IRC-Galleria

Marsupilami-

Marsupilami-

FB Pasi Tolvanen
Oletko aina unelmoinut omavaraisuudesta viljelykasviksien suhteen, mutta kuokka ei vaan oikein ota istuakseen käteesi? Nyt myös meillä, joiden peukalo ei ole kovinkaan vihreä, näyttäsi kuitenkin olevan mahdollisuus nauttia päivittäin itsekasvatetuista vihanneksista.

AeroGarden on täysin automatisoitu hyötykasvien kasvatusympäristö. Laite perustuu aeropooniseen viljelymetodiin, jossa kasvin juuret ovat ovat kokonaan ilman fyysistä kasvualustaa. Kaikki kasvin tarvitsemat ravinteet sekä vesi annetaan suoraan juurille laitteen synnyttämän 100% kosteusasteessa vesihöyryn seassa. Kavatusalusta sisältää myös kaksi lamppua, joista kasvi saa kaiken tarvitsemansa valon.

Sademetsän kaltaisessa atmosfäärissä viherkasvien luvataan kasvavan jopa viisi kertaa tavallista multaviljelyä nopeammin. AeroGarden kasvatusprosessi on täysin automatisoitu. Laite jopa muistaa muistuttaa viljelijäisäntäänsä, kun on taas aika lisätä tankkiin vettä tai kasviravinnetta.

http://www.hilavitkutin.com/2006/07/16/t%ef%bf%bdysautomatisoitua-kotiviljely%ef%bf%bd-ilman-multaa/

Ilmaiset F1 lähetykset netistä :DSunnuntai 18.03.2007 05:08

Jos ei ole maksullista MTV3:n kanavii ja haluat nähdä F1-kisat suorana, niin lataa toi softa ittelles nii alkaa näkyä :D

http://www.tvunetworks.com/dlsite.htm?id=rds

Muista valita vaan Star Sports kanava

:))

typot korjattu :)


Aikamatkailu tieteellisenä ongelmanaKeskiviikko 14.03.2007 01:25

Tässä hiukan luettavaa :D

Aikamatkailu ei näy mittareissa. Mikään teoria ei ennusta sen olemassaoloa, eikä mikään havaittu ilmiö kaipaa sitä selityksekseen. Aikamatkailun tieteellinen status perustuu pelkästään siihen, että teoriat sallivat ajasta aikaan siirtymisen. Sama toisin päin: kukaan ei ole toistaiseksi pystynyt osoittamaan aikamatkoja mahdottomiksi. Pelkkä luvallisuus ei kuitenkaan tee asiasta mielenkiintoista tieteellistä ongelmaa, ei varsinkaan mikäli se - kuten aikamatkailu pitkään oli - on ristiidassa muun maailmankuvan kanssa. Kymmenisen vuota sitten aikamatkailun tieteellisessä asemassa tapahtui kuitenkin merkittävä muutos: ajassa kurvailu "lakkasi" aiheuttamasta epäloogisuuksia. Nyt menneisyyteen ja tulevaisuuteen pistäytyminen on siis sekä luvallista, että harmitonta, mutta aikamatkailu ei vieläkään ole tieteellinen ongelma esimerkiksi siinä mielessä kuin toistaiseksi tuntematon pimeä aine, jonka läsnäolo paljastuu kirkkaiden kohteiden liikkeistä. Onko aikamatkailulla edes mahdollisuuksia samantyyppiseksi tieteelliseksi kysymykseksi?

Suhteellisuusteoria, johon nykyinen käsityksemme universumista perustuu, asettaa raamit kaikelle, mitä täällä tapahtuu, myös aikamatkailulle. Albert Einsteinin kerrotaan harmitelleen oman teoriansa vapaamielisyyttä muun muassa silloin kun matemaatiikko Kurt Gödel pian yleisen suhteellisuusteorian ilmestymisen jälkeen osoitti suhteellisuusteorian sallivan pyörivän universumin, joka itsessään olisi aikakone.

