IRC-Galleria

Deeveri

Deeveri

IRC-galleriassa vuonna 2024!

Selaa blogimerkintöjä

YlämummoMaanantai 24.01.2011 20:45

Tampereen Koulukadun jääkiekkokentällä, missä Timo Jutila ja kaverit junnuina pelasivat, oli toisella puolella naapurina vanhainkoti ja toisella puolella Pyynikin puistoalue. Kun ei aina muistettu, kumpi oli oikea ja kumpi vasen, niin puhuttiin Mummo- ja Pynsäpuolista. Ylämummo oli se maalin vanhainkodin puoleinen ylänurkka, ja toisella puolella oli Yläpynsä.

Totta vai tarua?

SormitusTiistai 18.01.2011 00:28

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta sormitus? Jos olet muusikko, asia on melko selvä. Tai jos olet teini-ikäinen, asia on melko selvä. Jos olet teini-ikäinen musiikin harrastaja, asia ei ehkä olekaan niin selvä.

Suomen yleiskielessä sormitus tarkoittaa musiikki-instrumentin hallinnassa käytettävää järjestelmää (http://fi.wikipedia.org/wiki/Sormitus).

Sormitus, siinä merkityksessä kuin nuoriso sen yleensä tuntee, on sana, johon törmää useimmiten Suomi24-keskustelupalstalla tai Suomen suurimmassa nuorten aikuisten nettiyhteisössä Irc-galleriassa. Sillä tarkoitetaan naisen itsetyydytystekniikkaa, jonka kuitenkin Urbaani sanakirja tuntee vain muodossa sormettaa (http://urbaanisanakirja.com/word/sormettaa/).

Miksi? Suomen kielessä i-kirjain ilmaisee monikkoa (puuta – puita). Olisiko tässä selitys vaihtoehtoiselle kirjoitusasulle? Aikaisemmin mainittujen havaintojen valossa hieman epäilen. Ja koska tähän tuskin kukaan kommentoi mitään, jätän tämän arvailun sikseen. Melko varmaa on joka tapauksessa se, että sormitus musiikkiterminä on vanhempi, mutta huonosti tunnettu.

Voisiko selitystä etsiä muiden vastaavanlaisten sanojen käytöstä? Ongelmia tulee heti kättelyssä. Kättelyhän tapahtuu yleensä yhdellä kädellä ripeästi, ja käsittely on sellaista pitempikestoista toimintaa. Erilaisia käsittelyitä tehdään nykyisin yhä enemmän kaikenlaisilla koneilla, mutta kädetys (http://urbaanisanakirja.com/word/kadettaa/17585/) sen sijaan on edelleen varsinkin nuorten miesten ylläpitämä aito käsityöperinne. Tästä sanavartalosta ei kuitenkaan saada tukea sormitukselle – sitä vastoin sanan muoto on yhtenevä sormetuksen kanssa.

Englannin kieltäkään ei voi syyttää. Siellä on selkeä ero näillä kahdella sanalla: (http://www.sanakirja.org/search.php?id=1942981) ja (http://www.sanakirja.org/search.php?id=1333684)

Sormeillaanpa tätä sotkua vielä vähän. Mitä muita samalla tavalla muodostettuja sanoja suomen kielessä on? Kuuluisa Röllimetsän tiedemies Rölli Rupeltaja on havainnut, että päällä voi päätellä ja jaloilla jaloitella. Voiko olkapäällä sitten olkapäätellä? Tästä asiasta vallitsee ilmeisesti lievää riitasointuisuutta, mutta siitä röllitkin ovat yhtä mieltä, että suulla voi suukotella. Suutelun muuten keksi kuulemma Elias Lönnrot. Tai no, ainakin hän keksi sen sanan.

Polvia voi käyttää polvistumiseen ja silmiä silmäilyyn. Jos ei kunnolla näe, voi varpailla vähän varvistaa. Halaamista kutsutaan joskus kaulailuksi; sen vastakohdaksi sopii varsin hyvin niskoittelu.

