IRC-Galleria

Tietopaketti

Viime vuosina päihdehoidossa on painotettu korvaushoitoa, jolla tähdätään joko henkilön kuntoutumiseen tai haittojen vähentämiseen. Haittojen vähentämisellä tarkoitetaan korvaushoidossa olevien henkilöiden elämänlaadun paranemista ja muun hoidon mahdollistumista, kun päihteen hankkimiseen ei tarvitse enää käyttää aikaa ja vieroitusoireet eivät häiritse keskittymistä.

Tupakasta eroon pyrkiville on myös tarjolla erilaisia nikotiinikorvaustuotteita joiden luvataan helpottavan vieroitusoireita. Uusimpana tulokkaana näillä markkinoilla on sähkötupakka, jota on toistaiseksi tutkittu valitettavan vähän. Tuotteen käyttäjät ovat vakuuttuneita sen tehosta, mutta sähkötupakassakin on huonot puolensa. Osa tupakasta eroon pyrkivistä saattaa alkaakin polttaa enemmän, koska sähkötupakan kanssa ei tarvitse marssia ulos kuten useimmin tupakan kanssa.

Alkoholin vieroituksessa korvaushoitoa ei käytetä. Voisiko ajatella, että pahasti syrjäytyneet alkoholistit saisivat ”päiväannoksen” puhdasta alkoholia valvotuissa olosuhteissa säilyttääkseen toimintakykynsä? Onko alkoholismin ainoa hoito yhä edelleen täysraittius?

Tervetuloa keskustelemaan korvaushoitojen tarpeellisuudesta ja eettisistä ulottuvuuksista yhteisöön tiistaina 16.4. klo 18.00-19-30


Yhteenveto

Yhteisössä pidettiin teemaviikko sähkötupakasta ja muista korvikeaineista, ovatko ne tarpeellisia vai ei.

Teemaan liittyvään kyselyyn vastattiin 834 kertaa. Vastanneista tasan puolet oli yrittänyt joskus lopettaa tupakoinnin, ja 24 % vastanneista oli siinä onnistunutkin. 17 % vastaajista piti nikotiinikorvaustuotteita tarpeellisina tuotteina, 14 % taas ei. Markkinoille saapunutta sähkötupakkaa, jota mainostetaan tehokkaana tapana lopettaa tupakointi, ei ehkä mielletä samalla tavalla nikotiinikorvaustuotteeksi kuin perinteisiä purkkaa tai laastaria. Suurin osa vastaajista, 56 %, oli itse kokeillut sähkötupakkaa.

Keskustelussa sähkötupakkaa kehuttiin kovasti, ja moni kertoi omakohtaisia kokemuksiaan sen eduista. Huonoja kokemuksiakin oli silti joukossa. Sähkötupakasta tiedetään vielä niin vähän, että sen edut tupakoinnin lopettamisen yhteydessä ovat mysteerejä. Tietoa sähkötupakasta löytyy lähinnä sitä myyvien yritysten sivuilta, joiden tarkoituksena on myydä tuotetta, ei tuottaa terveyttä.

Lainauksia keskustelusta:

Korvausaineet on hyvää bisnestä. Riippuvuudesta irti ruokkimalla riippuvuutta.

eräs mikä voi edesauttaa nuorten päihteiden käyttöä on se että nää wannaB suomiräpättäjät laulaa viinasta ja tupakista ja **orista minkä kerkee.

on tullu vuosien mittaa huomattua että mitä paremmin tiedostaa riskit jotka vaikuttaa niin tavallaan helpompi pysyä irti

Joskus kokeilin sähkötupakkaa mutta ei se tuntunut yhtään siltä mitä mainokset kertoo

polttaminen on pelkkä pinttymä elämässä!

about 15v röökiä, ja nyt about 1v 3kk höyryn voimalla ja takasin ei ole menemistä

Tämä kysely on osa EOPH:n teemaviikkoa. Tervetuloa chattailemaan aiheesta tiistaina 16.4. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisöön.
Oletko yrittänyt lopettaa tupakointia?
Oletko onnistunut tupakoinnin lopettamisessa?
Käytitkö tupakoinnin lopettamisen apuna nikotiinikorvaustuotteita?
Ovatko nikotiinikorvaustuotteet mielestäsi tarpeellisia tupakoinnin lopettamisessa?
Oletko kokeillut sähkötupakkaa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Maaliskuun teema: Päihteet ja liikennePerjantai 15.03.2013 13:03

Haittaako jos ottaa ja ajaa, jos ottaa ihan vaan vähän?

Päihteet ja liikenne ovat vaarallinen yhdistelmä. Jo pienikin veren alkoholipitoisuus huonontaa ajokykyä ja moninkertaistaa riskiä joutua onnettomuuteen. Alkoholi imeytyy elimistöön nopeasti, mutta palaa tasaisen hitaasti. Päihtynyt ei itse tunnista käytöksensä muutoksia ja niiden vaikutuksia ajokykyyn. Erityisesti nuoret ja kokemattomat kuljettajat ovat vaaravyöhykkeessä.

Huumaus- ja lääkeaineiden nauttiminen heikentää kuljettajan huomio- ja toimintakykyä. Kuljettaja voi syyllistyä rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen myös ollessaan huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena.

Kannabis tekee tokkuraiseksi ja heikentää kykyä arvioida etäisyyksiä ja nopeutta.

Amfetamiini lisää riskinottoa, aiheuttaa vihamielistä käyttäytymistä ja mielenterveyden järkkymiseen liittyviä reaktioita. Hallusinogeeniset aineet puolestaan aiheuttavat vääriä aistimuksia ja paniikkireaktioita.

Punaisella varoituskolmiolla merkityt lääkeaineet voivat puolestaan heikentää kuljettajan havainto- ja koordinaatiokykyä, reaktionopeutta ja tasapainoa. Yleisimmin Suomessa käytetään väärin rauhoittavia lääkkeitä ja unilääkkeitä. Suomalainen päihteiden käyttäjä on yleensä sekakäyttäjä. Useamman huumeen samanaikainen käyttö on yleistä. Usein huumeiden käyttöön liittyy lisäksi rauhoittavien lääkeaineiden ja alkoholin käyttö.

Monien mielestä yhden tai kahden oluen nauttiminen ei estä moottoriajoneuvolla ajamista. Mutta tietääkö moni, että pienikin alkoholimäärä kasvattaa onnettomuusriskiä? Suomen lainsäädännössä promilleraja on 0,5 – onko se sinun mielestäsi ok raja? Entä mitä olet mieltä muista päihteistä liikenteessä – esimerkiksi kannabis tai muut lääkeaineet?