Se, että Einsteinin teoriat sallivat ilmiön, ei vielä tarkoita, että kyse on todellisuudesta. Suhteellisuusteorian yhtälöillä on näet lukemattomia ratkaisuja, joista vain osa kuvaa tätä kosmosta. Esimerkiksi Gödelin pyörivä kosmos ei vastaa omaamme, sillä se ei laajene kuten tämän paikan on mitattu tekevän. Sen sijaan universumin ja kaiken siinä olevan kuvaus löytyy kyseisistä yhtälöistä.


Massa vääntää aikalenkin

Suhteellisuusteorioita on kaksi. Suppea eli erikoinen julkaistiin 1905 ja yleinen kymmenisen vuotta myöhemmin. Suhteellisuusteoriat mahdollistivat teoreettiset aikamatkat kahdesta syystä. Erikoinen suhteellisuusteoria yhdisti ajan ja paikan saumattomasti toisiinsa. Ajasta tuli yksi avaruuden ulottuvuus paikkaulottuvuuksien tapaan. Yleinen suhteellisuusteoria puolestaan sanelee massan muotoilevan tätä aika-avaruutta. Massa ikään kuin venyttää aika-avaruudesta tietynlaisen maiseman mäkineen, laaksoineen ja kuoppineen.

Massa saattaa myös kiepauttaa aika-avaruuden silmukaksi, jossa menneisyys yhtyy tulevaisuuteen. Astumalla tähän lenkkiin tänään voi päästä huomisen kautta takaisin eiliseen. Tieteen sallima aikamatka perustuu siis aika-avaruuden kiertymään, joka muodostaa suljetun aikalenkin. Suhteellisuusteorian aikakone ei näin ollen ole kulkuneuvo, vaan tie, jota pitkin itse kukin matkustaa jalan tai valitsemallaan kojeella. Aikatiet valmistuvat, kuten moottoritietkin, tiettynä päivänä, eikä niitä pitkin pääse valmistusmispäivää aikaisempaan ajankohtaan. (Huom.: Aikasilmukaan siirtyvä kulkee koko matkan ajan suhteen myötävirtaan. Tämä tarkoittaa sitä, ettei aikamatkalainen pysy muita nuorempana. Matkallaan hän voi tietysti tavata nuoremman itsensä.)

Gödelin viitisenkymmentä vuotta sitten laskema pyörivä kosmos olisi sellaisenaan "aikakone", sillä siihen muodostuu suljettuja aikalenkkejä itsestään. Niitä pitkin kulkemalla voisi valita aikansa. Meidän universumimme ei tarjoa samanlaista mahdollisuutta, joten aikaretkelle haluavan on itse muotoiltava aika-avaruutta ellei luonto sitten joissakin erikoisolosuhteissa ole tehnyt sitä hänen puolestaan.


Suhteellinen aikamatka onnistuu

Aikamatkalla tarkoitan konkreettista siirtymistä omasta nykyisyydestä joko omaan menneisyyteen tai tulevaisuuteen. Tätä on syytä korostaa, sillä suhteellisuusteoria sallii myös suhteellisen aikamatkan, joka perustuu hyvin testattuun perusfysiikkaan. Einsteinin teoria nimittäin sanelee ajan kuluvan sitä hitaammin, mitä nopeammin henkilö liikkuu referenssipaikan suhteen. Tämä ajan hidastuminen ns. aikadilataatio, on konkreettinen mittauksilla varmistettu asia, joka mahdollistaa suhteellisen aikamatkan hitaammin liikkuvan tulevaisuuteen. Olemme siis kaikki toistemme suhteen suhteellisella aikamatkalla, vaikkei sitä käytännössä huomaa.

Jos oma sisko matkaisi lähes valon nopeudella Linnunradan keskustaan, aikadilaation vaikutus kasvaisi äimistyttäväksi. Maan kellojen mukaan matka kestäisi esimerkiksi 60 000 vuotta. Astronautit sen sijaan vanhentuisivat matkallaan esimerkiksi vain 40 vuotta. He palaisivat siis toisten kaukaiseen tulevaisuuteen.


