Kuikka-Koponen (oik. Ilari Koponen), syntyi 01.12.1833 Varistaipa- leen kylässä Leppävirran pitäjässä, joka siirrettiin myöhemmin Heinävedelle. Hän oli savolainen silmänkääntäjä ja parantaja. Häntä pidetään yleisesti Suomen tunnetuimpana silmänkääntäjänä ja elinaikanaan hän ällistyttikin monia ihmisiä taioillaan. Kuikka-Koponen liikkui paikoista toisiin; Heinäveden lisäksi hän tapasi kulkea muualla Itä-Suomessa, mutta myös Etelä-, Länsi- ja Pohjois-Suomessa ynnä Pohjanmaalla.
Viimeiset vuotensa hän oli kirjoilla Säämingin seurakunnassa. Hän kuoli Jäppi- lässä vuonna 1890. Nimensä Kuikka hän sai, koska ei viihtynyt työmailla vaan veneessä Varisselällä.
Nykypäivään saakka on säilynyt useita kertomuksia hänen erikoisista tempuis- taan. Kerrotaan, että Kuikka-Koponen oppi taitonsa Pietarissa intialaiselta fa- kiirilta palkinnoksi tämän hengen pelastamisesta. Elinaikanaan häntä pidettiin hyvin outona persoonana ja myös hänen temppunsa olivat usein varsin kummal-lisia.
On muun muassa säilynyt ainakin kaksi kertomusta, joissa Kuikka-Koponen me- nee hevosen peräaukosta sisään. Koposen tempuille tyypillistä oli, että niissä usein joku ahne tai itsekäs henkilö saatettiin naurunalaiseksi. Useissa tempuis- sa myös autetaan heidän puutteenalaisia uhrejaan.
Koposella oli useita lapsia, joille hän antoi erikoiset nimet. Nuorin lapsista toimi myös parantajana Säämingissä. (Alfred Koponen)
ITSE OLEN 5. polvesta kuikka koposen jälkeläinen!