Pohjien otto
Pohjien otto on suomalaiseen alkoholikulttuuriin liittyvä käytäntö, jolla on tarkoitus saavuttaa riittävä humalatila ennen anniskeluravintolaan tai -baariin siirtymistä. Pohjien oton kannustimena on alkoholin huomattavasti matalampi hinta vähittäismyymälöissä, ulkomailta tuotuna tai Alkossa kuin ravintola-annoksina.
Pohjien otto tapahtuu yleensä jonkun henkilön luona tai sopivalla julkisella paikalla (puisto, uimaranta, laituri tms). Pohjia voidaan ottaa myös toisessa ravintolassa, jossa on halvemmat hinnat tai happy hour. Pohjien oton jälkeen siirrytään viimeistään alkoholin loppuessa baariin tai yökerhoon. Joissain tapauksissa pohjien otto voi venyä niinkin pitkälle yöhön, että anniskelupaikat ovat ehtineet sulkeutua.
Etenkin Suomen alkoholiverotuksen laskemisen jälkeen ravintoloitsijat ovat havainneet pohjien oton lisääntyneen. Veronalennuksista päätettäessä tiedettiin, että kulutus kasvaa ja siirtyy väkeviin. Samalla kun pohjien otto on yleistynyt, on ravintolaansaapumisaika siirtynyt myöhemmäksi.