Todellisen ja suhteellisen aikamatkan eroa voi havainnollistaa menneisyydestä tulevaisuuteen kuohuvalla ajanvirralla, jossa veneseurue matkustaa hetken nyt kohdalla. Suhteellinen aikamatka vastaa tapausta, jossa toinen nykyisyydessä oleva vene vaihtaa kakkoselle ja porhaltaa toisen ohi. Näin se pääsee tulevaisuuteen, mutta vain selllaiseen tulevaisuuteen, jossa se ei tapaa toista versiota itsestään. Suhteellinen aikamatka onnistuu tietysti myös jarruttamalla ja jättäytymällä menneisyyteen.

Todellista aikamatkaa, jossa poiketaan esimerkiksi omassa menneisyydessä, puolestaan kuvaisi tilanne, jossa ajanvirtaan olisi kaivettu siihen takaisin palaava sivuhaara. Tätä pitkin matkaaja pääsisi omaan menneisyyteensä. Silti hän ei millään hetkellä kulkisi vastavirtaan.


Aikasilmukka sotkee loogisuuden

Suhteellinen aikamatkailu sopii mainiosti maailmankuvaamme. Todellinen aikamatkailu sen sijaan johtaa omituisiin tilanteisiin, sillä suljettua aikalenkkiä pitkin tiettyä hetkeä edeltää sekä menneisyys, että tulevaisuus! Jostakin referenssipaikasta katsottuna matkailija saattaa palata takaisin ennen lähtöään. Omassa menneisyydessään/tulevaisuudessaan touhuaminen voikin siis johtaa pahoihin ristiriitatilanteisiin, joita looginen maailmankuvamme ei siedä.

Vakavasti otettavia tutkijoita ei kiinnosta asia, joka vaarantaa meille niin kalliin kausaliteetin. Esimerkiksi kauniin vaimonsa tilapäisessä mielenhäiriössä tappaneen professorin katumustyönä rakentaman aikakoneen fysiikka ei tunnu tutkimisen arvoiselta. Sehän kuljettaa professorin menneisyyteen sotkemaan syy-seuraussuhdetta. Professori nimittäin tappaa aikamatkalla nuoremman itsensä ennen kuin tämä ehtii iskeä veitsen vaimonsa rintaan. Miten hän siis voi olla olemassa? Ja kuka rakensi aikakojeen?

Aikamatkailu pääsi tästä ongelmasta vasta 1990-luvun alussa, kun kuuluisa venäläinen musta aukko -asiantuntija Igor Novikov laski, miten aikamatkalla olevat biljardipallot käyttäytyvät. Biljardipalloja käytettiin, koska niiden matemaattinen mallintaminen on huomattavasti helpompaa kuin ihmisen, ja ne saattavat joutua aikamatkalla samanlaisiin ristiritatilanteisiin kuin me. Aikakoneesta ilmestyvä vanhempi versio pallosta voi nimittäin törmätä nuorempaan palloon, joka ei vielä ole ehtinyt aikamatkalle, siten että nuorempi pallo ei enää osukaan aikakoneeseen. Näin päädytään tilanteeseen, että pallo ei koskaan osu koneeseen, jossa sen vanhempi versio matkustaa. Yhtä kiellettyä kuin isoäidin tappaminen ennen äidin syntymää.


Novikov ja hänen tutkijaryhmänsä laskivat erilaisilla alkunopeuksilla, mitä pallolle aikamatkalla tapahtuu. Ryhmä huomasi, että aina silloin kun matkasta ei seurannut epäloogisuuksia pallon käyttämästä energiasta ja ajasta laskettu suure oli minimissään. Tästä Novikov päätteli, että aikamatkailuun saattaa liittyä energiansäilymislain kaltainen luonnonlaki, joka suojelee maailmaamme epäloogisuuksilta. Luonnonlaki pitäisi siis huolen siitä, ettei aikamatkalla olevan kaahailijan auto vahingoittaisi suojatietä ylittävää isoäitiä kuolettavasti.

Novikovin laskut eivät tietenkään osoittaneet, että tällainen luonnonlaki välttämättä on olemassa, mutta ne kertovat, että sen olemassaolo on mahdollista. Näin aikamatkailua ei tarvitsisi kieltää, kuten monet tunnetut tutkijat vaativat. Esimerkiksi Stephen Hawking on esittänyt luonnonlakia "kronologisen suojelun konjekstuuriksi". Tällaiseksi kävisi Novikovin laskujen pohjalta päätelty luonnonlaki, joka rajoittaisi aikamatkaajan puuhia. Vaihtoehto on luonnonlaki, joka kieltää aikamatkat.

