Kaukaiset, paljon aikaa ja rahaa vievät suunnitelmat tuntuvat ideointivaiheessa usein ylitsepääsemättömän vaikeilta, mutta kokemus on monta kertaa osoittanut, että suurempikin projekti onnistuu, kun sen on vain päättänyt toteuttaa. Ennen mitään päätöksiä täytyy tietenkin tehdä suunnitelma ja toteuttamiskelpoisuusarvio, mutta tässäkin pitää muistaa välttää sokeaa pelkoa suurien, paljon aikaa panostusta vaativien edesottamusten edessä. Itse olen käytännössä todennut, että vaativan suunnitelman toteuttamisessa itse päätös ja oma suhtautuminen siihen on avainasemassa. Kaikkia mahdollisia esteitä ja vastoinkäymisiä ei ole mahdollista ottaa huomioon (saattaisinhan esimerkiksi liukastua huomenna ja jäädä bussin alle!) ja tämä olosuhteiden hallintavaje lieneekin pelottava tekijä kauaskantoisia päätöksiä tehtäessä. Siitä huolimatta elämämme on täynnä suuria projekteja niin kuin opiskelu tai ammattitaidon kehittäminen, joita toteuttaessamme emme ole stressaantuneita, kun niistä on tullut pelkästään todettavissa olevia asioita, osa jokapäiväistä elämäämme. 160 opintoviikon opintosuoritus on monen vuoden projekti, joka vaatii vuosia aikaa, päivittäistä panostusta ja rahoitusta koko opiskelun ajaksi, mutta kun menen aamulla kouluun, se ei ole mieltäni hallitseva asia. En mieti opiskellessani joka minuutti, valmistunko minä koskaan ja mitä jos tai ellei jne., vaan mielessäni on seuraava luento tentti tai kotitehtävät. Samoin on minkä tahansa pitkäaikaista situoutumista vaativan projektin kanssa. Silloin kun on tehnyt ehdottoman aloituspäätöksen, suunnitelmaan liittyvät toimet tulevat tehtyä ns. omalla painollaan, kun ne alkaa kokea välttämättömiksi. Tämä välttämättömyys helpottaa asioiden tekemistä valtavasti ja valinnanvara asettaa kynnyksen jokaisen toimenpiteen eteen.
Joka tapuksessa uusi suunnitelmani on siis osallistuminen japanin kielen kursseille nousevan auringon maassa ensi kesänä! Näin tänään ilmoituksen sellaisista kursseista koulussa laitoksen ilmoitustaululla ja innostuin ideasta. Suunnitelmani ei ole montaakaan tuntia kypsä, mutta selvittelyjä olen jo ehtinyt tehdä.
Olen löytänyt pari minua kiinostavaa vaihtoehtoa. Tokyo Christian Universityn japanin kielen kesäkurssit ja Hokkaidou Kokusai Kouryuu -keskuksen kesäohjelma. Näistä jälkimmäisen ajattelen olevan mielekkäämpi, koska se on pidempi (peräti 2kk!) ja haluaisin todellakin asua Hokkaidon Hakodatessa, missä ohjelma järjestetään.
Olen sittemmin arvioinut molempien vaihtoehtojen kokonaiskustannukset ottaen huomioon lennot, koulutus- ja majoitusmaksut, tapahtumat ja kulttuuriohjelman, päivittäiset menot. Tulokseksi olen saanut: Tokio (1.5kk) 4000e, Hokkaido (2kk) 5000e. Päivän asiaa pohdittuani olen vastahakoisesti luopunut Hokkaidosta, mutta pelkästään hinnan takia! Olisin silti tietenkin aivan innoissani, jos onnistusin järjestämään rahoituksen Tokioonkin.