IRC-Galleria

Uusimmat blogimerkinnät

IIIIIIIINAAAAAAAAKeskiviikko 17.09.2008 16:57

LENTOEMÄNTÄ

Lentoemäntä on lentokoneen matkustamohenkilökuntaan kuuluva nainen. Miespuolinen vastine on stuertti. Lentoemäntiä ja stuertteja on Suomessa noin 2500.


TYÖKUVAUS
Lentoemännän työ on vaativaa asiakaspalvelua lentokoneessa. Työtilat ovat ahtaat ja työ on jatkuvaa seisomatyötä.

Työ on epäsäännöllistä vuorotyötä. Työajat voivat vaihdella hyvinkin rajusti. Työvuorolistassa olevat lennot voivat olla mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Työ voi kestää muutamista tunneista useisiin päiviin. Vapaapäiviä tulee sitten pidempinä jaksoina vastapainoksi, mutta ne painottuvat suurimmiksi osiksi arkipäiviin.

Uran alkuvaiheessa lentoemännät työskentelevät pääasiassa vain kotimaan ja Euroopan lennoilla. Kaukolennot tulevat myöhemmässä vaiheessa.

Lentoemäntä vastaa matkustajien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista lennon aikana ja mm. tarjoilee ruoat ja juomat ja vastaa matkustajien kysymyksiin. Lentoemännät myös esittelevät ja myyvät matkustajille verovapaita tuotteita.

Ennen koneen lähtöä he tarkastavat että koneessa on kaikki pakolliset turvavälineet ja muut matkustajien käytössä olevat tarvikkeet. Lentoemännät ja stuertit ottavat matkustajat vastaan koneen ovella. Ennen lähtöä he esittelevät koneen turvaohjeet ja valvovat että niitä noudatetaan koko lennon aikana.


TYÖN EDELLYTYKSET/VAATIMUKSET
Lentoemännältä odotetaan asiakaspalvelualalle sopivaa luonnetta, kohteliasta ja miellyttävää käytöstä ja hyvää tilannetajua. Lentoemännän täytyy olla sopeutuvainen ja sosiaalinen, sillä työkaverit vaihtelevat jatkuvasti. Lentoemännän täytyy olla hyvin palvelualtis sillä joka lennolla on aina erilaisia matkustajia, ja lentoemännän on pystyttävä hoitamaan hankalatkin matkustajat rauhallisesti ja asiallisesti.

Hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto on erityisen tärkeää, sillä valvominen ja aikaero kuormittavat elimistöä, jolloin ärsytystaso on hyvin korkealla.

Terveydelliset edellytykset vaihtelevat yhtiökohtaisesti, mutta useimmiten kurssien pääsykriteerit ovat tähän suuntaan:
- hyvä näkö silmälaseilla tai ilman
- ei toistuvia korva- tai poskiontelontulehduksia
- työkokemusta asiakaspalvelualalta
- tietty vähimmäis- ja enimmäispituus
- ylioppilastutkinto
Kielitaitovaatimukset vaihtelevat hieman, mutta useimmiten vaaditaan suomen, englannin ja ruotsin kielen taito. Lisäkielistä saa plussaa. Vähimmäisiät vaihtelevat siinä 18-22 vuoden mailla.

Jotkin sairaudet voivat myös estää työhönpääsyn ja ne ovat:
- diabetes
- migreeni
- epilepsia
- astma
- krooninen nuha
- paha siitepölyallergia
- toistuvat korva- tai poskiontelotulehdukset
- psyykkinen sairaus
- hoitamaton verenpainetauti
- tuki- ja liikuntaelinten sairaudet tai niiden vammojen jälkitilat
- päihteiden väärinkäyttö


KOULUTUS
Lentoemännäksi ei voi opiskella missään varsinaisessa oppilaitoksessa, vaan siihen voi kouluttautua osallistumalla jonkin lentoyhtiön järjestämälle kurssille. Peruskoulutus kestää pari kuukautta, on hyvin intensiivistä ja sisältää paljon asiaa. Sen lisäksi tulevat myös työhönopastuslennot. Koulutksen pituus ja sisältö on kuitenkin yhtiökohtaista. Koulutus saattaa myös antaa pätevyyden työskennellä vain kyseisen lentoyhtiön alaisena. Lentoyhtiöt järjestävät koulutuksia henkilöstötarpeen mukaan. Kurssin läpäisseet pyritään työllistämään mahdollisimman pian.


PALKKAUS
Palkka koostuu peruspalkasta, erilaisista lisistä ja mahdollisista myyntiprovisioista.

Alkupalkka on 1200 euroa ja 25 vuotta työskennelleellä alle 2300 euroa. Nuo luvut eivät sinänsä kerro mitään, sillä noin 30-40% palkasta tulevat lisistä. Lisäksi vielä tulee verotonta päivärahaa noin 430 euroa kuussa. Lentoemäntien ateriat ovat ilmaiset.

Finnairin palkkatilastojen mukaan lentoemäntien alemman luokan keskiansio kuukaudessa lisineen on noin 3400 euroa ja ylemmän luokan taas noin 4130 euroa


Lähteet:
Ammattinetti - www.ammattinetti.fi
Mitä lentoemäntä tienaa? - www.hs.fi
Suomen Lentoemäntä ja Stuerttiyhdistys - www.slsy.info/

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.