Rowling kertoi meille kuudennen kirjan ilmestymisen aikaan, että Fawkes on Dumbledoren omaisuutta. Rowling on kertonut myös aiemmin kotisivuillaan, että Dumbledoren suojelius on feeniks. Edesmenneessä rehtorissa on monia hyvin feeniksmäisiä piirteitä: hän on lempeä ja voimakas hahmo, joka rakastaa musiikkia ja on ehdottoman puhdassydäminen velho. Ensimmäisessä kirjassa vihjataan myös Dumbledoren kykyyn kadota näkyvistä halutessaan: hän ei tarvitse siihen näkymättömyysviittaa. Salaisuuksien kammiossa Harryn koskettaessa Fawkesia, sen pyrstösulat tuntuvat kuumilta, kuten myös Dumbledoren kuvataan Liekehtivässä pikarissa suuttuessaan hohkaavan kuin kuumaa tulta. Fawkes on hyvin uskollinen Dumbledorelle. Kun Dumbledore pyytää Liekehtivässä pikarissa Harrya kertaamaan Voldemortin paluuseen liittyvät hetket, Fawkes tukee Dumbledoren pyyntöä ja rohkaisee Harrya laulullaan antaen voimia. Ei ole tiedossa, miten ja milloin Fawkes on päätynyt Dumbledoren haltuun. On kuitenkin oletettavissa, että Fawkes on Dumbledoren seuralainen omasta vapaasta tahdostaan, sillä feenikslinnun kerrotaan olevan hyvin vaikeasti kesytettävä, ja olisi vaikea uskoa, että Dumbledore olisi kesyttänyt sitä väkisin. Feeniksin merkitystä Dumbledorelle ilmentää paitsi se, että hänen suojeliuksensa on feeniks, myös se, että hän on nimennyt perustamansa Voldemortin vastaisen taistelukiltansa feeniksin mukaan. Monissa teorioissa on epäilty jo pitkään, että Dumbledore olisi animaagi ja että myös hänen animaagihahmonsa olisi feeniks. Mielestäni mikään ei kuitenkaan tue tätä epäilyä. Puoliverisen prinssin jälkeen on arveltu, että Dumbledore ja Fawkes olisivat yhtä. Itse uskon Rowlingin halunneen ilmaista yhteisillä piirteillä lähinnä symbolisesti Dumbledoren ja Fawkesin yhteenkuuluvuutta ja läheistä ystävyyttä. Heidän välillä vallitsee lähes sanaton yhteisymmärrys.
Fawkesin uskollisuutta kuvastaa hänen valmiutensa kuolla Dumbledoren puolesta. Feeniksin killassa Dumbledoren taistellessa Voldemortia vastaan, Fawkes ilmaantuu ministeriön aulaan ja syöksyy Avada kedavra -kirouksen eteen. Se nielee loitsun pelastaen Dumbledoren hengen omansa kustannuksella. Fawkes leimahtaa liekkeihin ja syntyy uudelleen mutta avuttomana. Fawkes pystyy uhraamaan henkensä Dumbledoren puolesta vain kerran yhden taistelun aikana. Vaikka Tylypahkasta ei voi kaikkoontua, Feeniksin killassa näimme, kuinka Dumbledore pystyy poistumaan sieltä Fawkesin kanssa silmänräpäyksessä.