Alkoholin palamisaikalaskuri löytyy mm. täältä. Mieti kuitenkin ensin, miksi tarvitset laskuria!

Yhteenveto keskustelusta

Yhteisön keskustelun aiheena oli Liikenne ja päihteet. Keskustelu käytiin tiistaina 12.3.2013. Paikalla oli Liikenneturvan asiantuntija virittämässä keskustelua teemasta. Ajamalla kulkuneuvoa päihtyneenä, ja jäämällä siitä kiinni poliisille, on helppo päästä julkiseen häpeäpaaluun. Teko tuomitaan jyrkästi yleisessä keskustelussa, mutta se on silti valitettavan yleistä.

Kyselyyn otti osaa 91 henkilöä, joista 2 % vastasi ajavansa usein päihtyneenä moottoriajoneuvoa, 17 % oli ajanut muutamia kertoja, 8 % oli tehnyt niin kerran. 4 % ei ollut varma, oliko enää päihteiden vaikutuksen alaisena. 60 % ei ollut koskaan kuljettanut moottoriajoneuvoa päihtyneenä.

Päihtyneenä ajaminen on hyvin eettinen kysymys sekä omalla kohdalla että kaverin. Jos näkisi kaverin lähtevän ajamaan humalassa, poliisille soittavien määrä oli 8 % vastaajista. 29 % oli sitä mieltä, että soittaisi todennäköisesti poliisille. Poliisin haaviin tarttuu vuosittain noin 22 000 rattijuoppoa. Keskustelussa yritettiin keksiä syitä, tai oikeutuksia päihtyneenä autoilulle. Semmoisena pidettiin hätätilanteita, esimerkiksi sairaskohtaukset, jos kännykän avulla ei saada kutsuttua apua paikalle. Tällöinkin on hyvä miettiä millaisen riskin sitä mahdollisesti voi aiheuttaa ulkopuolisille lähtemällä kuljettamaan toveriaan sairaanhoidon pariin. Olisiko mökkinaapurilla toimivaa puhelinta? Entä voisiko mökille tämmöisten tilanteiden varalle hankkia joku muu yhteydenpitoväline? Arvelen, etteivät nuo reilut 20 000 ratista käryävää ole kuljettamassa kavereitaan sairaalaan. Mistä tässä on oikein kyse?

Sillä, että yhdistää pienenkin määrän alkoholia ja liikenteen, saattaa olla vakavat seuraukset. Alkoholin nauttiminen huonontaa ajokykyä ja moninkertaistaa riskiä joutua onnettomuuteen. Alkoholin lisäksi liikenteessä tavataan huumaus- ja lääkeaineiden vaikutuksen alaisena olevia kuljettajia.

EHYT ry on tuottanut OttoMitta-nimisen sovelluksen Android- ja iOS-puhelimiin, jonka avulla voi saada suuntaa antavaa tietoa siitä, paljonko alkoholia henkilöllä on mahdollisesti veressä. Yksin sovelluksen antamaan tietoon ajokyvystä ei voi luottaa.

Lainauksia keskustelusta:

”ite oon HYVIN usein luottokuskina, ja KOSKAAN en ole gännisä ajanut :)”
”mutta siis peltipoliisikyltitkinhän on nimenomaan sitä valistusta jo sinällään, että ihmiset alentais ajonopeuksia”

Päihteet ja liikenneTiistai 05.03.2013 17:08, 294 vastaajaa

Aiheesta chattaillaan Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä tiistaina 12.3. klo 18.00-19.30!
Onko humalassa tai päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen yleistä tuntemiesi nuorten keskuudessa?
Oletko itse ajanut moottoriajoneuvoa (auto, mopo, mönkijä, mopoauto, moottorikelkka…) päihtyneenä?
Oletko ollut humalaisen tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena olleen autokuskin kyydissä?
Otatko suurempia riskejä, mikäli sinulla on kavereita kyydissä?
Jos läheisesi tai hyvä tuttavasi lähtisi ajamaan autoa juopuneena, ilmoittaisitko asiasta poliisille?
Jos sinulle tuntematon henkilö lähtisi ajamaan autoa juopuneena, ilmoittaisitko asiasta poliisille?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Helmikuun teema: Nuoret ja rikoksetPerjantai 15.02.2013 17:49

Lisääkö nuorten päihteiden käyttö riskiä joutua rikoksen uhriksi?

Nuoruuteen liittyy läheisesti kaveripiirin laajentuminen, uusiin ihmisiin tutustuminen ja joskus päihteiden kokeileminen. Päihteiden käyttöön liittyy monenlaisia haittoja ja riskikäyttäytymistä, mikä voi osaltaan altistaa joutumista myös rikoksen uhriksi. Etenkin väkivaltarikollisuus ja päihteet liittyvät läheisesti toisiinsa.

Päihteiden käyttö ei ikinä oikeuta väkivaltaiseen käyttäytymiseen toista kohtaan ja vastuu väkivallasta on aina tekijällä. Väkivaltarikoksen uhriksi joutuvat nuoret eivät kuitenkaan välttämättä tiedä oikeuksiaan, eivätkä siten osaa hakea apua joutuessaan rikoksen kohteeksi.

Rikoksen kohteeksi joutuminen voi olla kenelle tahansa odottamatonta ja järkyttävää. Rikostapahtumaan on normaalia reagoida. Lue täältä lisää milloin apua kannattaa hakea.

Mitä mieltä olet lisääkö päihteiden käyttö riskiä joutua rikoksen uhriksi? Oletko koskaan ollut tilanteessa, missä esimerkiksi kaveri on joutunut väkivallan kohteeksi? Tiedätkö miten parhaiten tuet ystävääsi tämänkaltaisessa tilanteessa?

Tule keskustelemaan aiheesta tämän yhteisön chattiin tiistaina 12.2. klo 18.00-19.30. Mukana Rikosuhripäivystyksen työntekijöitä.

Käy myös tutustumassa RIKUn nuorten nettisivuihin osoitteessa: www.riku.fi/nuoret

Jos ystäväsi tai sinä olet joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi niin hae rohkeasti apua. Rikosasian todistajana saat myös tukea ja apua Rikosuhripäivystyksestä.

