Olin aiemmin töissä suuren alueen kattavassa taksikeskuksessa. Selvyyden vuoksi täytyy sanoa, että tilaukset siis tehdään ko. keskuksessa koneelle, eli välittäjät eivät ota henkilökohtaisesti yhteyttä kuljettajiin, vaan tilaukset välittyvät järjestelmän kautta. Tämän vuoksi asiakkailta kysytään tarkat osoitetiedot (toisin kuin ehkä pikkupaikkakunnilla, joissa tilausmeininki voi olla aivan toinen).
Vieläkin ihmetyttää, miten niin monille (a)asiakkaille taksin tilaaminen tuottaa niin paljon vaikeuksia. Tässä tulee vain jäävuoren huippuja:
1. Osoite. Sen selvittäminen etukäteen on tietenkin mahdottomuus. Jo kaupungin tietäminen on mahdottomuus. Eihän sitä aikuinen ihminen voi hyvänen aika tietää tai ottaa selvää, missä on. Ei mene kaaliin, että taksi ei voi mitenkään löytää perille tiedolla “no V*TTU TÄNNE s**tana, emmä tiiä mis mä oon prkl”. Etenkään kun tilausta ei voida tuollaisena tehdä. Järjestelmään tarvitaan osoite. Jankuttaminen / huutaminen ei poista tätä tosiasiaa.
2. Tarkennukset, etenkin rappukirjain. Sen sanominen kysyttäessä on mahdottomuus. Tästä intettiin tuhansien asiakkaiden kanssa minuuttitolkulla. Lopulta saattoi selvitä, että rappu oli esimerkiksi Ö (!!) jonkun järjettömän kolhoosin perukoilla. Taksikuskihan varmaan ajeleekin mielellään puoli päivää etsimässä asiakasta pitkin maita ja mantuja, kun asiakas ei ole voinut puhelimessa sanoa rappukirjainta, vaan on väittänyt talon olevan pieni kerrostalo tai peräti omakotitalo.
3. Kysymyksiin vastaaminen. Kun taksikeskuksen työntekijä kysyy jotain, inttäminen ja vastaamasta kieltäytyminen ei ainakaan nopeuta palvelua ja paranna taksin mahdollisuuksia löytää perille puutteellisilla tiedoilla (jos tilausta yleensä pystytään tekemäänkään). Ei siellä huvikseen tai rahastus- tai v*ttuilumielessä kysellä, vaan tiedot todella tarvitaan tilaukseen.
4. Kuunteleminen. Osoite toistetaan siksi, että se menisi varmasti oikein. Jos asiakas toistamisen jälkeen toteaa ”kyllä” tai muuta vastaavaa, niin siihen osoitteeseen tilaus sitten tehdään. Jos toistettu osoite on väärin, se kannattaa sanoa. Oikea osoite on asiakkaan oma etu – mikäli sen taksin tosiaan haluaa paikalle…
5. Tosiasioiden vääristely. Monesti asiakkaat soittivat keskukseen uudelleen, kun taksia ei alkanut kuulua ja väittivät aiemmassa puhelussa puhutun ties mitä. Puhelut nauhoitetaan, joten keskuksessa on erittäin helppo tarkistaa, oliko esimerkiksi taksin meno väärään osoitteeseen todellakin välittäjän vai asiakkaan syytä. Ja 99%:ssa tapauksista vika oli asiakkaassa: osoite tarkistettiin asiakkaalta nauhalla selkeästi, ja yhtä selkeästi asiakas vastasi ”kyllä”.
Lisäksi on outoa, että asiakkaalla on varaa ajella taksilla, muttei varaa maksaa puhelusta. Harva se päivä asiakkaat venyttivät normaalisti noin minuutin kestävän tapahtuman huomattavasti pidemmäksi olemalla noudattamatta edellä mainittuja (melkoisia itsestäänselvyyksiä) ja valittamalla päälle, kun puhelussa kestää. Yllättävää..?!
T: Entinen taksinvälittäjä