Vitiligo eli valkopälvi
http://img.photobucket.com/albums/v706/RockyHorrorGhost/vit1.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v706/RockyHorrorGhost/vit2.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v706/RockyHorrorGhost/vit3.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v706/RockyHorrorGhost/vit4.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v706/RockyHorrorGhost/vit5.jpg
http://images.google.fi/images?q=vitiligo&ie=UTF-8&oe=UTF-8&rls=org.mozilla:fi:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi
Vitiligo eli valkopälvi on autoimmuuni sairaus, joka ilmenee ihon pigmentin eli väriaineen häviämisenä.
1-2% maapallon väestöstä kärsii sairaudesta.
Sukupuolella tai ihonvärillä ei ole merkitystä vitiligon esiintymisessä.
Vitiligo saattaa puhjeta minkä ikäisenä tahansa, mutta yleisin ikähaarukka on 10-30 vuotta.
Vitiligo vaikuttaa ennen kaikkea sosiaalisiin ja kosmeettisiin seikkoihin. Sairaus on suuri henkinen rasite, koska potilas kokee usein olevansa tuijotuksen kohteena.
Tila on periaatteessa fyysisesti vaaraton. Vitiligoalueet eivät kutise tai tunnu epätavanomaisilta verrattuna muuhun ihoon. Tosin pigmenttisolujen, eli melanosyyttien häviäminen aiheuttaa sen, että samalla iho menettää vitiligoalueelta kyvyn muodostaa minkäännäköistä suojaa aurinkoa vastaan ja iho palaa huomattavan nopeasti. Iho tulisi aina ulos mentäessä suojata vaatteilla tai vähintään aurinkosuojakertoimella 15.
Vitiligoa on kahta eri tyyppiä.
Yleinen vitiligo, vitiligo vulgaris, on tavanomaisempi vitiligotyyppi, jossa eri kokoiset vitiligoläikät muodostuvat melko symmetrisesti kummallekin puolelle vartaloa. Vitiligoa voi esiintyä missä kohdassa tahansa, mutta tavallisimpia leviämisalueita ovat mm. taipeet, polvet, kainalot, nivuset, silmänympärys ja suunympärys.
Harvinaisempi vitiligotyyppi, segmentaalinen vitiligo, aiheuttaa toispuolista leviämistä yksittäisille ihoalueille. Tämä tyyppi on erityisen vaikeahoitoinen.
[Huom. En ole varma eri vitiligotyyppien virallisista suomenkielisistä nimistä. Käänsin ne ruotsin esitelmästäni noin, ja ruotsiksi ne ovat generaliserad vitiligo ja segmentell vitiligo.]
Vitiligo on siis autoimmuuni sairaus, mikä tarkoittaa sitä, että henkilön oman immuniteettijärjestelmän valkosolut hyökkäävät pigmenttisolujen eli melanosyyttien kimppuun ja tuhoavat ne. Syytä ei tiedetä.
Haavat voivat aiheuttaa pigmentin häviämistä (aina haavan aiheuttama depigmentaatio ei liity vitiligoon). Yleensä kyseinen vitiligon muoto ei ole perinnöllinen, mutta vitiligo voi olla myös perinnöllistä. Noin 10%:lla vitiligoa esiintyy lähisukulaisilla. Aivojen hermojärjestelmän ja immuuniteettijärjestelmän keskenään suhteellisen läheinen sijainti voi mahdollisesti aiheuttaa yhteyden stressin ja vitiligon välille. Joskus uusia läikkiä ilmenee jonkin muun sairauden, tai stressin, seurauksena.
Taudinkulkua on vaikea ennustaa yksittäisten ihmisten kohdalla.
Tästä huolimatta on kuitenkin tavallista, että ensin läikkiä ilmenee yksi tai muutama, ja sen jälkeen seuraa stabiilimpi vaihe, jonka aikana ilmenee vain harvoja läikkiä, jos ei lainkaan. Kyseinen vaihe voi kestää vuosiakin, kunnes läikkiä alkaa syntyä lisää. On mahdollista, että läiskät kasvavat niin paljon, että ne yhdistyvät ja muodostavat laajojakin vaaleita alueita.
Vitiligosta kärsivät henkilöt saavat hieman keskimääräistä tavallisemmin samanaikaisesti tiettyjä muita sairauksia, mm. kilpirauhasen toimintahäiriöitä, diabetesta ja anemiaa. Vitiligo ei lisää ihosyövän riskiä.
Varmoja parannuskeinoja ei ole.