Tapahtuneesta kertominen auttaa ehkäisemään mahdollisesti myös muita rikoksia. Lue lisää täältä.


Yhteenveto teemaviikosta:

Yhteisössä pidettiin teemaviikko aiheella Nuoret ja rikokset. Asiantuntijavieraana oli Rikosuhripäivystys.

Tuttuun tapaan teemaviikkoon liittyi kysely. Kyselyyn vastasi 652 henkilöä. Kyselyyn vastanneista valtaosa (69 %) tunsi lähipiirissään jonkun, joka on joutunut rikoksen uhriksi. 66 % vastanneista myös tiesi mistä hakisi apua, jos itse joutuisivat rikoksen uhriksi. 46 % vastanneista osaisi ohjata kaverin avun piiriin. Kysyttäessä päihteiden osuutta rikoksiin, vain 13 % vastaajista oli sitä mieltä, että päihteet eivät lisää riskiä joutua rikoksen uhriksi. Päihtymys vaikuttaa kyselyn mukaan myös avun hakemiseen. 31 % vastanneiden mielestä rikoksen uhriksi joutuminen päihtyneenä vaikuttaisi tapaan kertoa asiasta tai hakea apua.

Teemasta pidettiin chat-keskustelu tiistaina 12.2. Chatissakin sivuttiin päihteiden vaikutusta rikosasioihin. Suomen lain mukaan päihtymys ei lisää uhrin osuutta rikokseen, vastuu rikoksesta on aina tekijällä. Päihteillä saatetaan pyrkiä helpottamaan omaa oloa rikoksen uhriksi joutumisen jälkeen. Päihteet eivät kuitenkaan tässä(kään) tapauksessa ole ratkaisu.

Rikosuhripäivystys vastailee kysymyksiin täällä galtsussa. Torstaisin mahdollisuus kahdenkeskiseen chattiin klo 14.30-17.30. Katso RIKU:n yhteisö täältä

Lainauksia keskustelusta:

eikö siitä ny samat sakot tuu jos hakkaat jonku selvinpäin kuin päissäs

Ihminen on käyttänyt päihteitä koko historiansa ajan, joten pelkkä uhrina olo siihen tuskin vaikuttaa

eihän päihteitä pitäis koskaan ottaa siihen että joku olotila helpottuis

Kaikesta saa pienemmän tuomion kun talousrikoksesta

Nuoret ja rikoksetPerjantai 08.02.2013 15:11, 850 vastaajaa

Lisääkö nuorten päihteiden käyttö riskiä joutua rikoksen uhriksi? Aiheesta teemaviikko Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä. Chatti tiistaina 12.2. klo 18.00-19.30
Tunnetko tai tiedätkö lähipiiristäsi ketään, joka olisi joutunut rikoksen uhriksi?
Osaisitko ohjata rikoksen kohteeksi joutunutta ystävääsi tai läheistäsi saamaan apua?
Tietäisitkö mistä hakisit itsellesi apua jos joutuisit rikoksen uhriksi?
Lisääkö päihteiden käyttö mielestäsi riskiä joutua rikoksen uhriksi?
Madaltaako anonyymi chatti mielestäsi kynnystä avun hakemiseen?
Jos joutuisit päihtyneenä rikoksen uhriksi niin vaikuttaisiko se tapaasi kertoa asiasta tai hakea apua?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Tammikuun teema: Tipaton tammikuuPerjantai 18.01.2013 11:53

Tipaton tammikuu

”Älä turhaan ota tavan vuoksi. Ota ennemmin tipaton tavaksi – se on selvää säästöä”

Tipaton tammikuu on omaleimainen suomalainen perinne, joka on muodossa tai toisessa elänyt kansalaisten keskuudessa vuosikymmeniä. Joulukuun juhlinta saa monet miettimään juomistottumuksiaan, ja tauko voi olla paikallaan. Vaikka Tipattoman tammikuun viettoon ovat vuosien varrella kannustaneet monet eri yhteiskunnalliset tahot, on ilmiössä kuitenkin pohjimmiltaan kyse itse kunkin omasta päätöksestä viettää tietty aika ilman alkoholia.

Tipattomaan tammikuuhun osallistujien määrä on vakiintunut reiluun kymmeneen prosenttiin alkoholia käyttävästä aikuisväestöstä.
Sivustolla tipaton.fi voit tilata kännykkääsi ilmaisia tsemppiviestejä ja laskea kuinka paljon säästät rahaa jättämällä drinksut ottamatta. Turha tapajuominen rasittaa nimittäin kropan lisäksi myös lompakkoa!

Aiheesta chattaillaan yhteisössä tiistaina 15.1. klo 18.00 -19.30. Tervetuloa mukaan!


Tipaton tammikuu –Teeman yhteenveto

Yhteisössä pidettiin teemaviikko tipattomasta tammikuusta. Kyselyyn innostui vastaamaan 288 henkilöä. Vastaajista 26 % viettää tipatonta tammikuuta. Tärkeimmiksi syiksi viettää tipatonta tammikuuta vastaajat listasivat rahan säästymisen (32 %), oman alkoholiriippuvuuden testaamisen (11 %) ja terveyssyyt (10 %). Juhliminen ilman alkoholia on 38 % vastaajista mielestä erilaista ja 28 % mielestä hauskaa. 18 % vastaajista koki juhlimisen ilman alkoholia tylsäksi tai turhaksi. Yli puolet vastaajista koki, että tipaton tammikuu on heille ihan sama, mutta kolmanneksen mielestä se on hyvä juttu.

Aiheesta pidettiin chatti tiistaina 15.1. Chatissa pohdittiin rahan olevan useimmille syy viettää tipatonta. Tipaton tammikuu koettiin vain hyväksi tekosyyksi juoda joulun aikana enemmän. Omaan elämään tipaton ei tuntunut tuovan lisäarvoa. Juomattomuuden koettiin myös rajoittavan sosiaalista elämää. Esimerkiksi yökerhoissa käyminen selvin päin tuntuu epämiellyttävältä, kun kaikki muut ovat humalassa.

