IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Politiikka
Perustettu
20.11.2007
Tilastot
Käyntejä: 388 (1.7.2008 alkaen)
Koko
1 jäsen
Tyttöjä: 1
Keski-ikä
23,9 vuotta
Otos: 1 jäsen
Tyttöjen keski-ikä: 23,9 vuotta
Ylläpitäjä
pejvi

Jäsenet (1)

pejvi
« Uudemmat - Vanhemmat »

MasterToolSurullinen SudanLuonut: MasterToolLauantai 17.04.2010 18:18

http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Etel%C3%A4-Sudanin+sodalla+olisi+laajat+seuraukset/HS20100226SI1MA01hvs

http://www.hs.fi/arkisto/artikkeli/Sudanin+vaalit+ovat+alkusoitto++maan+jakautumiselle/HS20100416SI2UL03qyx

"Sudanin vaalit ovat alkusoitto maan jakautumiselle

Väkivallattomasti sujuvat vaalit sytyttäisivät toivonpilkahduksen.

JUKKA HUUSKO HS JUKKA.HUUSKO@HS.FI
KIRJOITTAJA ON HS:N ULKOMAANTOIMITTAJA
Afrikan laajimmassa valtiossa Sudanissa aloitetaan tänään perjantaina ääntenlasku ensimmäisissä monipuoluevaaleissa 24 vuoteen.

Sunnuntaista torstaihin jatkuneiden vaalien järjestäminen oli jo sinänsä merkittävä virstanpylväs 41 miljoonan asukkaan maassa, joka toipuu pitkästä sisällissodasta. Isoja poliittisia mullistuksia ei silti ole odotettavissa.

Sudanin presidentti Omar al-Bashirin ja hänen NCP-puolueensa (National Congress Party) uskotaan lujittavan valtaansa pohjoisessa, jossa asuu lähinnä muslimeja. Autonomista Etelä-Sudania johtava entinen sissiliike SPLM (Sudan People's Liberation Movement) ja sen presidentti Salva Kiir vahvistanevat otettaan etelässä, jonka asukkaat ovat enimmäkseen kristittyjä ja animisteja.

Mahdollisesta yllätyksettömästä tuloksesta huolimatta vaalit ovat tärkeä mittari: jos ne sujuvat loppuun asti rauhallisesti, kasvavat rauhanomaisen muutoksen mahdollisuudet ensi tammikuussa.

Tammikuussa 2011 Etelä-Sudanissa on määrä järjestää kansanäänestys siitä, itsenäistyykö se pohjoisesta.

On hyvin todennäköistä, että etelä sanoo itsenäisyydelle kyllä. Jos näin käy, Afrikan kartalle piirretään uuden valtion rajat ensimmäisen kerran 20 vuoteen.

Vaalit ovat tärkeä etappi Pohjois- ja Etelä-Sudanin rauhansopimuksessa, joka solmittiin vuonna 2005. Rauhansopimus lopetti 22 vuotta kestäneen sisällissodan, jossa kuoli kaksi miljoonaa ihmistä.

Sisällissodan keskeisin syy oli vallan ja vaurauden epätasainen jakautuminen Khartumissa elelevän poliittisen eliitin ja Sudanin muiden alueiden välillä.

Samoista syistä Darfurin maakunnassa puhkesi vuonna 2003 väkivaltaisuuksia, joissa on kuollut noin 300000 ihmistä. Väkivaltaisuudet toivat presidentti Bashirille syytteen kansanmurhasta.

Vaalien odotettiin puskevan Sudania kohti demokraattista muutosta, joka herättäisi poliittisen eliitin kuuntelemaan maakuntien äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten murheita.

Tällaisesta heräämisestä ei ole juuri viitteitä.

Rauhansopimuksen jälkeen presidentti Bashir on keskittynyt lähinnä nauttimaan maan öljyrikkauksista, joita erityisesti Kiina hyödyntää.

Etelän SPLM taas on keskittynyt vahvistamaan valtaansa omalla tontillaan tammikuun kansanäänestystä silmällä pitäen. SPLM:ää on myös syytetty etelän oppositioliikkeiden vaimentamisesta.

Vaalit eivät sujuneet ongelmitta. Jo ennen vaaleja pääoppositiopuolueet vetäytyivät pohjoisen äänestysalueilta väittäen järjestelyjä vilpillisiksi. Äänestyspäivinä erityisesti Etelä-Sudanissa ja Darfurissa valitettiin puutteellisesta logistiikasta, joka esti satojatuhansia ihmisiä osallistumasta vaaleihin.

Optimismia lisäsi se, että presidentti Bashir keskiviikkona kutsui vaaleja boikotoineita puolueita mukaan yhteishallitukseen.

Vaalit sujuivat melko väkivallattomasti, mutta räjähdysherkimmät päivät ovat vielä edessä, sillä tulokset julkaistaan ensi viikolla.

Sudanin tapauksessa optimismi kulkeekin rinnan pessimismin kanssa.

Optimismia horjuttaa esimerkiksi globaalia asekauppaa tarkkailevan Small Arms Survey -tutkimuslaitoksen raportti. Raportin mukaan Etelä-Sudan on ostanut asevientikieltojen vastaisesti 100 panssarivaunua, ilmatorjunta-aseita, kranaatinheittimiä ja 10000 rynnäkkökivääriä vuosina 2007-2009.

Pohjois-Sudan taas on hamstrannut aseita Kiinasta, Iranista ja Valko-Venäjältä.

Pessimistien arvioissa tammikuun kansanäänestys roiskahtaa uudeksi sodaksi, jossa pohjoinen ja etelä kamppailevat raja-alueella sijaitsevien öljyvarantojen hallinnasta.

Optimistien mukaan molempien osapuolten täydellinen riippuvuus öljytuloista nimenomaan auttaa pitämään kielen keskellä suuta."
« Uudemmat - Vanhemmat »