaan myrkytyksin, ampumisin ja polttouunein. Lukiessa herää ällötyksen tunne. Mihin kirjoittaja on tällä pyrkinyt? Juutalaisosio tuntuu lähinnä lukijan tarkoitushakuiselta provosoimiselta ja kuvotustunteiden herättämiseltä ja vaikuttaa turhalta. Tämän sivujuonen olisi voinut jättää poiskin.

Saksaa hallitsevat natsit ovat julmia, jopa liiankin julmia. Kokonaisuudessaan natsit tuntuvat pahuuden ruumillistumina liian kliseisiltä. Näyttävät sotilasmarssit, deindividualismi, tummat uniformut, militarismihenkisyys, hakaristisymbolit, toisinajattelijoiden brutaali vaientaminen, propaganda... Pahuutta on liikaa. Uskoisiko tällaista kukaan todellisuudessa?



Natsien johtajana toimiva Adolf Hitler on hahmona ristiriitaisuuksissaan kiinnostava, suorastaan herkullinen: hän on yhtä aikaa eläintenoikeuksia ajava kasvissyöjä ja juutalaisten joukkotuhoa johtava diktaattori. Hän on ujo ja mukava ollen samalla julma ja epäinhimillinen. Hänellä on hassut viikset. Hitlerin hahmo on merkki erinomaisesta luovuudesta, jota käyttämällä on kyetty luomaan ainutkertainen persoona. Eräänä mieleenpainuvana yksityiskohtana on Hitlerin visio saksalaisesta automallista, Volkswagenista: pyöreä, ruman leppäkerttumainen halpisauto, johon idyllisen saksalaisperheen kuuluisi mahtua. Tämä science fiction -teknologia voi tuntua lukijasta riippuen hauskalta yksityiskohdalta (kuten minusta) tai sitten vain puolihauskalta epäuskottavuudelta.

Sota laajenee ensimmäisen maailmansodan tavoin maailmanlaajuiseksi ja tällä kertaa vielä tuhoisammaksi. Tällä kertaa vastakkain ovat akselivallat ja liittoutuneet. Joltain osin maiden vetäminen mukaan toisensa jälkeen tuntuu loogiselta, sillä valtioilla on ennen sotaa ollut olemassa liittoutumia ja vihollisia. Uskottavuus kuitenkin romahtaa, kun Japani käynnistää omat operaationsa Tyynen valtameren alueella. Saksan kansallissosialistisia ajatuksia symppaava Japani hyökkää naapurimaihinsa käynnistäen kauheat teurastukset. Tässä kohdassa kirjoittaja yksinkertaisesti yrittää liikaa: fokus katoaa, kun Euroopan lisäksi pitäisi keskittyä myös Tyynen valtameren tapahtumiin. Samoin Afrikan mantereella sotiminen ja natsit Egyptin pyramidien äärellä taistelemassa tuntuvat ylimääräisiltä, päälleliimatuilta kohtauksilta.

Välillä sotiminen juuttuu paikoilleen: tässä on mahdollisesti haluttu luoda ja syventää jonkinlaista sotakuvauksen tunnelmaa, mutt ajoittain se myös tylsistyttää. On äärimmäisen mielenkiintoinen ajatus saattaa ikiviholliset Neuvostoliitto ja Yhdysvallat yhteen vielä kommunismiakin pahempaa uhkaa vastaan. Tämä saa lukijan pohtimaan, mikä on todellista pahuutta. Kuka on oikeasti paha? Vaikeat ajat saavat vihollisetkin puhaltamaan yhteen hiileen.

Juoni päättyy lopulta tyypillisen tarinan tavoin: paha saa palkkansa, Saksa kukistuu, Hitler ampuu itsensä bunkkerissaan. Hitlerin hahmon poistaminen tuntuu harmilliselta, sillä hahmolle olisi voinut keksiä roolin seuraaviinkin osiin. Ehkäpä hänen sijasta tapettiinkin vain joku kaksoisolento? Ehkäpä Hitler palaa joskus tai matkustaa Kuuhun? Ehkäpä Saksa nousee, liittoutuu Ranskan kanssa ja muodostaa koko Eurooppaa hallitsevan liittovaltiohenkisen unionin, joka on kapitalistisikojen hallitsema, muka-demokraattinen ja pienien valtioiden valtaa alasajava byrokratiakoneisto? Ehkä unioni on niin byrokraattinen, että se määräilee jopa kurkkujen käyryyttä tai silakoiden määritelmää grammojen tarkkuudella! No, mahdollisesti tällainen visio olisi jo liian hurja jopa tähän sarjaan.

Varsinaisesti teos päättyy Japanin tilanteeseen. Lähialueitaan terrorisoinut Japani taistelee Yhdysvaltoja vastaan. Yllättäen Yhdysvallat kehittää atomipommin, räjäyttää niitä kaksi kappaletta sodalta aiemmin täysin säästyneissä kaupungeissa ja kappas vain, nousevan auringon kansa antautuu muitta mutkitta. Anteeksi mitä? Nähtävästi kirjoittaja ei ole tiennyt miten jatkaa tarinaa, joten atomipommi saa toimia hätäisesti kasaan kyhättynä ratkaisuna. Hyvin laiskaa kirjoittamista ja erittäin huonosti kyhään kasattu loppuratkaisu, sanoisin.

