IRC-Galleria

nuutti.Perjantai 26.12.2008 23:42

joulu vissii kestää nuutin päivään. niin ne sanoo ne mummut ja rummut. se on sillo 13 tammikuuta.
mut sit on olemassa näitä kaikenmaailman pukkeja niinku nuuttipukki ja siinä sitte tietoo siitä :

Nuuttipukki/
Wikipedia


Nuuttipukki (myös nuutipukki tai knuutipukki) on naamioitunut hahmo, joka liittyy suomalaisen nuutinpäivän juhlintaan.

Historiaa

Nuuttipukki kuului nuutinpäivän aikoihin kierteleviin seurueisiin, jotka esiintyivät taloissa kestitystä - erityisesti viinaksia - vastaan. Mukana seurueessa saattoi myös olla esimerkiksi hevonen, ukko ja akka.

Pukki on sarvekkaaksi ja pelottavan näköiseksi naamioitunut ja pukeutunut mies. Toinen mies saattoi olla pukin takajalkoina. Lapset usein pelkäsivät nuuttipukkia. Koska nuutinpäivä oli pian joulun jälkeen, kerrottiin, että paha Nuutti vei joulun. Myös kekrinä kierteli pukki, kekripukki.

Uudellamaalla nuuttipukit olivat elävää kansanperinnettä vielä 1950-luvun lopussa. Silloin tosin kiertelivät lapset makeisia kerjäten ja pieniä kepposia tehden. Naapurin eteisestä saatettiin pihistää esimerkiksi kananmunia tien varteen rikottaviksi. Lapset kulkivat aikuisten vaatteissa nailonsukat päässä.

Tämä oli sallittua loppiaisen jälkeen. Nuuttipukkeja kutsuttiin myös jouluMUIJIKSI tai jouluämmiksi.

Edellisen sukupolven nuoruudessa kepposten tiedettiin olevan paljon ankarampia. Esimerkiksi remuava, naamioitunut seurue saattoi kantaa nukkuvan ihmisen sänkyineen päivineen pihalle. Huonekaluja kaadettiin ja aiheutettiin tahallista sekasortoa.

Nuuttipukit nykyään

Nykyään nuuttipukkeja kiertelee erityisesti Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Perinnettä harjoittavat ja ylläpitävät lapset, jotka kiertävät taloja laulamassa lauluja karkkia tai taskurahaa vastaan. Kiertelyyn kuuluu pukeutuminen oman valinnan mukaisiin naamiaisasuihin. Nuuttipukinpäivän lähin vastine on idempänä harjoitettu pääsiäisajan virvonta.

Muuta

Joulupukki on uudempi, kansainvälinen perinne, joka tuli suomeen varsinaisesti vasta 1900-luvun alussa. Joulupukki esitti alkujaan Pyhää Nikolausta. Nimitys pukki on kuitenkin peräisin Nuuttipukilta. Monissa maissa joulupukki käy vain tuomassa salaa lahjat jouluyönä. Joulupukin tapa tulla käymään sisälle talonväkeä tapaamaan on peräisin naamioituneiden seurueiden esityksistä, ja on siten jonkinlaista sukua nuuttipukin vierailuille. Joululahjoja jaettiin jo 1700-luvulla, mutta niitä ei jakanut silloin pukki.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.