Fawkesin rooli ennen kuudetta kirjaa
Kun Harry tapaa Fawkesin ensimmäisen kerran Salaisuuksien kammiossa, tämä on juuri leimahtamassa liekkeihin syntyäkseen uudelleen. Kohtaamisessa Fawkes katsoo Harrya uhkaavan näköisenä takaisin. Uhkaava katse saattaa johtua Fawkesin surkeasta tilasta, mutta ehkäpä myös siitä, että Fawkes ei vielä luota Harryyn. Harryn ja Fawkesin suhde muuttuu selkeästi Salaisuuksien kammion tapahtumien aikana, jolloin Harry osoittaa todellista uskollisuutta Dumbledorea kohtaan. Vain tämä saa Fawkesin rientämään Harryn avuksi ja pelastamaan hänen henkensä kyynelillään basiliskin myrkkyä vastaan. Tämän jälkeen Harryn ja Fawkesin välit ovat läheiset. Fawkes parantaa Harryn toisenkin kerran kyynelillä Liekehtivässä pikarissa. Fawkesin laululla on voimakas vaikutus Harryyn. Se tuntuu voimana ja lämpönä hänen sisimmässään. On vaikea sanoa, kokevatko muutkin Fawkesin laulun sisällään samalla lailla, sillä kirjat on kuvattu Harryn näkökulmasta, mutta ainakin Harryn kohdalla voidaan todeta, että hänen sydämensä on puhdas. On mahdollista, että Fawkesin ja Harryn välillä vallitsee normaalia läheisempi side.
Fawkesin rooli Puoliverisessä prinssissä
Fawkesin aiemman merkittävän pelastajaroolin jälkeen Puoliverinen prinssi tuottaakin sitten yllätyksen. Näemme Fawkesin hyvässä kunnossa useissa tilanteissa Dumbledoren työhuoneessa, mutta kun ratkaiseva hetki tulee, jolloin sitä voisi odottaa Feeniksin killan tapaan pelastamaan Dumbledorea kohtalokkaalta Avada kedavra -kiroukselta, Fawkes loistaa poissaolollaan. Tämä seikka on saanut aikaan vilkasta keskustelua siitä, että Fawkes olisi Dumbledorelle uskollisena totellut tämän pyyntöä ja tarkoituksella jättänyt pelastamatta isäntänsä. Vaikka Fawkes ei juurikaan esiinny Puoliverisessä prinssissä, sen rooli on merkittävä ja mitä vaikuttavin kirjassa. Dumbledoren kuoltua juuri Fawkesin laulu tekee tilanteesta surullisen kauniin. Laulu on Harryn sanojen mukaan erilaista kuin koskaan aiemmin, murtunutta surulaulua, joka kuitenkin tuntuu helpottavan kuulijoiden tuskaa.
Useissa teorioissa epäillään, että Fawkesin poissaolo surmatilanteesta on merkki siitä, että Dumbledore ei ole oikeasti kuollut ja ei siksi tarvinnut feenikslintuaan pelastamaan itseään. On myös arveltu, että feeniks kauniilla laulullaan pyrki herättämään Dumbledoren kuolleista tai parantamaan hänet jostain muusta kirouksesta, jonka Kalkaros olisi äänettömästi lausunut tappokirouksen sijaan. On kuitenkin tosiasia, ettei mikään tuo kuolleita takaisin eloon Potterversumissa, ei edes feenikslinnun kyyneleet. Laulun on kerrottu vahvistavan ja luovan uskoa puhdassydämisiin, mutta sen ei ole kerrottu varsinaisesti parantavan kirouksista. Uskon, että Fawkes yksinkertaisesti suri menetettyä ystäväänsä.
Fawkesin laulun kuvataan kuuluvan alkuvaiheissa linnan tiluksilla selkeästi ikkunoista. Kun Harry seuraa McGarmiwaa Dumbledoren työhuoneeseen, laulu on muuttunut jo etäiseksi. Päästyään Rohkelikon makuusaliin, laulu on vaiennut.
?Siinä maatessaan hän tajusi yhtäkkiä, että tiluksilla oli hiljaista. Fawkes oli lakannut laulamasta. Ja hän tiesi tietämättä kuinka tiesi, että feeniks oli lähtenyt pois, jättänyt Tylypahkan lopullisesti, ihan niin kuin Dumbledorekin oli jättänyt koulun, jättänyt maailman? jättänyt Harryn.?
