Luin juuri artikkelia siitä, missä iässä lapselle on hyvä antaa viikkorahaa. Se ikähän oli 6-8 vuotta, mutta silloinkin vain hyvin pieni määrä. Ja ylimääräisistä töistähän tulee myös palkita pienellä summalla rahaa. Normaalit kotityöt kuuluu tietenkin tehtä palkattakin.
Mutta se mitä tekstissä ajettiin takaa on, että lapsi oppisi käyttämään rahaa tulevaisuudessa. Tiedän itse monia tapauksia, joissa lapsi on siirtynyt suoraan vanhempien luota kumppanin luokse elämättä hetkeäkään itsenäisesti oppien oman talouden hallintaa. Myöhemmin on sitten otettu lainaa ja eletty muutenkin yli varojensa, ja kumppani on yrittänyt pitää huolen rahojen riittämisestä. Tämä henkilö ei ole oppinut rahankäyttöä nuorena.
Toinen tapaus, mistä olen huolissani monien kohdalla on lapsen "ylirahoittaminen", jolloin lapsi saa rahaa lähes aina kun tarvitsee, eikä hänen tarvitse laskeskella sitä, mihin joku tietty summa esim. kuukaudessa riittää. Sitten tulee ongelmia, kun lapsi muuttaa asumaan itsenäisesti, ja kun hän on oppinut saamaan rahaa vanhemmilta aina kun tarvitsee, tässä kärsii vanhempien kukkaron lisäksi lapsen tulevaisuuden talouden hallinta. Mitä sitten tehdä, kun rahaa ei saakaan kun sitä tarvitsee? Otetaan ehkä lainaa ja sitten ollaan pahimmassa tapauksessa ikuisessa velkakierteessä. Lainaa ei kannata ottaa elämiseen, vaan asioihin, joihin haluaa panostaa, kuten autoon tai taloon. Jos raha ei riitä elämiseen pelkästään, niin on vika jossain muualla.
Yhteenveto: Lapselle tulee opettaa rahankäyttö jo nuorena.
Tuhlaaminen on eri asia, kuin rahan käyttäminen.
Velkaa ei oteta normaaliin elämiseen, vaan yksittäisiin ehkä elämänlaatua parantaviin asioihin.