Lainauksia keskustelusta:

tipaton tammikuu on vain alkoholiongelman myöntämistä

no ei muuta syytä paitsi et jostaa syystä toleranssi niin korkeel et pitäis juoda ihan älyttömän paljo et siit ois mitää iloo ni ei sit jaksa ollenkaa :D

Ottakaa minusta mallii ja tipaton elämä!:D

voisin minäki ryhtyä karkkilakkoon jos siitä maksettais ^^

tupakoinnin lopettamiseen nikotiinipurkkaa, karkinsyönnin lopettamiseen, ööh... hubbabubaa?

onhan toi tipaton vähän turhauttava mun mielestä, ennemmin vaan vähentäisi yleisesti sitä alkoholinkäyttöönsä, jos kokee tipattoman tammikuun olevan tarpeellinen

Tipaton tammikuuPerjantai 11.01.2013 12:38, 469 vastaajaa

Korkit kiinni, ainakin tammikuussa? Vastaa tipaton tammikuu -kyselyyn ja osallistu tiistaina 15.1. chattiin klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä.
Vietätkö tipatonta tammikuuta?
Mikä voisi mielestäsi olla tärkein syy viettää tipatonta tammikuuta?
Juhliminen ilman alkoholia onÂ…
Tipaton tammikuu on mielestäni…
Vietätkö tipatonta myös muina kuukausina?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Itsenäistyminen ja kotoa pois muuttaminen


Tietopaketti

Suomalaiset nuoret muuttavat pois lapsuudenkodistaan suhteellisen varhain verrattuna muihin eurooppalaisiin nuoriin - sekä naiset että miehet muuttavat usein pois kotoa jo alle 25-vuotiaina. Esimerkiksi vuonna 2005 Italiassa ja Maltalla lähes kaikki 25-vuotiaat asuvat vielä vanhempiensa luona. Suomessa taas yli 25-vuotiaista kotona asui enää 16 %. Naiset muuttavat pois kotoa keskimäärin miehiä aikaisemmin.

Ensimmäiseen omaan kotiin muutettaessa yllätyksenä voivat tulla laskupinot ja erilaisten hoidettavien asioiden määrä. Muutosta pitää muistaa ilmoittaa maistraattiin, Postiin sekä mahdollisesti Kelalle. Vuokra-asunnoissa voidaan edellyttää vuokravakuutta sekä kotivakuutuksen ottamista. Uusia päivittäisiä kuluja voivat olla vesi, sähkö, netti, ruoka ja erilaiset kodin tarvikkeet. Toiset kaipaavat omaa rauhaa ja muuttavat asumaan yksin, toisille taas solukämppien matalat vuokrat ja kämppisasuminen sopivat paremmin.

Kotoa pois muutto ja itsenäistyminen voi olla paitsi odotettu tapahtuma, myös ahdistavaa ja suorastaan pelottavaa. Joskus opiskelujen perässä muuttaminen voi viedä täysin vieraalle paikkakunnalle, jolloin muutos on entistäkin suurempi.

Onko suunnitelmissasi muuttaa ensimmäistä kertaa kotoa pois, vai asutko jo itsenäisesti? Minkä koet/koit haastavimmaksi kotoa pois muuttaessa? Entä mikä olisi mielestäsi hyvä ikä muuttaa pois kotoa? Kommentoi tai tule keskustelemaan aiheesta chattiin tiistaina 11.12. klo 18-19:30!

Teemaviikon yhteenveto

Tiistaina 11.12. klo 18–19:30 järjestetyssä chatissa keskusteltiin itsenäistymisestä ja kotoa pois muuttamisesta. Keskustelu oli melko hiljainen, mutta asiapitoinen. Keskustelua herättivät jouluperinteet, joista osa on peräisin lapsuuden kodista. Osa keskustelijoista vasta suunnitteli omaan kotiin muuttamista, toiset asuivat jo yksin tai seurustelukumppanin kanssa. Rahankäyttö herätti keskustelua – osa keskustelijoista säästi rahaa muuttoa varten, toisilla taas rahaa ei juuri jäänyt säästöön pienistä tuloista johtuen. Raha-asioiden huolellinen hoitaminen nousi esiin tärkeänä asiana. Chatissa keskusteltiin myös siitä, minkä ikäisenä kotoa yleensä muutetaan pois.

Alla lainauksia chat-keskustelusta:

"Suomessa se tuntuu olevan niin että parinkympin kieppeillä pitäisi olla muuttoa tekemässä. Olen kuullut valittelua ystävältä jonka mielestä oli outoa joutua törmäämään 23-vuotiaan kaverin vanhempiin kun tämä kotona asui."

"Se oli kiva muutos elämälle et sai alkaa rakentaa omaa itsenäistä elämää, mut sit jossain vaiheessa tuli se ns. shokki tilanne et miten pärjään omillani, mutta hyvin siitä selvisin"

"Aina on mahdollista ottaa opintolainaa, mutta se on lainaa eikä tukea."

Itsenäistyminen ja kotoa pois muuttaminenMaanantai 10.12.2012 14:10, 852 vastaajaa

Oletko muuttamassa pois kotoa, vai oletko jo itsenäistynyt? Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun muuttaa ensimmäisen kerran omaan kotiin? Aiheesta chatti tiistaina 11.12. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä.
Asutko...
Minkä ikäisenä muutit pois kotoa?
Mitkä asiat ovat mielestäsi haastavia omaan asuntoon muuttaessa?
  • Voit valita 7 vastausta.
Mitä mieltä olet asuntojen vuokrahinnoittelusta paikkakunnallasi?
Onko kotivakuutus mielestäsi kannattava hankinta?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Nuuska ja muut nousevat trendit

Suomalainen päihdekulttuuri on muuttunut viimeisten kymmenen vuoden aikana radikaalisti. Kannabiksen käyttö ja kotikasvatus on lisääntynyt, erilaisia muuntohuumeita ilmaantuu otsikoihin viikoittain ja nuuskaa käytetään yhä enemmän. Perinteinen alkoholiin keskittynyt kulttuurimme on murroksessa, mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa?

Mitä haittaa nuuskasta on? Nuuskasta ei koidu samanlaista haittaa keuhkoille kuin tupakoinnista. Nuuska ei sisällä tervaa. Kuitenkin nuuskan nikotiinipitoisuus on selvästi tupakkaa suurempi, ja koska nuuskaa pidetään suussa kauan, peruspäiväannos vastaa noin 3-5 –kertaista määrää nikotiinia tupakkaan verrattuna.