Joitakin parannusmahdollisuuksia on, mutta tulokset vaihtelevat yksilöiden ja kehonosien välillä. Käsien ja jalkojen iho vastaa hoitoyrityksiin huonommin kuin vartalon muu iho.
Hoidoilla pyritään parantamaan puolustuskykyä, pysäyttämään leviäminen ja stimuloimaan uudelleenpigmentoitumista. Hoito vaatii aina pitkäaikaista panostusta.
Nykyään kasvojen alueen vitiligon hoidossa käytetään paljon kortisonivoiteita ja paikallisesti vaikuttavaa Protopiciä.
Valohoitoihin kuuluvat mm. PUVA-, UVA- ja UVB-hoidot. Kaikkia näitä täytyy antaa todella pitkään, mikä voi tarkoittaa esim. 2x/vk useiden vuosien ajan. Noin 20 hoitokerran jälkeen saattaa pigmentin palaamisen joillakuilla alkaa havaita pieninä ruskeina pisteinä. Riittävään hoitoon tarvitaan yleensä noin 100-300 hoitokertaa. Tavallisesti pigmentti ei kuitenkaan palaa takaisin kokonaan. Jos sairaus muuttuu uudelleen aktiiviseksi, voi pigmentti hävitä uudelleen.
Jotkut ovat kokeilleet yrttejä, vitamiineja (mm. B12, folaatti...) ja erityisruokavalioita, joista tavallisin on liha- ja maitotuotteeton ruokavalio. Tulokset ovat kuitenkin olleet heikkoja, ja esim. vitamiineja suositellaan usein vain, jos niiden puutetta on erikseen havaittu.
Jos läikät ovat muuttuneet stabiileiksi, eivätkä enää kasva, voidaan niihin laitattaa ihosiirrännäisiä. Siirrännäinen asetetaan vaalean läikän kohdalle. Jos vaaleita ihoalueita alkaa olla enemmän kuin tummempia, on siirrännäisiä mahdollista laitattaa myös tummille ihoalueille.
On myös tärkeää käyttää laadukasta kosmetiikkaa, kuten esim. "Dermaceal" Joe Blascon sarjasta.
Ihotautilääkäri neuvoo jokaista potilasta yksilöllisesti.
Vitiligo ja Michael Jackson
Tunnettu vitiligoa sairastava henkilö, Michael Jackson, on perinyt taudin isänsä puolelta. Hän ei halunnut missään vaiheessa vaaleaihoiseksi. Michael Jackson on itse sanonut olevansa kateellinen Lisa-Marie Presleylle (heidän olleessaan pari), koska tämä pystyy ruskettumaan, mutta hän ei itse pysty, koska melanosyyttejä ei enää ole ja iho palaisi auringossa nopeasti.
Mustat satiinimaskit suojaavat auringon ihoa tuhoavilta vaikutuksilta. Blascon meikeillä peittää vaikka tatuoinnit, joten meikin avulla hän sitten alkoi ensin peittää vaaleita läikkiä, mutta loppujen lopuksi oli pakko alkaa peittää jäljellä olevia tummia alueita, koska vaaleaa alkoi olla enemmän.
"I'm a black American, and I'm proud of my race." -Michael Jackson
http://img.photobucket.com/albums/v706/RockyHorrorGhost/Michael%20and%20ladies/skannaa.jpg
Kuvassa 3 siis on hämähäkki pistänyt Michael Jacksonin säärtä. Kuten edellä on mainittu, vitiligo ei itsessään aiheuta fyysistä vahinkoa. Kyseisestä n.2002 otetusta kuvasta näkee kuitenkin hyvin myös vitiligon vaikutukset. Kuvanlaatu huononi skannauksessa; parempilaatuinen kuva jalasta täällä:
http://img.photobucket.com/albums/v706/RockyHorrorGhost/Michael%20and%20ladies/mj2.jpg
ja toinen kuva samasta jalasta:
http://img.photobucket.com/albums/v706/RockyHorrorGhost/Michael%20and%20ladies/270_2201200569321.jpg
ja tuossa vielä ennenkö haava oli ehtinyt alkaa edes pahemmin paranemaan kyseisestä hämähäkin pistosta (kaikki kuvat arvatenkin ovat eri paranemisvaiheista):
http://img.photobucket.com/albums/v706/RockyHorrorGhost/Michael%20and%20ladies/mj1.jpg
Huomatkaa, että säärikuvat ovat tosiaankin 2000-luvun puolelta, eli Michael Jackson ei edelleenkään ole kokonaan valkoihoinen. Varmaa tietoa on ainoastaan siitä, että hän peittää näkyvät läikät meikillä. Kaikki muu on peräisin epäluotettavista lähteistä.