IRC-Galleria

mielenkiintoistaPerjantai 03.10.2008 18:33

Krapula on etanolin päihdekäytöstä seuraava vieroitusoire. Krapulan kemiallisena perussyynä on alkoholin (etanolin) hapettuminen asetaldehydiksi. Asetaldehydi hapettuu edelleen etikkahapoksi. Etikkahappo poistuu nopeasti kehosta eikä se aiheuta suuria sivuvaikutuksia, sillä etikkahappoa syntyy myös soluissa normaalin energia-aineenvaihdunnan tuotteena.[1] Sana krapula on peräisin latinasta, jossa crapula voi tarkoittaa sekä päihtymystä että krapulaa. Synonyymi kohmelo, alkuperäisemmässä muodossaan pohmelo, tulee venäjästä, jossa похмелье tarkoittaa "humalan jälkeen.

Krapulan oireet
Krapulan oireita voivat olla (pään)särky, väsymys, vapina, hikoilu, jano ja pahoinvointi. Krapulan voimakkuuteen vaikuttaa nautitun alkoholin määrä, joissain tapauksissa myös juomien laatu ja erilaisuus. Krapulan voimakkuus ja oireet vaihtelevat yksilöittäin, johtuen mm. kehon (maksan) kapasiteetista polttaa alkoholia. Elimistön ollessa krapulatilan takia ylikierroksilla tulee raskaita fyysisiä suorituksia aina välttää.

Fyysisten oireiden ohella voidaan tuntea moraalista krapulaa tai morkkista eli katumusta siitä, mitä tuli juopuneena tehtyä. Jatkuva ja runsas alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa myös pysyvämpää masennusta ja muita mielenterveysongelmia.

Jossain tutkimuksissa sanotaan huomattavan osan oireista aiheutuvan ruokatorven limakalvojen vahingoittumisesta; merkittävää onkin, että oireet ovat huomattavan paljon vähäisempiä niillä henkilöillä, jotka eivät juopumisvaiheen aikana tule pahoinvoiviksi. Asiassa on tehty runsaasti tutkimusta, mutta tulokset ovat ristiriitaisia.


Krapulan parantaminen
Parannuskeinoa krapulaan ei tunneta, mutta sen oireita voidaan lievittää juomalla runsaasti esimerkiksi mehua, ruokasoodalla, magnesiumilla, lepäämällä ja ulkoilemalla kevyesti raittiissa ilmassa. Krapula paranee itsestään. Paranemisaika on suhteessa krapulan voimakkuuteen. Oireista lähinnä päänsärkyä voidaan torjua särkylääkkeillä, sekä pahoinvointia asianmukaisella lääkityksellä (Primperan) tms. Kuitenkin on huomattava että kaikkia särkylääkkeitä ei tulisi käyttää krapulassa haitallisten vaikutusten takia. Alkoholin palamista maksassa ei voi nopeuttaa, vaan se palaa tietyn painoisella henkilöllä tietyllä nopeudella. Lihasmassa määrää alkoholin palamisnopeuden; 70-kiloisella miehellä alkoholi palaa yhtä nopeasti kuin 80-kiloisella, jolla on rasvaa 10 kiloa enemmän. Rasvan määrä elimistössä ei nopeuta alkoholin palamista. Tästä syystä alkoholi yleensä palaa miehillä nopeammin kuin naisilla, koska naisilla on tavallisesti miehiä korkeampi rasvaprosentti.

Krapulan ehkäisemiseen ja parantamiseen on olemassa erinäisiä kotikonsteja ja kaupallisia tuotteita, joiden toimivuudesta ei kuitenkaan tunneta tieteellistä tutkimusta.


Väitetyt lääkkeet
Australialainen Outox lupaa tuotteensa nopeuttavan alkoholin palamista kehossa. Tämä on kuitenkin ristiriidassa aiemmin mainitun vakiopalamisnopeuden kanssa. Outoxin markkinointi krapulanpoistajana on nykyisin Suomessa kielletty.


Krapulan nimet
Krapulalla on kansankielessä monia nimiä, kuten kankkunen, krabbis, kanuuna tai darra. Slangisanoista hängis sekä darra ensimmäinen tulee englanniksi krapulaa tarkoitavasta sanasta hangover ja darra juontuu ruotsin kielen sanasta darra (vapista, väristä). Suomalaisessakin puhekielessä käytetään joskus myös ruotsinkielistä ilmaisua dagen efter.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.