Jehova, MDPV, MXE, MDMA ja muut. Erilaisia (bile-, design-, viihde-) muuntohuumeita ilmaantuu otsikoihin viikoittain. Netistä tilataan buustia bileisiin, ja tilaajat ovat useimmin 18–30-vuotiaita. Laki ei ole ilmiössä vielä ajan tasalla -jos uusi yhdistelmä ei ole vielä luokiteltu se ei ole varsinaisesti laiton. Käyttöä puoltaa siis aineiden edullisuus ja se, että niistä ei rangaista samoin kuin jo luokitelluista huumeista. Riskejä käyttöön toki liittyy, erilaisten yhdistelmien vaikutuksia ei tunne käyttäjä eikä myyjä. Kysymys kuuluukin, onko kaikkea pakko kokeilla?

Tervetuloa keskustelemaan nuuskasta, muuntohuumeista ja suomalaisesta päihdekulttuurista yhteisöön tiistaina 6.11. klo 18.00-19.30.

Nuuska ja muut nousevat trendit TEEMAVIIKON YHTEENVETO

Yhteisössä pidettiin teemaviikko nuuskasta (ja muista nousevista trendeistä). Aiheeseeen liittyvä kysely kirvoitti yli 1200 vastausta ja paljon keskustelua. Osa kritisoi kyselyn asettelua, mutta kysehän ei olekaan tutkimuksesta vaan mielipiteiden herättelystä. Pyrimme neutraaleihin ilmaisuihin, mutta joskus se vaan on mahdotonta ;)

Nuuskan käyttö on lisääntynyt Suomessa, ja kyselyyn vastanneiden mukaan kasvun suurin syy on nuuskan trendikkyys. Matkailun lisääntyminen ja helppokäyttöisyys tupakkaan verrattuna olivat lisäksi vastausten kärkikolmikossa. 26 % vastaajista piti nuuskan käyttöä syynä irtautua tupakasta. Nuuskan käytössä nähtiin myös riskejä. Suurimmaksi riskiksi arvioitiin suusyöpä (54 % vastaajista) ja toiseksi suurimmaksi ulkonäköhaitat (hampaat ja ikenet). Täysin riskittömäksi nuuskan käytön arvioi vain 2 % vastaajista.

Kyselyssä muuntohuumeiden suurimmaksi riskiksi arvioitiin se, että aine voi olla mitä tahansa. Muuntohuumeiden käytön lisääntymisen ajateltiin johtuvan siitä, että halu kokeilla erilaisia päihteitä on lisääntynyt. 12 % vastaajista on yrittänyt ostaa tai ostanut muuntohuumeita, 11 % vastaajista kertoo käyttäneensä niitä.
Chatissa muuntohuumeista ei keskusteltu ollenkaan. Alla lainauksia keskustelusta:

Tupakoinnin rajoittaminen on trendi ilmiö aikakaudellemme. Nuuskan käyttöä en näe sen lisäävän sillä nuuska ei ole saavuttanut samanlaista statusta kuin tupakka. Nuuska on piirien ja erilaisten sosiaalisten ryhmittymien ilmentymä.

Mulla on vielä tämä kaveripiiri sellainen että nuuskaa käytetään aika paljon ja varsinkin nämä viikonlopun iltamat ovat pahoja. Siinä kun vielä alkoholi tuodaan mukaan niin sitä on tosi vaikee olla kieltäytymättä.

käyttäisin enemmän nuuskaa ku tupakkaa jos myytäisiin suomessa

Kyllä mustaki nuuskaaminen on ällömpää. Ja se sotku maistuu miljoona kertaa kamalammalle ku tupakansavu

Paskaks hakatun nyrkkeilijän naamassa se ei niin korostu, mutta kun siro prinsessa illanvietossa heittää nutun huuleen ni tekee oikeasti pahaa.

En mä sen perusteella lähtis kumppania valitsemaan, mutta itte kyllä ainaki lopetan / vähennän jos senhetkinen kumppani ei polta.

Nuuska ja muut nousevat trenditPerjantai 02.11.2012 13:09, 1474 vastaajaa

Nuuskaa huuleen ja netistä buustia bileisiin! Mitä uutta päihderintamalta? Aiheesta chatti tiistaina 6.11. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä.
Miksi nuuskan käyttö on mielestäsi lisääntynyt Suomessa?
  • Voit valita 7 vastausta.
Mikä on mielestäsi nuuskan käytössä suurin riski?
Miksi muuntohuumeet ovat mielestäsi lisääntyneet Suomessa?
  • Voit valita 6 vastausta.
Mikä muuntohuumeissa on mielestäsi vaarallisinta?
OletkoÂ…?
  • Voit valita 6 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Lokakuun teema: KannabisPerjantai 26.10.2012 16:08

Kannabis

Kannabikseen suhtaudutaan usein ristiriitaisesti. Toisella puolella ovat he, joiden mielestä kannabis on vaarallista, kunnes se osoitetaan vaarattomaksi ja siksi se on kiellettävä. Toiset taas miettivät, että yksilönvapauden nimissä kannabiksen käyttö tulisi sallia, kunnes aine osoitetaan vaaralliseksi. Tutkimuksia aineen eduista ja haitoista on tehty paljonkin, mutta monet niistä ovat ristiriitaisia ja yhteyttä juuri kannabikseen on vaikea löytää.

Kannabista käytetään useimmiten polttamalla, jolloin fyysiset haitat ovat samaa luokkaa kuin tupakoinnilla. Kannabis aiheuttaa psyykkistä riippuvuutta, ja mitä nuorempana kannabiksen käytön aloittaa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä siihen jää koukkuun. Runsaan käytön myötä toleranssi eli aineen sietokyky kasvaa, joten päihtyäkseen tarvitsee suurempaa annosta. Suuremmalla annoksella on luontevasti myös suuremmat haitat. Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö on myös vahvasti yhteydessä oppimisvaikeuksiin.

Miten kannabis vaikuttaa? Onko kannabiksesta haittaa? Onko nykyinen kannabislainsäädäntö ajan tasalla? Miksi kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt? Chatti tiistaina 23.10 klo 18.00-19.30. Mukana keskustelussa tutkija Jussi Perälä.

P.S. Kasvatatko kannabista? Haluatko mukaan tutkimukseen? Klikkaa tästä!


Kannabisteemaviikon yhteenveto

Yhteisössä pidettiin teemaviikko kannabiksesta, aiheesta jota usein meiltä toivotaan. Saimme chatti-vieraaksi tutkija Jussi Perälän, joka on tehnyt väitöskirjan huumemarkkinoista. Kannabisaiheiseen kyselyyn vastattiin reilut 700 kertaa ja kyselyn keskusteluun kertyi perjantaihin mennessä 7 sivua viestejä.

