Perjantaina tuli kuluneeksi neljä viikkoa, kun Norja koki rauhan aikansa pahimman terroriteon koskaan - Oslon keskustassa räjähtänyt autopommi surmasi kahdeksan ihmistä, Utøya-saarella työväenpuolueen leirillä ammuskeltiin ja 69 kuoli. Hirmuteko sai tiettävästi alkunsa jo useita vuosia sitten, kun sen tehnyt mies alkoi esittää internetin keskustelupalstoilla maahanmuutto- ja islamvastaisia mielipiteitään. Myöhemmin hän tiettävästi sai netin maailmasta apua valmistaakseen Puolasta tilaamistaan lannoitteista pommin, ja hän on kertonut pelanneensa useita erilaisia tietokone - ja nettipelejä saadakseen harjoitusta Utøyan ammuskeluaan varten.
Mielenkiintoista olisi tietää, olisiko massamurhaaja onnistunut teoissaan tai saanut niihin edes ideaa, mikäli internettiä ei olisi olemassa. Tapauksen jälkeen onkin oltu huolissaan ääriaatteiden leviämisestä verkossa. Ääriaatteiden kannattajat löytävät kukin toisensa ja yhdistävät voimansa. Toisaalta Norjan iskut olivat kuitenkin aika pitkälle vain yhden ihmisen hirmutyö, joskin taustalla esiintyi äärioikeistolaisia ja voimakkaan kristillisiä periaatteita. Monet muutkin viime vuosina maailmaa järkyttäneet tapaukset, kuten Jokelan ja Kauhajoen kouluammuskelut, ovat olleet yksittäisten henkilöiden tekemiä, joskin henkilöt ovat saaneet kipinän tekoihinsa internetin maailmasta löytyvistä radikaaliajatuksista.
Loppujen lopuksi syyttävä sormi päätyy osoittamaan internettiä. Eikä ääriaatteet ole edes ainoa internetin nostattama ikävä ilmiö, sillä sitä voisi syyttää jopa nykyihmisten masentuneisuudesta - näemme tietokoneen näytöltä hienompia paikkoja, kauniimpia, älykkäämpiä ja onnellisempia ihmisiä, parempia elämiä. Internetin maailmassa reilusti suurempi osa ihmisistä on supermalleja mitä todellisuudessa todellisuudessa. Jokainen on oman elämänsä superstara.
Internet tekee nuorista myös entistä yksinäisempiä. Jos ennen kokoonnuttiin porukalla jonnekin istuskelemaan ja juttelemaan, nyt kokoontuminen voidaan suorittaa omasta kodista käsin siirtämättä minnekään. Messenger, MySpace, Twitter ja Facebook tarjoavat mahdollisuuden kommunikoida ennennäkemättömän monipuolisesti eri ihmisten kanssa, mutta vastaako nettiin kirjoitettu tekstinpätkä aitoa vuorovaikutusta?
Mietin kesällä, ettei välttämättä oikeasti ole mahdoton ajatus, jos internet vielä joku päivä kiellettäisiin (tai sen käyttöä rajoitettaisiin) lailla. Valtiot säätävät lakeja saadakseen esimerkiksi päihteiden käytön kuriin ja vähenemään, joten miksei internetinkin? Kyllähän verkko tarjoaa ihmisille mahdollisuuden tiedonhakuun, mutta eihän kovinkaan monet sitä siihen käytä. Internet on puhtaasti viihdytystarkoitukseen, työ ja tiedonsaanti ovat vasta myöhemmillä sijoituksilla pornon, sosiaalisen median, keskustelupalstojen, hupisivustojen ja pelisaittien jälkeen.
Vihjeenä siis poliitikoille: kieltäkää tai rajoittakaa internetin käyttöä lainsäädännön voimin, niin maailmasta tulee parempi paikka. Ihmiset siirtyvät pois ruutujen äärestä, nettiriippuvaisuus häviää ja syrjäytyneisyyskin voi lähteä laskuun. Tällä tekstillään tietokoneet ja internet viimein vastaavat niihin ongelmiin, jotka ne ovat myös itse aiheuttaneet!
// Tekstin ideana on vain heittää ilmaan ajatus internetittömästä maailmasta. Mitä sinä ajattelisit, jos netin käyttöä rajotettaisiin lailla tai se jopa kiellettäisiin? Muuttuisiko maailma paremmaksi paikaksi?
// Se, että olen pohdiskellut internetin kieltämistä ja sen vaikutuksia maailmaamme, ei tarkoita sitä, että se minun mielestäni pitäisi ehdottomasti kieltää - joskin se voisi olla ihan käyttökelpoinen idea.