Toinen maailmansota on pitkä ja monipuolinen sotakuvaus, jossa käsitellään myös science fiction -henkisesti kontrolloivaa, pitkälle kehittynyttä yhteiskuntaa. Hyviäkin puolia on, mutta kokonaisuudessaan lukukokemus jää epämiellyttäväksi kirjoittajan epäloogisuuksien ja uskottavuusongelmien takia. Samoin tietyt kirjoittajan käyttämät oikopolut (kuten atomipommi) latistavat tarinaa. Toisessa maailmansodassa on potentiaalia, mutta kirjoittaja on päästänyt itsensä aivan liian helpolla. Samoin lopun ylipitkät loppulätinät rauhanneuvotteluista latistavat tunnelmaa. Eikö lopetus olisi voinut olla jollain tavoin eeppisempi?

On todennäköistä, että sarja saa kolmannen osan: mahdollisesti Kolmas maailmansota on jo aluillaan. Loppuratkaisu jää monin tavoin avoimeksi: Saksa jaetaan kahtia Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä, kommunismi ja kapitalismi ovat taas toistensa vihollisia, Stalinin valta yltää jo Euroopan sydämeen. Kaksi napaa, vain yksi maailma. Oletettavaa on, että seuraava sota on sarjan (trilogian?) viimeinen osa päättäen kaiken. Kaiken. Liikaa ei kuitenkaan kannata odottaa, sillä Toinen maailmansota on kokonaisuudessaan vain keskinkertainen, kahden tähden arvoinen lukukokemus epäuskottavuuksineen ja aukollisine juonineen.

**

// blogistani http://erkkipekka.blogspot.fi/2014/06/arvostelussa-toinen-maailmansota.html

PARADISEBANANA[Ei aihetta]Luonut: PARADISEBANANAMaanantai 04.03.2013 09:46

[Candy-divE]LOLLuonut: [Candy-divE]Maanantai 20.09.2010 12:43

lololol ootteko ikinä tiennyt, että sen lisäksi, että Hitler oli taiteilija ja se halusi taideyliopistoon Berliiniin, (mut se ei päässyt ;_; ) niin se oli myös näyttelijä? : DDD check this out....
haha lol JOOO tiedän, tiedän toi on dokumenttielokuva. XD mut silti. repeilin... ja sen BFF Heinrich Himmlerkin on koskettanut HOLLYWOOD-elämää <3
angelica sanoo:
olaa<3
katariina sanoo:
olaa<3
angelica sanoo:
katoitko Tuntemattoman Sotilaan ? :o
katariina sanoo:
öö en=
katariina sanoo:
ei se tuu tänää?
katariina sanoo:
se tulee joulu aattona!
angelica sanoo:
se tuli jo
katariina sanoo:
aijaa
angelica sanoo:
ei tuu ku itsenäisyyspäivänä!
katariina sanoo:
no hei vitut mua kiinnostaa suomen sota...
angelica sanoo:
mä katoin sen, katon sen joka vuos
katariina sanoo:


katariina sanoo:
voi vittu sunkanssaas
angelica sanoo:
no hei me puhuttais ryssää jos sitä sotaa ei ois ollu
katariina sanoo:
no vitut mä puhuisin silti saatan asuomee sanoisin sille vitun hitlerille et joo mro mä puhun suomaa saatana ja ime sinä mutsis pilluu!
angelica sanoo:
ei vittu
katariina sanoo:
MITÃ…?!
katariina sanoo:
oliks hitler muute ryssä?!
angelica sanoo:
ei
angelica sanoo:
se oli natsi, saksalainen
katariina sanoo:
MIKÄ SE SIT OLI?!

katariina sanoo:
ei vitus ollu!
angelica sanoo:
kyllä oli
katariina sanoo:
anna maija on sekottanu vittu meijän kaikkien päät!
katariina sanoo:
OIKEESTI?!:o
angelica sanoo:
ei se oo sekottanu, sä et oo vaa kuunnellu. hitler oli se joka tappo juutalaiset ja vääräuskoset ja sen alaiset oli natseja jotka tappo niit niil kidutusleireillä. suomen ja ryssän sota ei liity siihen mitenkää.
katariina sanoo:
aijaa..
katariina sanoo:
no hei mä öön blondi..
katariina sanoo:
kaikkee ei voi tietäää!
angelica sanoo:
toi on yleissivistystä
katariina sanoo:
no anteeX!

Njau[Ei aihetta]Luonut: NjauPerjantai 25.09.2009 18:49

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2009092510310364_ul.shtml

Mitä ihmeellistä nyt tässäkin on?

Totta munassa Hitler oli taitava puhumaan jos sai lähes koko Saksan valtansa alle. Ei sellainen pieni mies muuten olisi vallassa jos se ei osaisi puhua.

Nerohan se oli siinä mielessä että se tiesi miten ihmiset saadaan puolelleen.

Mutta kamala ihminen oli silti Hitler-setä.

(ps. olisin halunnu nähdä kun Jackson alkaa laulaa Hitlerille We are the world)

sarvijaakkoNein!Luonut: sarvijaakkoKeskiviikko 09.09.2009 01:22

DNRVittu oon PÄISNLuonut: DNRTorstai 12.02.2009 19:33

Penkkarit

holkersson[Ei aihetta]Luonut: holkerssonPerjantai 18.07.2008 03:52

« Uudemmat - Vanhemmat »