Puolet kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että nuoret eivät saa ajantasaista tietoa kannabiksesta. Kannabistietoudessa luotettaisiin eniten tutkimuksiin (61 %), toiseksi eniten nettiin (52 %) ja kolmanneksi eniten omiin kokemuksiin (49 %). Ikävä tosiasia on se, että epäluotettavimmiksi tietolähteiksi arvioitiin vanhemmat (15 %), ”valistajat” (13 %) ja kouluhenkilöstö (14 %). Poliisiin ja lakiin luottaa 36 % vastaajista, ja heistä suurin osa on tyttöjä. 60 % vastaajista oli sitä mieltä, että kannabiksen käytön eikä kasvattamisen omaan käyttöön pitäisi olla rangaistavaa. Muutama vastaaja (6 %) ilmoitti kasvattavansa kannabista itse, ja 22 %:lla vastaajista on kavereita jotka kasvattavat itse kannabista. Poikia ja tyttöjä oli tässä vastaajaryhmässä täsmälleen sama määrä.
Chatissa keskustelu pysyi hyvin asiallisena (mikä oli meille yllätys verraten aikaisempiin kannabiskeskusteluihin ;)).

Chattivierastakaan ei pahemmin haastettu, mikä saattoi johtua vieraan loistavista argumentoinneista, tai sitten pelättiin Fobban tulevan oven taakse! Alla lainauksia keskustelusta.

Enemmänkin pitäis jonkun "validin" tiedon perässä juoksemisen sijaan keskittyä nuorten ohjastamiseen näissä hommissa

kyllä suomeen tuodaan ihan helvetisti hatsia :D SEN LISÄKS että kotona kasvatetaan. Kaikki menee käsistä kyllä

mielestäni polttelu silloin tällöin on ok mutta pitää muistaa pitää määrät kohtuullisena kerran kuussa on mielestäni ihan ok

Itselleni on loppupeleissä ihan sama onko laitonta vai laillista. Toki jos olisi laillista niin voisi vähentää mielipidettä että kannabiksen polttelu on jotenkin siistiä tms. Teininä oli sellainen fiilis että alkoholin juonti on siistiä syystä että se oli kiellettyä

itse syytän meidän kieroutunutta yhteiskuntamallia tosta "tyhjyyden" väliaikaistäyttämisestä päihteillä ja huumeilla

kun on pimeää ja ulkona -30 niin ei siinä huvita mitään viinejä lipitellä casuaalisti

ihmiset on niin aivopestyjä, että jos alat puhumaankaan asioista niiden oikeilla nimillä, olet narkkari, nisti, sekopää, jonka kuuluisi kuolla pois, tätä meidän mahtavaa isämmaatamme rumentamasta. aika yleinen heitto onkin: "eikö se viina riitä saamaan päätä sekasin?". Puhumalla asioista voi myös saada poliisin vierailulle, ja ainakin pienessä kaupungissa, pelkkä laiton, ja perätön kotietsintä riittää siihen, että esimerkiksi minä olen nykyään piridiileri ja -narkki. TÄMÄN takia en usko, että kovinkaan moni alkaa oikeasti asioista puhumaan kuin ne ovat, koska silloin täytyy valmistautua siihen, että menetät niin maineesi, kuin opiskelu-/työpaikkasi

Onko tän yhteisön taistalla olevat "pilvet" ihan silkkaa ironiaa (EOPH vastaa: ;))

KannabisPerjantai 19.10.2012 15:45, 1197 vastaajaa

Toiveaiheena kannabis! Chatti tiistaina 23.10. klo 18-19.30 uusitussa Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä. Mukana keskustelussa tutkija Jussi Perälä.
Saavatko nuoret ajantasaista tietoa kannabiksesta?
Mihin seuraavista tahoista luottaisit, jos haluaisit tietoa kannabiksesta?
  • Voit valita 9 vastausta.
Tekeekö kannabiksen laittomuus siitä entistä houkuttelevamman aineen?
Tuleeko kannabiksen käytön olla mielestäsi rangaistavaa?
Tuleeko kannabiksen kasvattamisen omaan käyttöön olla mielestäsi rangaistavaa?
Kasvatatko itse tai kasvattaako kaverisi kannabista?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Mikä on seksuaalista häirintää? Se ei aina ole selvää. Se, mikä voi olla yhdelle flirttiä tai hauskaa leikkiä, voi olla toiselle ahdistavaa tungettelua. Monet asiat voivat olla OK kavereiden kesken, mutta eivät tuntemattomampien kanssa. Mitä asioita sinä pidät seksuaalisena häirintänä?

Yhteenveto

Tiistaina 11.9. pidettiin chat aiheesta Seksi ok, häirintä ei. Keskustelu oli vilkasta, paljon pohdittiin sitä mikä on häirintää: onko se henkilökohtainen kokemus siitä minkä kokee häiritseväksi vai voidaanko häirintä määritellä lain avulla. Mielipiteitä vaihdettiin siitä millainen nimittely on häirintää: osa koki homottelun ja huorittelun olevan jo arkipäiväistä ja osa taas koki sen sopimattomana. Keskustelua herätti myös nettiin laitettujen kuvien kommentointi: onko vastuu kommenteista kuvan laittajalla vai kommentoijalla? Puheenaiheen tiimoilta todettiin, että aikuisen lapseen tai alle 16-vuotiaaseen nuoreen kohdistama seksuaalinen teko, myös seksuaalissävytteinen keskustelu on kuitenkin aina rikos – myös netissä.

Teemasta tehtyyn kyselyyn tuli 1020 vastausta:

Nimittely, esim. huorittelu tai homottelu
On aina häirintää (302)
Ei ole häirintää (65)
Ei ole häirintää, jos kyseessä kaveri (651)

Vihjailevat ilmeet, rivot puheet ja kaksimieliset vitsit
On aina häirintää (74)
Ei ole häirintää (207)
Ei ole häirintää, jos kyseessä on kaveri (736)

Vartaloa tai pukeutumista koskevat huomautukset
On aina häirintää (285)
Ei ole häirintää (232)
Ei ole häirintää, jos kyseessä on kaveri (495)

Seksiä koskevat ehdotukset tai vaatimukset
On aina häirintää (639)
Ei ole häirintää (124)
Ei ole häirintää, jos kyseessä on kaveri (251)

Lähentely tai koskettelu väkisin
On aina häirintää (905)
Ei ole häirintää (22)
Ei ole häirintää, jos kyseessä on kaveri (92)

Otteita keskustelusta:

”Kommentoijalla on aina itsellään vastuu sanomisistaan, se vastuu ei siirry kommentoitavalle vaikka kommentit sallittaisiin”

”no mut on siinä omaki vastuu millasia kuvia haluu itestään nettiin laittaa. jos laittaa tissipersekuvia niin sit kestäköön seuraukset”

”Kasvottomuus ja nimettömyys ja fyysinen etäisyys tietenkin mahdollistavat ja tuovat esiin ihmisissä paljon ikäviä puolia, on helpompi laukoa typeryyksiä jos ei ole samassa tilassa”

”Eikös vanhempien pitäs sitte kattoa millä sivuilla lapsonen käy....”

