IRC-Galleria


Vaikutukset

Kofeiini on piriste, joka vaikuttaa keskushermoston toimintaa kiihdyttävästi. Se tekee ihmisen puheliaammaksi ja poistaa estoja.lähde? Kofeiini vaimentaa väsymyksen tunnetta ja lisää vireyttä sekä valppautta. Piristävän vaikutuksensa vuoksi kofeiini voi aiheuttaa myös unihäiriöitä, etenkin jos elimistössä on paljon kofeiinia vielä nukkumaan mentäessä.

Kofeiini kiihdyttää myös hikoilua, sydämen lyöntitiheyttä ja virtsaamista.

Pitkäaikaisella kofeiinin käytöllä on lukuisia haittavaikutuksia. Kahvi saattaa aiheuttaa verenpaineen nousua eli hypertensiota sekä sydämen tykytystä ja vapinaa [8].lähde? Vatsavaivat ja monenlaiset ruoansulatusvaivat ovat myös mahdollisia.lähde? Jotkut saattavat saada rytmihäiriöitä. Psyykkisiä haittoja ovat muun muassa masennus, ahdistus, paniikkioireet ja paniikkihäiriö. Lapsille päivittäinen käyttö voi aiheuttaa levottomuutta ja hermostuneisuutta [9]

Uusimpien tutkimusten mukaan jo pieni määrä kofeiinia lisää merkittävästi keskenmenon riskiä. Jo 200 mg kofeiinia eli noin desilitraa kahvia päivässä kaksinkertaistaa riskin keskenmenoon.[10]. Kofeiini on aiheuttanut rottakokeissa sikiövaurioita annoksina, jotka ihmisellä vastaisivat 70 päivittäistä kahvikupillista.

Myrkyllinen annos ihmiselle on 20mg/kg eli 60 kilon painoiselle aikuiselle annos olisi 1200mg.

Riippuvuus ja vieroitusoireet

Säännöllinen kahvin käyttö ja kofeiiniriippuvuus ovat modernissa yhteiskunnassa erittäin yleisiä. Kofeiiniriippuvuus syntyy usein jo kolmen vuorokauden säännöllisessä käytössä, jolloin myös sietokyky kasvaa.

Päänsärky on yleisin kofeiinivieroitusoire. Väsymys ja tokkuraisuus ovat seuraavaksi yleisimmät vieroitusoireet. Muita vieroitusoireita ovat keskittymiskyvyn ja motivaation puute, ärtyneisyys, flunssan kaltaiset tuntemukset, pahoinvointi, oksentelu ja ahdistuneisuus. Joskus harvoin esiintyy myös masentuneisuutta[12]. Kofeiinivieroitus saattaa aiheuttaa myös tarkkaavaisuuden laskua, ajatustoimintojen vaikeutumista ja aloitekyvyn puutetta sekä lihaskipuja ja -jäykkyyttä[13].

Vieroitusoireiden riski ja voimakkuus ovat yleensä sitä suuremmat, mitä suuremmasta kofeiiniannoksesta vieroittaudutaan. Vieroitusoireet menevät ohi tavallisesti 2–9 vuorokauden kuluessa.[14]

Sietokyvyn kasvaminen ja sitä kautta riippuvuuden syntyminen riippuu yksilökohtaisista eroista ja iästä. Lapselle tai nuorelle riippuvuus saattaa syntyä jopa 50 mg päiväannoksella.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.