IRC-Galleria

HIKTorstai 23.10.2008 15:27

Hikka eli nikotus (lat. singultus) on tahdosta riippumaton äkillinen sisäänhengitys, joka johtuu nopeasta pallean supistumisesta. Pallean vääräaikainen supistuminen voi johtua palleaa tai mahalaukkua ärsyttävästä tilasta. Tästä syystä vauvat voivat nikotella jo kohdussa, vaikka vauva ei kohdussa vielä keuhkoilla hengitäkään. Nikotuksen ääni tulee sulkeutuvista äänihuulista.

Hikkakohtaus voi alkaa omia aikojaan, mutta usein hikan voivat laukaista liian nopea ruuan hotkiminen, hyvin kuuman tai tulisen ruuan syöminen, kylmän juoman nauttiminen kuuman ruuan kanssa, nauraminen tai yskänpuuska ja alkoholijuomien käyttö. Hikan voi aiheuttaa myös palleahermoon kohdistuva puristus tai harvoin kasvain.

Tiede ei tunne hikan syytä, varsinkaan kun hikasta ei tiedetä olevan mitään havaittavaa hyötyä. On esitetty arveluita, että hikka olisi jäänne jostain elintoiminnosta, joka olisi menettänyt tarkoituksensa jossain evoluution vaiheessa kuten siirtymisessä vedestä kuivalle maalle. Hikan todellisen alkuperän ja mahdollisen tarkoituksen selvittäminen vaatii vielä lisää tutkimusta.

Hoito
Hikan hoitoon tunnetaan lukuisia kotikeinoja. Niiden tehosta ei ole tieteellistä näyttöä, mutta monet ihmiset ovat vakuuttuneita jonkin keinon toimivuudesta omalla kohdallaan. Useimmille on yhteistä se, että potilas keskittyy hetken aikaa johonkin muuhun kuin hikkaansa. Keino voidaan luokitella kolmeen: psykosomaattisiin sekä nielemis- ja hengityskeinoihin.

Imeväisikäisillä imemisrefleksin laukeaminen yleensä pysäyttää hikan heti.

Hikka vaatii lääketieteellistä hoitoa ainoastaan vakavissa ja pitkäkestoisissa tapauksissa. Metoklopramidia, haloperidolia tai klooripromatsiinia voidaan käyttää talttumattoman hikan lääkehoitoon, ja erittäin vaikeissa tapauksissa kouristelun pysäyttämiseen voidaan käyttää baklofeenia. Hikan pysäyttäminen sedatiiveilla vaatii usein niin suuren annoksen, että potilas menettää tajuntansa tai lamautuu voimakkaasti, joten parantumattomasta hikasta kärsivä ei voi lääkehoidon avulla viettää normaalia elämää. Hikan hoidossa on myös kokeiltu implantteja, jotka ärsyttävät sähköisesti kiertäjähermoa.

Että siinä teille...

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.