IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Terveys ja elämäntavat
Perustettu
16.12.2008
Tilastot
Käyntejä: 399
« Uudemmat - Vanhemmat »
Krapula on etanolin päihdekäytöstä seuraava vieroitusoire. Krapulan kemiallisena perussyynä on alkoholin (etanolin) hapettuminen asetaldehydiksi. Asetaldehydi hapettuu edelleen etikkahapoksi. Etikkahappo poistuu nopeasti kehosta eikä se aiheuta suuria sivuvaikutuksia, sillä etikkahappoa syntyy myös soluissa normaalin energia-aineenvaihdunnan tuotteena.[1] Sana krapula on peräisin latinasta, jossa crapula voi tarkoittaa sekä päihtymystä että krapulaa. Synonyymi kohmelo, alkuperäisemmässä muodossaan pohmelo, tulee venäjästä, jossa похмелье tarkoittaa "humalan jälkeen".lähde? Perinteisesti krapula on nähty nöyryyttä tuovana riittinä: alkoholi ottaa omansa takaisin, eilisillan juopottelusta seuraa rankaisu.


Krapulan oireet

Krapulan oireita voivat olla (pään)särky, väsymys, vapina, hikoilu, jano ja pahoinvointi. Krapulan voimakkuuteen vaikuttaa nautitun alkoholin määrä, joissain tapauksissa myös juomien laatu ja erilaisuus. Krapulan voimakkuus ja oireet vaihtelevat yksilöittäin, johtuen mm. kehon (maksan) kapasiteetista polttaa alkoholia. Elimistön ollessa krapulatilan takia ylikierroksilla tulee raskaita fyysisiä suorituksia aina välttää.

Fyysisten oireiden ohella voidaan tuntea moraalista krapulaa tai morkkista eli katumusta siitä, mitä tuli juopuneena tehtyä. Jatkuva ja runsas alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa myös pysyvämpää masennusta ja muita mielenterveysongelmia.

Joissain tutkimuksissa sanotaan huomattavan osan oireista aiheutuvan ruokatorven limakalvojen vahingoittumisesta; merkittävää onkin, että oireet ovat huomattavan paljon vähäisempiä niillä henkilöillä, jotka eivät juopumisvaiheen aikana tule pahoinvoiviksi. Asiassa on tehty runsaasti tutkimusta, mutta tulokset ovat ristiriitaisia.



Yksi tunnettu keino krapulan lieventämiseen on myös ns. korjaussarja, tunnetaan myös nimellä loiventava ja krapularyyppy. Perinteisesti korjaussarjalla tarkoitetaan alkoholijuomaa joka nautitaan krapulassa. Alkoholin nauttimista krapulaan ei kuitenkaan suositella.



Ps. Oli kivat viiskymppiset :)
« Uudemmat - Vanhemmat »