Kyllä voi! Ainakin Martinuksessa perjantaina 29.4.2007 klo 18.00, jossa vammaisten ja ei-vammaisten tanssijoiden Tanssiyhteisö Rajat'on sekä nuorten kuvataiteilijoiden KuuMaa -performanssiryhmä tuovat stagelle yhteisen produktionsa "Leijutus". Rajat'on on tunnettu Vuoden Teatteriteko -palkinnolla v. 2000 palkitusta OLOTILA-tanssiteoksestaan, jolla se on kiertänyt sekä kotimaassa että ulkomailla. KuuMaa on puolestaan esiintynyt mm. Ladas-performanssi- ja Koe-festareilla.
- Produktio on ollut mielenkiintoinen ja haasteellinen. Tuotanto/esiintyjä-ryhmään kuuluu 13 henkilöä, jotka tulevat eri toimintaympäristöistä ja tottuneet eri työskentelytapoihin. Tämä on ollut vahvuus, koska ryhmän sisältä on löytynyt myös puvustajaa, musiikin säveltäjää, multimedian tekijää.
Koreografian "Leijutukseen" on tehnyt koreografi, tanssija ja DanceAbility-tanssinopettaja Pauliina Lappi-Ruhanen yhdessä työryhmän tanssijoiden kanssa. Koreografin mielestä voitaisiinkin puhua moniammatillisesta ja poikkitaiteellisesta työryhmästä. Hänen visionsa on oma tanssiryhmä, jossa jokainen ryhmän tekijä ja kokija uskaltautuisi astumaan omien "mukavuusalueidensa" ulkopuolelle ja innostuisi tekemään ja luomaan työprosessin aikana sellaista mitä ei aikaisemmin ole tullut tehtyä.
Työkaluina esityksen valmistamiseen on käytetty Suomeen vauhdilla rantautumassa olevaa kontakti-improvisaatioon pohjautuvaa, postmodernin tanssin DanceAbility-menetelmää sekä Lappi-Ruhasen omaa voimauttavan tanssin menetelmää. - Koreografina minua ei kiinnosta ovatko tanssijani vammaisia vai ei-vammaisia tanssijoita. Tanssissa on minulle kyse luottamuksesta ja yhteisen kielen löytymisestä. Ryhmä luo omat sääntönsä, joskus toimimattomatkin, mutta kokemuksesta oppii, toteaa Pauliina Lappi-Ruhanen.
Teokseen kuuluu olenaisena osana taustakankaalle heijastettava videokuvaspektaali, jonka on luonut Jonne Pitkänen Ismo Helénin avustamana. Siinä videokuva on dialogiassa sekä musiikin että tanssijoiden liikkeiden kanssa.
Teoksen musiikin on säveltänyt Ismo Helén ja puvustuksen on suunnitellut Kristiina Sario.
"Leijutus"-tanssiteos sai ensi-iltansa Kanneltalon Galleriassa 12.1.2007 TARUn taidenäyttelyn avajaisissa. TARU -projekti on Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama kolmevuotinen projekti, joka edesauttaa vähemmistötaiteilijoiden työnsaantimahdollisuuksia. TARUn kohderyhmään kuuluvat ammattimaisesti työhönsä suhtautuvat vammaistaiteilijat, maahanmuuttajataiteilijat ja nuoret tai juuri valmistumassa tai juuri valmistuneet taiteilijat.