Päällä voi tietenkin myös päättää. Mutta ennen kuin päätän tämän tekstin, haluan vielä mainita muutaman seikan. Hyvän ystävän korvaa ei korvaa mikään. Ellet käsitä jotain asiaa, voit pyytää kaveria selittämään. Älä kuitenkaan suutahda, jos hän kääntää selkänsä – ehkä hän on vain käsittänyt selittämisen väärin.

Olet varmasti kuullut moneen kertaan, että keskustelutilanteessa ovat tärkeässä roolissa sekä keho että kieli. Juuri niinhän se on. Keholla voi kehottaa – kielellä kieltää.

Deeveri, 2011

IkäTorstai 23.12.2010 17:39

Ikä on se määrä vuosia, jonka henkilö on elänyt. Ja syntymävuosi on se vuosi, jolloin henkilö on syntynyt. Syntymävuoden voi lyhentää muotoon -89 poistamalla vuosiluvusta kaksi ensimmäistä numeroa (siis tuhannet ja sadat).

Ihmisen ikä voi olla 90 ja tällöin syntymävuosi on 1920 (tai lyhyemmin -20). Jos taas syntymävuosi on -90, henkilö on nyt (vuonna 2010) iältään 20.

Ehdotus vuodenvaihteeseen, kun niitä lupauksia tehdään:
Luvatkaa opetella käyttämään noita oikein!

Kiitos.

Deeveri, 2010
Sellainen huomio on tullut tehtyä, että kysymysmerkki on saanut aivan uuden käyttötarkoituksen. Sitä käytetään vastauksen perässä osoittamassa vastaajan epävarmuutta asiassa.

Esimerkki 1:

- Oletko loukannut ystävääsi tällä viikolla?
- Ööö... En varmaankaa?


Mielenkiintoista. Saa nähdä, nouseeko tapa nuorten kiertävistä kyselyistä ja pikaviestikeskusteluista kuinka yleiseksi, ja kuinka Kotimaisten kielten tutkimuskeskus sekä suomen kielen ystävät asiaa mahtavat kommentoida.

Hmm... Perinteisesti epävarmuuden merkkinä on käytetty kolmea pistettä. Nyt niitä käytetään vähän siellä sun täällä. Onkohan kolmen (ja kahden) pisteen yleistyminen ja holtiton käyttö ajanut käyttämään kysymysmerkkiä... Normaalin kysymyslauseista tutun kysymysmerkin käyttäminen myös vastauksessa saattaa sekoittaa lukijaa entisestään. Kuinka olisi käännetty kysymysmerkki? Se voisi toimia¿

Vai ovatkohan seuraavat käyttötavat olleet vaikuttamassa esimerkin 1 mukaiseen kysymysmerkin käyttöön...

__



Kysymysmerkki ilmaisee epävarmuutta uutisotsikoissa. Tämäkin tapa on tuntunut yleistyvän.

Esimerkki 2:

Konsertti joudutaan perumaan artistin sairastuttua?

Tässä tapauksessa saa minun puolestani kielitoimisto ärähtää rumasti. Tuonhan voi ilmaista aivan selvästi näinkin: "Konsertti joudutaan ehkä perumaan artistin sairastuttua!" Tai jos välttämättä halutaan kysymyslause otsikkoon: "Joudutaanko konsertti perumaan artistin sairastuttua?

__

Kolmas tapa käyttää kysymysmerkkiä epävarmuuden merkkinä on se, jota tunnustan itse eniten käyttäväni: luettelossa epävarmojen tietojen perässä.

Esimerkki 3:

Osallistujat

- Mikko
- Matti
- Pekka
- Jorma ?
- Erkki


Tässä siis kysymysmerkki kertoo, ettei Jorman osallistuminen ole vielä varmistunut. Virallisissa listoissa suositeltavampaa on varmasti luetella epävarmat tiedot oman väliotsikkonsa alle, tai erottaa ne jollakin selkeällä graafisella taikka typografisella keinolla.