Kun Novikovin tutkimuksen myötä päästiin ainakin osittain irti aikamatkailuun liittyvästä perustaavaa laatua olevasta filosofisesta ongelmasta, moni tunnettu tutkija alkoi miettiä ajasta aikaan siirtymisen yksityiskohtia. Miten muokata aika-avaruudesta suljettu aikalenkki? Jopa sitä on tutkittu vakavasti, miten matkata aikalenkkiä pitkin.


Nyt sukelletaan madonreikiin

Oikeastaan tieteellisen aikamatkailun tutkiminen oli alkanaut puolivahingossa jo hieman ennen Novikovin biljardipallolaskuja, kun Carl Sagan pyysi tiedemiesystäväänsä Kip Thornea selvittämään, miten hänen kirjansa "Ensimmäinen yhteys" sankaritar pääsisi lyhyessä ajassa 26 valovuoden päässä olevaan Vegaan.

Thorne päätyi madonreiäksi (Einsteinin-Rosenin sillaksi ) nimettyyn aika-avaruuden kiertymään, joka saattaa suhteellisuusteorian mukaan yhdistää kahta aukkoa: mustaa ja mustaa, tai mustaa ja valkoista (hypoteettinen aukko, josta voi vain poistua). Aukkoja nimitetään madon suuksi.

Madonreikä toimittaa oikopolun virkaa, sillä sen päät voivat olla 26 valovuoden päässä toisistaan (tai vaikka kosmoksen vastakkaisilla laidoilla), vaikkei itse mato olisi kilometriä pidempi. Myöhemmin Thornen opiskelija huomasi, että madonreiästä saa aikakoneen liikuttamalla sen toista päätä lähes valon nopeudella. Vauhtihan hidastaa aikaa (aikadilataatio). Näin madon päiden väliin syntyy aikaero, joka säilyy liikkeen loputtuakin: liikutetun pään aika on paikallaan pysyneen pään tulevaisuudessa. Tuomalla madon päät lähelle toisiaan muodostuu lenkki, joka toimii aikakoneena. Kun matkaaja pujahtaa siitä sisään, hän saapuu aikaeron verran menneisyyteen. Jos matkan aloittaa madon toisesta suusta, päätyy saman verran tulevaisuuteen. Kauemmas ajassa pääsee kiertämällä matolenkkiä useita kertoja.

Ainoa teoreettinen ongelma on - ja oli - se, että Einsteinin yhtälöistä pullahtava mato tuhoutuu heti muodostuttuaan. Thorne ryhmineen otti käyttöön niin ikään teoreettisen eksoottisen aineen, jonka luotaantyöntävä vetovoima (ts. negatiivinen paine) pitää madon auki. Samalla aine poistaa musta aukkomaisilta suilta tapahtumahorisontit, joten matoa pitkin pääsee kahteen suuntaan ilman täysin hypoteettisia valkoisia aukkoja.

Madonreiät tekivät teoreettisesta aikamatkailusta konkreettisen.


Tuleeko aikamatkailusta totta?

Teoriassa aikamatkailu siis onnistuu - piirustukset ovat valmiit - mutta miten tiukasti mahdollisuus liittyy todellisuuteen?

Aika-avaruus on teoriassa muotoiltavissa. Sen kiertyminen mustan aukon ja neutronitähtien ympärillä on jopa alustavasti havaittu. Mutta sitä ei tiedetä, onko jossakin kosmoksen kolkassa hurjasti pyörivä neutronitähti repinyt ympärilleen suljetun aikalenkin, tai onko aika-avaruuden pyöräyttäminen suljettuun aikasilmukkaan käytännössä mahdollista. Kysymys on kuitenkin vain teknisestä ongelmasta: millä muotoilla ja mistä tarvittava energia. (Italialainen Claudio Marrone on laskenut metrin pituisen madon valmistuvan miljardi miljardi kertaa nykyistä voimakkaammilla magneettikentillä.)