”Kommentit kuten "oot pantavan näköinen" voi olla tarkoitettu imarteluiksi, ja kaikki eivät niistä pahastu, mutta ongelmaksi koituu se, että kaikki eivät arvosta sen luontoista intiimiluonteisia kommentteja - itse en ainakaan lähtisi heittämään tavanomaisesti sellaista kommenttia, varmistaisin itse ensin että se sopii toiselle”

”mut mit Suomessa PITÄISI edelleen olla sananvapaus, ja jos toisen puheet ei miellytä, voi pyytää lopettamaan ä jos joku jätkä sanoo tyttöä pantavan näköiseks jos se on 13?”

”Homottelu ja huorittelu on huonoja käytöstapoja, ei häirintää :D ”

”No en nyt tiiä onko kauheen kivaa tulla huoritelluks , vaikka se oliski parhaan kaverin suusta :D Ei se kyllä loukkais nyt ku miettii, mutta silti. ”

Seksi ok, häirintä eiTiistai 11.09.2012 14:56, 1484 vastaajaa

Seuraavat väittämät koskevat LIVENÄ koettuja asioita. Jos koet väittämissä, että kavereiden osalta väittämä ei ole seksuaalista häirintää, mutta muiden tekemänä on, valitse vaihtoehto Ei ole häirintää, jos kyseessä kaveri. Aiheesta chatti tiistaina 11.9. klo 18-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä
Nimittely, esim. huorittelu tai homottelu
Vihjailevat ilmeet, rivot puheet ja kaksimieliset vitsit
Vartaloa tai pukeutumista koskevat huomautukset
Seksiä koskevat ehdotukset tai vaatimukset
Lähentely tai koskettelu väkisin
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Elokuun teema: Harrastuksena pelaaminen?Perjantai 17.08.2012 13:30

Harrastuksena pelaaminen?

Tänä päivänä lähes kaikki pelaavat tietokone- ja konsolipelejä. Pelejä riittää Angry Birdsistä World of Warcraftiin ja Windowsin Pasianssista SingStarin kautta Battlefield 3:een. Useimmille pelit ovat enemmän tai vähemmän satunnaista ajanvietettä, kuten esimerkiksi elokuvien katselu tai musiikin kuuntelu.

Monet pelaajat upottavat kuitenkin peleihin paljon aikaa, rahaa ja vaivaa – heille pelit ovat harrastus siinä missä mikä tahansa muukin. Jotkut kuuluvat järjestäytyneisiin kiltoihin, jotka harjoittelevat säännöllisesti ja kamppailevat keskenään eri nettipeleissä, toiset taas kisaavat yksinpeleissä maailman ykkössijoista. Peleissä järjestetään turnauksia, joiden pääpalkinnot pyörivät sadoissa tuhansissa. Otteluita televisioidaan, ja ne ovat esimerkiksi Etelä-Koreassa huippusuosittua viihdettä. Kansainväliseen elektronisen urheilun liittoon kuuluu 33 valtiota, myös Suomessa on oma liittonsa, SEUL.

Mitä mieltä olet, minkälainen harrastus pelaaminen on? Onko 20 tuntia tietokonepelaamista viikossa nuorelle haitallisempaa kuin 20 tuntia jääkiekkoa tai shakkia? Ovatko tanssipelit kunnollista liikuntaa? Voidaanko peliharrastajan sanoa olevan koukussa peleihin?

Pelaamisesta keskustellaan tiistaina 14.8 klo 18:00-19:30. Keskustelussa mukana Pelitaito -projektin asiantuntijoita. Keskustelijoiden kesken arvotaan kaksi satumaisen mahtavaa palkintopakettia.

Yhteenveto teemaviikosta

Yhteisössä keskusteltiin elokuun ensimmäisessä chatissa pelaamisesta. Onko pelaaminen mikään oikea harrastus, ja onko kaikki pelaajat koukussa pelaamiseen? Chatti pidettiin tiistaina 14.8. Vieraana chatissa oli Pelitaito –projektin asiantuntijoita. Chatissa oli mukavasti porukkaa, ja keskustelu rönsyili ammattimaisesta pelaamisesta aina pelaajastatuksiin ja sukupuoleen asti. Moni oli harmissaan pelien ja pelaamiseen liittyvän uutisoinnin takia. Pelit näkyvät mediassa usein varsin ikävässä valossa.

Kyselyyn tuli tällä kertaa hiukan vähemmän vastauksia kuin yleensä. Uuvuttiko pidempi kysely vastaajat? 187 vastaajasta puolet oli naisia ja puolet miehiä. Pelaaminen oli kartuttanut erilaisia taitoja. Kielitaito oli karttunut 69 % vastaajista ja looginen ajattelu oli kehittynyt 58 % vastaajista. 48 % vastaajista pelaa useimmiten yksin. Lähes puolet vastaajista pelaa päivittäin, toinen puoli sitä harvemmin. 81 %:lle vastaajista pelaaminen on tapa kuluttaa aikaa.

Lainauksia chatista:

miks ei vois pitää harrastuksena? en tajuu miks joku asia rajattais pois jotenki lähtökohtasesti siks et se on vieras ja uusi tietyille ihmisille

mä ainakin opin englantia uskomattoman hyvin pelejen ansiosta

mutta tosiaan piti tosta sosiaalisesta aspektista mainita sen verran että moninpelejäkin voi pelata ns. yksinään. Esim. Battlefield 3:ssa voi sooloilla vaikka kuinka paljon

koulu ja ihmissuhteet kun alkaa kärsimään niin alkaa olla liikaa jo

Tosin ainakin osa tytöistä/naisista jokka pelaa, tuntuu vaan hakevan huomiota sillä

Minulle ainaki on pääasia että pelitoveri osaa pelata, muuten ihan sama onko kuusta tms.

