Tietoa resonanssiahtamisesta:
Resonanssiahtimia on monia eri tyyppejä, mutta kaikki perustuvat tavalla tai toisella seisovaan aaltoliikkeeseen(Helmholtzin resonanssi):
Helmholtzin resonaattorin toiminta perustuu seisovaan aaltoliikkeeseen putkessa. Pääperiaate Helmholtzin resonanssille moottorikäytössä on se, että imuputkien päähän asetetaan kammio, johon imuputkien päissä tapahtuvat paineenvaihtelut synnyttävät seisovan aallon putkessa olevaan ilmaan. Tästä rakenteesta aiheutuva resonanssi oikein mitoitettuna lisää painetta jokaisen sylinterin imutahdin aikana. Sivun lopussa olevissa linkeissä on kuvattu seisovan aaltoliikkeen syntymistä imusarjassa sekä annettu mitoitusohjeita resonanssiputkille.
(Sivuilla, joihin linkit alhaalla viittaavat, käytetty englannin kieli on yksinkertaista ja helposti ymmärrrettävää, joten sen ei pitäisi koitua esteeksi kenenkään ymmärrykselle. Varsinkin kun kuvat kertovat erittäin paljon.)
Jos käytössäsi on moottori, joiden sylinterien lukumäärä on kolmella jaollinen. Eli siis 3, 6 ja 12-sylinteriset moottorit, kannattaa vierekkäin resonanssikammiossa kytkeä ne imuvaiheet, joiden vaihe-ero on 120 astetta(kts. kuva), näin resonanssi saadaan symmetriseksi ja saavutetaan tehokkaampi imu.
(Lähdeteos: Esko Mauno - Nelitahtitahtikoneen virittäminen)
Painekammiota käyttävä resonanssiahdin toimii siten, että imukanavan rinnalle asetetaan tietyn kokoinen kammio. Kammion tilavuus mitoitetaan sellaiseksi, että kammion ja putken muodostama yhdistelmä muodostaa värähtelijän. Tätä ilmiötä voidaan kutsua myös imuputkiahtamiseksi.
Imutahdin aikana kammioon syntyy alipaine. Kun imu katkeaa, kammiossa oleva alipaine imee kammion täyteen polttoaineseosta. Inertian (massan liikkeen jatkuvuus) takia liikkuva ilma saa aiheutettua imukammioon pienen ylipaineen imun katkeamisen jälkeen. Kammion koko tulee olla mitoitettu siten, että resonanssitaajuudella toimittaessa, kammion paine on maksimissaan juuri seuraavan imutahdin alkaessa. Rakenne lienee tuttu ainakin 2-tahtikoneista.
Moottorinvalmistajat ovat kehittäneet hyvinkin nerokkaita resonanssi-ilmiötä hyödyntäviä systeemejä. Muutamia löytyy seuraavien linkkien takaa hieman sivua rullaamalla.
Linkkejä aiheesta(eri tyyppisiä resonanssiahtimia):
* Näin resonaattorikammio imuputkien välillä toimii käytännössä. Sivuilla on selitetty erittäin hyvin ja selkeästi resonanssiahtamisen toimintaperiaate V6-koneessa. (Toimintaperiaate on sama myös muilla sylinterimäärillä varustetuissa moottoreissa.)
* Porschen ratkaisu 4 sylinteriselle resonanssiahtimelle.
* Boxterin resonanssiahdin.
* Mazdan resonanssiahtaminen - Helmholtzin resonaattori.
* Muuttuvapituuksinen imusarja, 6-sylinterinen moottori, Toyota.
* Resonanssiputkien mitoitus
*Huom.! (Resonanssiahtamiseen liittyvissä tiedoissa on ollut virhe, joka johtui lähdeteoksen (Esko Mauno -Nelitahtikoneen virittäminen) antamasta tiedosta, jota en ollut kyseenalaistanut. Resonanssiahtaminen toimii toki myös muilla kuin 3 jaollisilla sylinterimäärillä. Kiitokset huomautuksesta!
Mikäli sinulla on lisää hyviä linkkejä tai sivuilla on mielestäsi korjattavaa, jätä palautetta.