Deeveri, 2010

Hirveet kattooKeskiviikko 26.05.2010 20:03

Minusta on hirveää katsoa, kun jossain on vaikka 15-vuotias tyttö tai poika, joka kirjoittaa: must on iha hirveet kattoo ku jossai on vaik 15 vuotias tyttö ja poika. sit se tyttö halaa sitä poikaa iha rakastuneen ja se jätkä vaa kääntääo pään ja katto sen frendei päi ja sen ilme o just sellane et 'jes tänää saa pilluu, et millää muul ei oo välii' ja meitsin tekee pahaa ku oon jätkie kaa ja puhutaa joistai muijist ja sit ku ne saa kuulla et joku o kuses siihe nii heti aletaa arvostelee.. ''se o ruma, lauta, liia läski, liia laiha, hyvä perse mut vitu ruma'' mua oikeesti ärsyttää tollane, ku varsinki sit ku se muija saa kuulla nii sit tulee himmee teini angst.. mut tälläst tää nykyajan ''rakkaus'' on..
jos tämä pisti sinut miettimään , kopioi tätä blogiisi !


Tämä pani minut miettimään, ja kopioin siksi tämän blogiini. Lisää äidinkielen opetusta peruskouluun... Eiku häh?! :D

Kestävää suunnitteluaLauantai 08.05.2010 20:17

Mitä arkkitehti sanoi rakennusinsinöörille?

- Ruma pylväs, mutta kannattaa kattoa.

Oikeaan vireeseenPerjantai 07.05.2010 20:48

Mitä heavy metal -kitaristi sanoi syntikansoittajalle?

- Hanna, anna H.

KarmeaaTiistai 27.04.2010 01:06

kaks tyttöö leikki hiekkalaatikol päiväl ,
sit ne löys siit pihalt nuken !! no sit ne tytöt otti sen
ja meni kotii leikkii sillä. yöllä ku ne tytöt oli menos
nukkuu ni se nukke heräs henkii ja vittu puri silt toiselt
jalan irti sit se toine lähti juoksee pois ni se nukke
otti sen kii ja repi silt hiukset ja korvat pois
sitte niitten äiti kuuli kiljuntaa sillo ja meni kattoo
mitä tapahtuu ja se nukke hyppäs sen niskaa ja
katkas silt vittu koko selän ja sit ne kaikki kuoli !
VITTU SULLEKKI KÄY NII JOS ET NYT KOPIOI TÄTÄ
30 SEKUNNIS BLOGIIS !

___

Jaahas. Karmeinta tässä oli v***u kielioppi! :D

Laihis vs. laihariTorstai 22.04.2010 01:55

Olenko tehnyt oikean havainnon, jos väitän,
että puhekielessä -is päätteiset lyhennelmät
ovat jäämässä -ari loppuisten jalkoihin?

Antakaa esimerkkejä, jotka tukevat väitettäni -
tai todistakaa väitteeni vääräksi!

Epic fail (osa 2)Tiistai 06.04.2010 01:08

No, ehkä ei niin kauhea moka kuin otsikko antaa ymmärtää. Viittaan otsikolla lähinnä aikaisempaan blogikirjoitukseeni, jolle olin jostain syystä antanut otsikoksi Epic fail.

Tässä uudessa "Miten sanot nämä sanat" -versiossa bussi on oikeaoppisesti linja-auto, mutta mitä ihmettä tuolla tekevät kännykkä ja limsa!
  • keskusta
  • linja-auto
  • tupakka
  • ruoka
  • kännykkä
  • tietokone
  • msn messenger
  • sinä
  • irc-galleria
  • mp3
  • helsinki
  • koulu
  • opettaja
  • kotitalous
  • televisio
  • poika/mies
  • tyttö/nainen
  • huomenta
  • miten tervehdit (moi , hei etc.)
  • salatut elämät
  • limsa
  • pissaliisa
  • sikainfluenssa
  • äiti
  • isä


Mietityttämään jää myös mp3. Viitataanko sillä MP3-soittimeen vai tiedostoformaattiin. Televisio ja TV ymmärretään nykyään ilman muute televisiovastaanottimeksi. Onko termin MP3 merkitys muuttumassa samaan tapaan MP3-tiedostoja toistavaksi laitteeksi? Mielenkiintoinen ilmiö. Ärsyttävä, mutta mielenkiintoinen!

Deeveri, 2010