Mitä matoihin tulee, niin niiden löytäminen - tai valmistaminen ja vuoraaminen eksoottisella aineella - ei suinkaan ole pelkästäään tekninen ongelma. Ensimmäiseksi tulisi näet todentaa niiden olemassolo. Toistaiseksi ne ovat puhtaasti teoreettisia, suhteellisuusteorian sallimia epeleitä. Niistä ei ole ainuttakaan havaintoihin perustuvaa vinkkiä, eikä niitä myöskään tarvita mihinkään. Tilanne on tuttu mustien aukkojen historiasta. Niitäkään ei hyväksytty todellisiksi ennen vuotta 1969, jolloin kvasaareista mitattu valtava energia vaati niitä selitykseksi. Tämä ei tietenkään tarkoita, että madonrei'ille välttämättä kävisi samoin.

Tämän hetkisen aikamatkailun ainoa yhteys havaittuun luontoon ovat aika-avaruuden kiertymien lisäki madon suuna toimivat mustat aukot. Niistä tehtyjen epäsuorien havaintojen perusteella suurin osa tähtitieteilijöistä uskoo niiden olevan todellisia.

Aikamatkailun status muuttuisi varteenotettavasti, jos madot havaittaisiin tai jos niitä edes tarvittaisiin johonkin. Ajasta aikaan siirtymisen luonne tieteellisenä ongelmana muuttuisi niin ikään, jos joskus mahdollisesti kehitettävä "kaiken teoria" vaikkapa ennustaisi matojen olemassaolon. Tietysti selvin todiste aikamatkailun puolesta olisi aikamatkaajan tapaaminen. Joka tapauksessa vaikka toteaisimme tänään ajassa matkustamisen mahdolliseksi, meiltä kuluisi melkoinen tovi ennen kuin insinöörit kehittävät tarpeeksi energiaa aika-avaruuden muokkaamiseen. Onhan tietysti mahdollista että tulevaisuudessa matkataan jollakin muulla menetelmällä - jos matkustetaan.


Kirjoittaja on tiedetoimittaja, tähtitieteen dosentti, jolta ilmestyy lähiaikoina kansantajuinen kirja aikamatkailusta (WSOY). Kirjoitus perustuu esitelmään Tieteellisten seurain valtuuskunnan seminaarissa "Hämmennyksestä ymmärrykseen" Turun kirja- ja tiedemessuilla 14.10.2000.

Bitit ja kvanttibitit (Qbit) O_oKeskiviikko 14.03.2007 00:02

Joo o ... että tämmöistä, milloinkahan "tavan" bitit on historiaa?

Kvanttilaskennassa perinteisen tietokoneen bitit vaihdetaan kvanttibitteihin. Binääriesityksessähän luvut koodataan ykkösten ja nollien ketjuina eli bittijonoina. Normaalisti bitillä on joko arvo nolla tai yksi, joka laskennan kuluessa voi toki muuttua.

Mutta kvanttibitissä voi olla samanaikaisesti mukana sekä nollaa että ykköstä. Laskenta niin klassisessa kuin kvanttilaskennassa tapahtuu suorittamalla loogisia operaatioita
bittijoukoille. Näissä operaatioissa kvanttibitit käyttäytyvät kuin meren aallot, vahvistaen tai kumoten toisiaan, mikä kasvattaa laskentakapasiteettia tuntuvasti sopivasti valituissa
laskutehtävissä. Lisäksi kvanttibiteille on olemassa koko joukko loogisia toimituksia joilla ei ole vastinetta klassisessa tietojenkäsittelyssä.

Koko juttu:
http://savotta.helsinki.fi/halvi/tiedotus/lehti.nsf/0/102d46a6dd2a5a6fc225668900379875?OpenDocument

Kuva:
http://universe-review.ca/I13-11-qbit.jpg

No yritä sitten tajuta tuota "maalaisjärjellä" :D

Laki suojelee nettitrokareita.Maanantai 05.03.2007 13:46

PÄÄSYLIPUT "HUUTOKAUPASTA"

Pääsylippuja kovaan hintaan nettihuutokaupoissa myyvät yksityiset harmittavat ohjelmatoimistoja ja Lippupalvelua. Suuttuneet fanit antavat ahkerasti palautetta.

