IRC-Galleria

Kauhajoki incidentTiistai 23.09.2008 20:37

Kaksi välikohtausta vuoden sisään Suomen kokoisessa valtiossa. Missä on menty mönkään?

Monen suusta kuulee Matti Juhani Saaren plagioineen Auvista Auvisen viime marraskuisessa teossaan. Sinänsä perusteltua - Saari levitti nettiin samanlaisia videoita kuin Auvinen. Pienikaliberinen ase. Välikohtaus myös loppui saman kaavan mukaan kuin viime vuonna, Saari ampui itseään päähän. Hänkään ei kuollut (välittömästi), vaan kiidätettiin sairaalahoitoon. Rohkenen epäillä, että Saari selviäisi hengissä.

Takaisin alun mietteeseen: en usko, että kyseessä oli plagiointia tahi sen yritys. Monet yksityiskohdat (olivatpa ne joko harkittuja, tai sattumankauppaa) täsmäävät. Mutta kun mietitään teon alkuperää, ymmärtänemme, ettei tekijä tahdo itseään muistettavan jonkun muun (tässä tapauksessa Auvisen) plagioijana, hänen varjonaan. Michael Phelpsin sanoin, "en tahdo olla toinen Mark Spitz. Tahdon olla ensimmäinen Michael Phelps." Saman sanonnan ideaa voi mielestäni käyttää kuvaamaan Saaren ajatuksia; Matti Juhani Saaren sanoin, "en tahdo olla toinen Pekka-Erik Auvinen. Tahdon olla ensimmäinen Matti Juhani Saari."

En ole opiskellut psykologiaa tai filosofiaa, enkä väitä tietäväni niistä mitään. Kaikki ylläoleva on vain maalaisjärjen käyttöä. Kuka olisi valmis suorittamaan 'marttyyrikuoleman' jonkun toisen krediittiin niin, ettei tekijän itsensä nimi jäisi historiaan? Ihmisluonto ei vain mielestäni käyttäydy niin.

Tapahtuman taustojen myöhemmin auetessa selvinnevät henkilön motiivit, joihin mitä luultavimmin kuuluu Auvisen tapaan jonkinsorttinen "isku" auktoriteetteja vastaan, kenties myös ihmisviha ja/tai yhteiskuntaa vastaan kapinoiminen (rinnastettavissa iskuun auktoriteetteja vastaan). Niin ironista kuin se onkin, henkilön kannanosoitus hukkuu kaiken muun hyörinän alle. Loogisempaa olisi ollut joko hyökätä suoraan päättäjien tärkeimpään elimeen, tai (huomattavasti suositeltavampi vaihtoehto) koota jonkinsorttinen yhdistys ajamaan näkökantaa poliittisia keinoja hyväksikäyttäen.

Pahinta, mitä tässä tilanteessa voi tehdä, on antaa Saarelle paljon uutisaikaa ja näkyvyyttä medioissa. Juuri sitä hän tällä tempauksellaan haki, miksi ihmeessä hänet pitäisi palkita 'hienosta teostaan'? Vaan vittuakos se iltalehtiä kiinnostaa, kunhan tulee paljon pätäkkää.


Oli miten oli, ei tämä varmasti tähän jäänyt. Seuraavan parin viikon aikana arvattavasti uutisoidaan muutamista hyökkäysuhkauksista, koska sattumoisin eräät valopäät keksivät mielestään hyvän vitsin. Hehehehe, kaikkia naurattaa. Nallia päähän niille, jotka edes leikillään näitä uhkauksia keksivät.

P.S. Vielä tuosta poliisiasiasta, mielenkiintoista nähdä mitä siinä käy. Olettaen, ettei kuulusteluissa suoritettu minkään sorttisia virkavirheitä, on täysin perusteetonta ryhtyä toimiin kuulustelun suorittanutta poliisia vastaan. Kuitenkin ounastelen, että näin tehdään. Massapsykologian kannalta olisi järkevää erottaa kyseinen poliisi, koska yleisö tarvitsee ja etsii jonkun syntipukikseen - kukapa olisi parempi kohde syyllistämiselle, kuin tämä epäonnekas kuulustelija? Eikä kyseinen poliisi muuten varmastikaan ole henkisesti kunnossa tällä hetkellä.


Tapaturman osallisille en voi muuta kuin toivoa parasta.

**upd.** 18:14 Ensimmäinen kuulemani kommentti ihmisvihan liittymisestä tapaukseen.

**upd.** Noniin, Saarelta siis lähti nirri. Sekava tilanne sinänsä.. Mieluusti olisi saanut jäädä henkiin kärsimään loppuikänsä teostaan. Toisaalta.. kalliiksi sekin vuosikymmenten kestoinen täysihoito olisi tullut. Tosin eipä sitä nytkään ilmaiseksi päästy, kun Tampereelle kärrättiin lanssilla. No, varmaan parempi (lue halvempi) näin.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.