IRC-Galleria

Tehtävänantona siis: "Mitä kirjan nimi ja kansikuva kertovat kirjasta?"


Sinisiä muistoja

Mila Teräksen kirja "Sininen huone" (2006) kertoo 17-vuotiaan teiniäidin, Sigridin kasvusta ja kypsymisestä äitiyteen ja itsenäiseen elämään. Kirjan nimeä ja kansikuvaa ei ole sattumalta valittu; ne symboloivat monia asioita kirjasta.

Kirjan kansi on sininen ja muistuttaa sinistä tapettia. Kannen alaosaan on kuvattu kädet, jotka esittävät raskaana olevan Sigridin käsiä. Ne on asetettu suojelevasti mahan päälle. Kädet kuvaavat Sigridin suojelunhalua syntymätöntä lastaan kohtaan. Hän on järkyttynyt yllättävästä raskaudestaan, mutta pelkää kuitenkin keskenmenoa: "Please, Jumala. Ethän anna sen syntyä kesken".

Sininen väri on kirjassa useasti toistuva motiivi. Se on taiteellisen, maalaamista harrastavan Sigridin lempiväri. Sininen on rauhallinen, tasapainon väri, joka toimii vastakohtana Sigridin mielen myrskyille. Nuoren tytön eräs tärkeä lapsuusmuisto liittyy mereen, mikä lisää hänen kiintymystään siniseen väriin. " Sininen on mun lempivärini. Siinä on jotakin tyyneyttä ja rauhaa, josta mä pidän. Mä huomaan aina maalaavani meren väriä. Ehkä se on jotain kaipuuta. Mullahan on yksi lapsuusmuisto juuri meren rannalta", Sigrid pohtii kirjassa.

Kun Sigrid muuttaa kirjassa omaan asuntoon, hän maalaa yksiönsä siniseksi. Sigrid myös maalaa paljon tauluja, joissa hän käyttää sinistä väriä. Sigrid saa kirjan loppupuolella edesmenneen biologisen isänsä maalaaman taulun " Sininen huone". Yksiön sininen tapetti ja isän taulu luovat Sigridille turvaa uudessa elämäntilanteessa. Sininen väri luo myös yhteyttä Sigridin ja hänen isänsä välille.

Kirjan lopussa Sigrid synnyttää poikavauvan: eräänlainen sinisyyden symboli sekin. Sininen väri kuvastaa nuoren tytön kaipuuta lapsuuteen, kaikkeen tuttuun ja turvalliseen. Hän kaipaa lapsen tuomasta mullistuksesta huolimatta rauhaa ja tyyneyttä elämäänsä. Sininen väri on Sigridille silta lapsuuteen ja sitä kautta omaan itseensä. Kun hän on sinut menneisyytensä kanssa, hän voi katsoa kohti tulevaisuutta ja kypsyä vanhemmuuteen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.