(J.K. Rowling: Harry Potter ja puoliverinen prinssi, 1. painos, s. 677)
Vielä viimeisenä välähdyksenä Dumbledoren ja feeniksin yhteydestä toisiinsa hautajaisissa Dumbledoren ruumiin ja jalustan ympärille leimahtavat liekit, jotka kestävät vain hetken. Lyhyen ajan Harry näkee feeniksin lennähtävän liekeistä iloisesti taivaan sineen, ja tulen paikalle ilmestyy valkoinen marmoriarkku. Tämä on mahdollisesti Rowlingin tapa soveltaa feenikslinnun mytologiaa ja pysyvän feeniksmuistomerkin sijaan hän laittoi maagisen linnun katoamaan taivaalle haudalta. Dumbledoren kohdalla feeniks tällöin symboloisi lähinnä kuoleman jälkeistä elämää, sillä kuolema Dumbledoren sanojen mukaan on vain seuraava suuri seikkailu levolliselle mielelle.
Fawkes ja seitsemäs kirja
Meille annettiin Puoliverisessä prinssissä ymmärtää, että Fawkes on poistunut Tylypahkasta lopullisesti. Kirjan ilmestymispäivänä kuitenkin Rowling vihjaisi, että Fawkes palaa vielä jollain tasolla takaisin ja että sillä olisi merkittävä rooli. Onko Fawkesin rooli sitten enemmän symbolinen kuin konkreettinen, se jää nähtäväksi. Ensimmäinen heräävä kysymys on, minne Fawkes meni. Saapuuko Fawkes auttamaan Harrya hirnyrkkien tuhoamisessa ja varsinkin siinä viimeisessä kohtalokkaassa taistelussa Voldemortia vastaan? Mytologioiden perusteella voisi arvella, että Fawkes on tasapainottava tekijä hyvän ja pahan taistelussa käärmettä eli Voldemortia vastaan, sillä toistaiseksi Voldemort on vahvempi velho kuin Harry, ja tämä tarvitsee kaiken avun, mitä voi saada. Fawkesin ja Harryn normaalia läheisemmät välit voisivat antaa vihjettä, että Fawkes nähdään vielä Harryn rinnalla.
Koskapa feeniks symboloi kuolemattomuutta ja jälleensyntymistä, on ymmärrettävää, että Voldemortin sauvan ydin on feeniksin sulka. Mielenkiintoiseksi pohtimisaiheeksi jää, valitsiko Harryn sauva hänet tasapainottaakseen taistelua vai vaikuttiko sauvan valintaan se seikka, että Voldemort jätti osan itseään Harryyn pieleen menneessä tappokirouksessa. Onko Harryssa jotain, jota feeniks symboloi mytologioissa? Harryn kohtalo tuskin on lopullinen kuolemattomuus, mutta on esitetty teorioita, että Harry, jonka arpi olisi yksi hirnyrkeistä, joutuisi uhraamaan itsensä taistelussa Voldemortia vastaan, ja kävisi salaperäisyyksien osastolla olevan verhon takana tuhoamassa itsessään olevan Voldemortin sielunpalasen ja palaisi sieltä takaisin säilyttäen silti oman sielunsa. Tällöin myös Harryn kohdalla feeniksin symboloima jälleensyntyminen muuttuisi todeksi.
Muutamissa teorioissa on löydetty Fawkesista selitys myös sille, miksi Dumbledore luotti Kalkarokseen. Aiemmin tuli esille, että Harry osoitti salaisuuksien kammiossa todellista uskollisuutta Dumbledorea kohtaan, jolloin Fawkes ilmestyi hänen avukseen. Fawkes tuntuu aistivan todellisen uskollisuuden ja mahdollisesti näin tapahtui myös Kalkaroksen kohdalla. Dumbledore kenties teki suuriakin erehdyksiä, mutta Fawkesin vaistoon hän pystyi luottamaan, olivat Kalkaroksen selitykset puolenvaihdolleen mitkä hyvänsä. Ehkäpä näemme seitsemännessä kirjassa Fawkesin todistamassa Kalkaroksen olleen sittenkin Dumbledoren miehiä läpikotaisin, tai sitten ei.