Huuto.netistä vastaavan kehityspäällikkö Lari Lohikosken mukaan trokausta on vaikeaa saada aisoihin.

"Olemme selvittäneet asiaa juristivoimin. Myös Lippupalvelun kanssa olemme keskustelleet aiheesta. Vaikka lipuissa lukee, että jälleenmyynti on kielletty, ei laki kuitenkaan estä omaisuuden eteenpäin myymistä", Lohikoski kertoo.

Lohikoski ymmärtää, että trokaaminen ärsyttää. Esimerkiksi jääkiekon SM-liigan finaaliotteluiden ja suurten konserttien aikoihin yleisöltä tulee paljon palautetta.

"Haluamme olla paikka, joka tarjoaa jälkimarkkinapaikan. Jos lipun hankkinut henkilö esimerkiksi sairastuu, täytyy olla paikka jossa voi myydä lippunsa. Muuten rahat menevät hukkaan."

Kovat keinot eivät toimi

Lippupalvelun toimitusjohtaja Kimmo Ranniston kanta trokaamiseen on ehdottoman kielteinen. Mahdolliset keinot estää jälleenmyynti ovat kuitenkin liian radikaaleja yleisölle.

"Personoitu lippu estäisi välittämisen. Jos kuitenkaan ei pääse tapahtumaan, menee lippu hukkaan. Yksi vaihtoehto olisi myös se, että paikalle mennessä pitäisi näyttää ostokuitti. Teimme gallupin, ja tulos oli se, että ihmiset eivät pitäneet ideoista", Rannisto toteaa.

"Huuto.netillä olisi välineet kitkeä trokaaminen. Toki ymmärrän heitä sikäli, että toiminta on laillista. Ja totta kai jos todella haluaa johonkin tapahtumaan, niin kyllähän sinne pitää päästä."

Ohjelmatoimisto Welldonen markkinoija Mirkka Rautalan mukaan lippujen hinnat ovat tällä hetkellä jo kipurajoilla. Esimerkiksi Metallican kokoisen yhtyeen liput menevät helposti kaupaksi. Welldone on keskustellut Huuto.netin kanssa lippujen välittämisen kieltämisestä.

IRC, Internet Relay Chat.Tiistai 20.02.2007 01:54

Oppaita suomeksi
* http://joti.scoutnet.fi/ircopas/mirc.html
* http://irc-galleria.net/irc-opas.html

mIRC sivusto
* http://www.mirc.co.uk/

NoNameScript sivusto ("lisä-osa" mIRC:iin)
* http://www.nnscript.de/

Täältä saat ladattua ohjelmiston.

mIRC:
* http://www.nnscript.de/download.php?id=14 (versio 6.17)

NoNameScript:
* http://www.nnscript.de/download.php?id=17 (versio 4.03)


Web-IRC:n löydät ainakin seuraavista osoitteista:
* http://chat.ircnet.org
* http://www.ircnet.com/cgi-bin/irc.cgi
* http://webirk.dy.fi/

Joku outo :DPerjantai 26.01.2007 07:56

http://www.deathball.net/notpron/levelone.htm

tässä pari vihjettä:
- katso löytyykö titlestä vihjeitä
- tarkista osoitteet
- katso lähdekoodi

Kertokaa minne asti olette pääseet, mutta älkää miten. :)

Internet-jääkiekkoPerjantai 26.01.2007 07:53

Kiekko.tk on moninpelattava jääkiekkopeli.

Pelata voi suoraan Internet-selaimella, jos Java-tuki löytyy.
Jokainen pelissä näkyvä pelaaja lukuunottamatta maalivahteja on ihmisen ohjaama.
Yksi henkilö ohjaa vain yhtä pelaajaa.

http://kiekko.tk/

Jos sattuu olemaan tylsää :DPerjantai 26.01.2007 07:49

Line Rider

http://www.linerider.com

Tee itsellesi liukumäki :P