IRC-Galleria

Drage

Drage

Half of smokers die coz of tobacco, but life takes everyone

Valtio-kapitalismia | IL 10.4.2006 0:07Maanantai 10.04.2006 13:50

Aikaisemmin, silloin kun myös valtio osallistui maamme kehittämiseen, suuret kansalliset infrastruktuuri-investoinnit tehtiin valtion varoin. Suomeen rakennettiin verorahoin maantiet, rautatiet, sähköverkko ja puhelinverkko.

Nykyään valtio ei enää moisiin hankkeisiin ryhdy. Päin vastoin nykyinen valtionjohto myy rahanhimossaan pois aikaisempien sukupolvien yhteisin ponnistuksin tekemiä uhrauksia. On tämä maailma ihmeellinen, kun kansantuote oli murto-osan siitä mitä se on tänään, silloin valtiolla oli varaa rakentaa kansalaisille yhteisiä palveluita. Nyt kun elintaso on moninkertainen, valtiolla ei ole varaa muuhun kuin myymiseen. Ehkä kysymys ei ole rahasta, vaan valtiomiestason ajattelun puutteesta?

Tämä, ilman harkintaa tapahtuva yksityistäminen, on amerikkalaisten pankkien keksimä rahastusmalli, jota ne vievät kehitysmaihin. Vanhat sivistysvaltiot eivät siihen humppaan ole lähteneet, mutta Suomessa siihen on innostuttu kritiikittömästi. Kysymyksessä ei ole sen kummempi asia kuin se, että siirretään veronmaksajien omistama palvelu alihintaan yksityisille pääomasijoittajille, jotka korottavat välittömästi yksityistämisen jälkeen palvelun hintaa. Korotettujen hintojen aikaansaamat voitot lähetetään sitten osinkoina amerikkalaisille pankeille.

Häviäjinä ovat veronmaksajat, joiden etu ei tietenkään kiinnosta pankkeja, eikä ikävä kyllä tunnu kiinnostavan myyjinä toimivia poliitikkojakaan.

Esimerkkinä Suomessa tapahtuneista virheellisistä yksityistämisestä voidaan mainita kaukopuhelinverkon myyminen Ruotsiin. Sen seurauksena maamme tietoliikenneverkko on jäänyt kehityksessä jälkeen muista maista. Eikä siinä enää auta se, että yritetään myydä moderneja puhelimia osamaksulla siihen vanhanaikaiseen verkkoon.

Vastuullinen valtio ei olisi myynyt, vaan olisi pitänyt verkon kehittämisen omissa käsissään. Jos niin olisi tehty, tietoliikenneklusterimme olisi voinut kehittyä paremmalla vauhdilla ja alaa kohdanneet massiiviset irtisanomiset olisi voitu välttää. Valtion olisi pitänyt hoitaa sitä yhteiskuntavastuuta, jota se nyt peräänkuuluttaa niiltä yrityksiltä, joilta se vei toimintaedellytykset.

Vielä raskaampi virhe oli sähköntuotannon ja jakelun yksityistäminen. Lähes monopoliasemassa olevalla sähköntuottajalla on mahdollisuus nostattaa sähkön hinta haluamalleen tasolle. Sen se voi tehdä, jos se ei rakenna lisäkapasiteettia ja estää myös sähköntuonnin naapurista.

Juuri niin toimii Fortum. Olen vuorineuvos Jukka Härmälän kanssa samaa mieltä siitä, että Fortum on valtiollistettava välittömästi. Fortumin sähköntuotannosta 40 prosenttia tuotetaan vesivoimalla ja toinen 40 prosenttia ydinvoimalla. Kummankaan tuotantotavan hinta ei ole noussut, silti Fortum korottaa koko ajan sähkön hintaa. Kysymys ei ole tuotantokustannusten noususta, vaan liki monopoliaseman antamasta mahdollisuudesta rokottaa asiakkaita mielin määrin. Se kai ei ollut sen yksityistämisen tarkoitus?

Imatran Voiman, joka oli Fortumin nimi ennen tätä katastrofaalista yksityistämistä, toimitusjohtajan vuorineuvos Kalevi Nummisen vuosipalkka oli pienempi, kuin Fortumin tiedotusjohtajan ansiot kuukaudessa. Tiedotusjohtajan!!!

Senkin eron kustantavat kohonneissa sähkölaskuissaan veronmaksajat, joiden omaisuus siirrettiin alihintaan amerikkalaisille sijoittajille. Mitä ihmettä, kaipaan takaisin vastuuntuntoista valtiokapitalismia.

Kalle Isokallio

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.