Sivuilta172 Â…177
Lääkärit tunnustavat nyt, että stressillä on tärkeä osuus monien sairauksien aiheuttajana ja pahentajana. Koska me kaikki olemme alttiita monille erilaisille stresseille, meidän tulee perusteellisesti tutkia tätä aihetta.
Meidän tulee erottaa toisistaan sisäinen stressi, jota koemme olemuksessamme, ja ulkoiset stressitekijät. Me kaikki olemme alttiita monille, monille stressitekijöille jokapäiväisessä elämässämme, mutta se ei merkitse, että meidän täytyy saada sisäistä stressiä sitä seuraaville monine myrkyllisine aineosineen ja sairauksineen.
Ihmiset suhtautuvat hyvin eri tavoin stressiä aiheuttaviin tilanteisiin, kuten auto-onnettomuuteen joutumiseen, yleisölle puhumiseen, lapsen kurittamiseen, ostettavan jääkaapin merkin päättämiseen, naapurin koiran ajamiseen kukkapenkistä tai siihen, että lemmensairas kissa herättää kello kaksi yöllä. Lääkäreillä on kädet täynnä työtä heidän käsitellessään ihmisiä, jotka suhtautuvat väärin näihin ja muihin stressintäyteisiin tilanteisiin. Jotkut saavat vatsavaivoja, jotka kestävät kolme neljä viikkoa ja vaativat melko paljon lääkkeitä .
Jotkut potevat ankaraa päänsärkyä, migreeniä, liittyy oksennuskohtauksia, ja joka tekee heidät päiväksi tai pariksi työhön kykenemättömiksi. Jotkut harvat saavat sydänkohtauksia. Toisaalta jotkut, joilla on samanlaisia stressitekijöitä sopeutuvat niihin niin hyvin, etteivät he saa vahingollisia seuraamuksia. Koska me usein voimme vain vähän tarkkailla niitä stressitekijöitä, jotka päivittäin meitä pommittavat, meidän on äärettömän tärkeää oppia parhaimmalla tavalla sopeutumaan niihin, jos tahdomme pelastaa ruumiimme ja sielumme rasituksen ja sairauden tuhoilta.
Meidän tulee noudattaa kolmea sääntöä, jotta voisimme menestyksellisesti sopeutua sairauksia aiheuttaviin elämän stressitekijöihin:
1. Johda stressitekijät toisiin uomiin
2. Lepää välttyäksesi joutumasta alttiiksi sellaisille tekijöille
3. Omaksu oikea asenne.
Väärän suhtautumisen yleisin muoto on itsesääli.
Eikö ole merkittävää, että suhtautumisemme ratkaisee, parantaako stressi meidät vai tekeekö se meidät sairaiksi? Tässä on tärkeä avain pitempään ja onnellisempaan elämään. Me itse pitelemme avainta ja voimme ratkaista, onko stressi meidän hyväksemme vai vahingoksemme. Asenteemme määrää, tekeekö stressi meidät "paremmiksi vai pahemmiksi". Raamattu näki nämä oivallukset satoja vuosia etukäteen.
Muistakaamme myös eräs kolmas tekijä voidaksemme menestyksellisesti sopeutua jokapäiväisen rasituksiin: meidän tulee välttää pitkäaikaista ja keskeytymätöntä rasitusta ilman lepoaikoja. Ihmisen stressin kestämisellä rajansa, ja jokainen jääkäri näkee potilaita, joiden keho ja mieli saa maksaa kalliin hinnan siitä, että he tekevät ylenmääräisesti työtä ilman asiaan kuuluvia lepokausia. Monet ihmiset voisivat tänään olla elossa, jos he olisivat ottaneet huomioon sen kehotuksen, jonka Jeesus antoi ankarasti työskennelleille opetuslapsilleen: "Tulkaa te yksinäisyyteen, autioon paikkaan, ja levätkää vähän.' Sillä tulijoita ja menijöitä oli paljon, ja heillä ei ollut aikaa syödä." (Mark. 6: 31).