Satunnaispelaamisen voisi määritellä vaikka niin, että satunnaispelaaja on henkilö, joka tarttuu peliin täyttääkseen sen 5min joka kuluisi muuten kenkiä katsellessa kun odottaa bussia.

jätkät pelaa tietokonepelejä = kouluampujat pelaa tietokonepelejä, musta tuntuu että sitten oltas asian ytimessä jos joku kouluampuja ei pelais mitään

Ehkä nykyään huolta vanhempien silmissä aiheuttaa se, että lapsi istuu näennäisesti yksin omassa huoneessaan pelaten, vaikka sosiaalista toimintaa olisikin

nerdest of the nerds

Harrastuksena pelaaminenPerjantai 10.08.2012 14:07, 499 vastaajaa

Onko pelaaminen mikään oikea harrastus? Onko kaikki pelaajat koukussa pelaamiseen? Aiheesta chatti tiistaina 14.8. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä
Pelaatko tietokone-, konsoli- tai mobiilipelejä (kännykät, tabletit jne.)?
Mikä on mielestäsi sopiva määrä pelaamista päivässä?
Pelaaminen on minulleÂ…
  • Voit valita 6 vastausta.
Mikä on pelissä mielestäsi tärkeintä?
Pelaatko yksin vai kavereiden kanssa?
Oletko koskaan osallistunut pelitapahtumaan (turnaus, lanit jne.)?
Oletko oppinut jonkun taidon pelatessasi?
  • Voit valita 7 vastausta.
Voiko pelaamista mielestäsi pitää vakavasti otettavana harrastuksena?
Tietokonepelien pelaaminen on mielestäni…
  • Voit valita 6 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Kesätyöt ja valoisat yöt

Taas on tulossa kesä ja kesätyöt. Nykyään päihteidenkäyttö työpaikoilla on tarkoin säädeltyä. Työpaikkojen päihteidenkäyttöä ohjataan monien lakien avulla. Työpaikoille laaditaan päihdestrategioita ja henkilöstöä koulutetaan toimimaan ja puuttumaan päihteiden ongelmakäyttötilanteissa.

Monilla työpaikoilla työntekijöitä kannustetaan tupakoinnin lopettamiseen ja monilla työpaikoilla tupakointi on kokonaan kielletty työaikana. Toisaalta työpaikkojen huumausainetestauksesta on säädetty laki työntekijän yksityisyyden suojasta, ettei työnantaja voi yksipuolisesti määrätä työntekijää testeihin.

Onko kesätyöntekijän vaikea sopeutua työpaikan päihdelinjauksiin? Tule keskustelemaan aiheesta chattiin tiistaina 5.6. klo 18.00 – 19.30. Kaikkien chattiin osallistuneiden kesken on jaossa ylläreitä!

Yhteeveto

Yhteisössämme pidettiin teemaviikko aiheella Valoisat yöt, kesätyöt.
Kyselyyn vastasi huimat 1010 vastaajaa. Vastaajista noin puolet (47%) on kesällä 2012 kesätöissä. Kesäduuniin motivoi eniten raha ja toiseksi eniten työkokemuksen kerääminen. Työpaikkaromanssi on mielessä vain 1 % vastaajista. Yli 90 % vastaajista ymmärtää työpaikan päihdelinjaukset työturvallisuuden turvaksi. Myös muut vaihtoehdot (häiriötön tuotanto, hyväkuntoiset työntekijät ja maine) saivat paljon kannatusta. Tupakointi työaikana olisi 517 (52 %) vastaajan mielestä rajoitettava erillisiin tupakointipisteisiin. 40 % vastaajista kieltäisi tupakoinnin työaikana alaikäisiltä.

Chatti pidettiin tiistaina 5.6. ja vieraana oli Amis –Arjen ammattilaiset –hankkeen työntekijä Anni. Chatissa puitiin kesätyön saamisen hankaluuksia, työaikoja ja palkkaa. Päihdeaiheista juteltiin myös, ja verrattiin Amisten ja lukiolaisten eroja tupakoinnin ja alkoholinkäytön suhteen. Suomi tarvitsee terveitä ammattilaisia, mutta mikä auttaa jaksamaan? Tuttuun tapaan keskustelu kaartoi myös laveammille poluille. Tällä kertaa puhetta herätti kasvatusvastuu, fyysinen kurittaminen ja Salatut elämät. Kaikkien chattiin osallistuneiden kesken arvottiin kaksi yllätyspalkintoa. Ylläri sisälsi leffalipun, kondomeja, wunderbaumin, heijastimen ja purkkaa. Alla lainauksia chatista.


ois se aika karua jos ei muutamaa tupakkataukoa saisi päivässä pitää

tosi hankala on ollu löytää töitä, sen voin sanoo tänne!

Hain varmaan 200 paikkaan, yhestä nappas

niih..tätä nykyä pitäis aina olla hirmusti työkokemusta jo valmiiks..mut mite sitä saa jossei pääse töihi?

voihan työnantaja toki päättää miten tupakoidaan ja työntekijän on siihen sopeuduttava

se että ammattikoululainen ei saa polttaa koulun alueella ei sitä tupakointia vähennä

No ei peruskouluun kannata tupakkapaikkoja laittaa. Siellä kannatan koulun alueelta poistumiskieltoa ja vaikka jotain kivaa yhteistä välituntitekemistä, missä voi kans muodostaa niitä piirejä.

täällähän joku joskus aihetta sivuttaessa kertoi lopettaneensa tupakoinnin koska oli työpaikkansa ainoa tupakoitsija :D

Kaipa krapulassa voi mennä töihin kunhan vaan saa jotain tehtyä?

Kysely

Kesätyöt ja valoisat yötTiistai 29.05.2012 15:49, 1210 vastaajaa

Kännissä töihin -avs! Kysehän on vaan kesätöistä... Eiku! Tule juttelemaan kesätöistä ja päihteiden käytöstä työpaikalla Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) yhteisöön tiistaina 5.6. klo 18-19.30. Kaikkien keskustelijoiden kesken arvotaan ylläreitä!
Oletko kesätöissä tänä kesänä (2012) ?
Mikä on parasta kesätöissä?
Oletko kuullut maksuttomasta kesäduunari -numerosta?
Töissä ei saa olla päihtyneenä, koska työnantaja haluaa...
  • Voit valita 5 vastausta.
Tupakointi työaikana on...
  • Voit valita 7 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.