Tänä päivänä lähes kaikki pelaavat tietokone- ja konsolipelejä. Pelejä riittää Angry Birdsistä World of Warcraftiin ja Windowsin Pasianssista SingStarin kautta Battlefield 3:een. Useimmille pelit ovat enemmän tai vähemmän satunnaista ajanvietettä, kuten esimerkiksi elokuvien katselu tai musiikin kuuntelu.
Monet pelaajat upottavat kuitenkin peleihin paljon aikaa, rahaa ja vaivaa – heille pelit ovat harrastus siinä missä mikä tahansa muukin. Jotkut kuuluvat järjestäytyneisiin kiltoihin, jotka harjoittelevat säännöllisesti ja kamppailevat keskenään eri nettipeleissä, toiset taas kisaavat yksinpeleissä maailman ykkössijoista. Peleissä järjestetään turnauksia, joiden pääpalkinnot pyörivät sadoissa tuhansissa. Otteluita televisioidaan, ja ne ovat esimerkiksi Etelä-Koreassa huippusuosittua viihdettä. Kansainväliseen elektronisen urheilun liittoon kuuluu 33 valtiota, myös Suomessa on oma liittonsa, SEUL.
Mitä mieltä olet, minkälainen harrastus pelaaminen on? Onko 20 tuntia tietokonepelaamista viikossa nuorelle haitallisempaa kuin 20 tuntia jääkiekkoa tai shakkia? Ovatko tanssipelit kunnollista liikuntaa? Voidaanko peliharrastajan sanoa olevan koukussa peleihin?
Pelaamisesta keskustellaan tiistaina 14.8 klo 18:00-19:30. Keskustelussa mukana Pelitaito -projektin asiantuntijoita. Keskustelijoiden kesken arvotaan kaksi satumaisen mahtavaa palkintopakettia.
Yhteenveto teemaviikosta
Yhteisössä keskusteltiin elokuun ensimmäisessä chatissa pelaamisesta. Onko pelaaminen mikään oikea harrastus, ja onko kaikki pelaajat koukussa pelaamiseen? Chatti pidettiin tiistaina 14.8. Vieraana chatissa oli Pelitaito –projektin asiantuntijoita. Chatissa oli mukavasti porukkaa, ja keskustelu rönsyili ammattimaisesta pelaamisesta aina pelaajastatuksiin ja sukupuoleen asti. Moni oli harmissaan pelien ja pelaamiseen liittyvän uutisoinnin takia. Pelit näkyvät mediassa usein varsin ikävässä valossa.
Kyselyyn tuli tällä kertaa hiukan vähemmän vastauksia kuin yleensä. Uuvuttiko pidempi kysely vastaajat? 187 vastaajasta puolet oli naisia ja puolet miehiä. Pelaaminen oli kartuttanut erilaisia taitoja. Kielitaito oli karttunut 69 % vastaajista ja looginen ajattelu oli kehittynyt 58 % vastaajista. 48 % vastaajista pelaa useimmiten yksin. Lähes puolet vastaajista pelaa päivittäin, toinen puoli sitä harvemmin. 81 %:lle vastaajista pelaaminen on tapa kuluttaa aikaa.
Lainauksia chatista:
miks ei vois pitää harrastuksena? en tajuu miks joku asia rajattais pois jotenki lähtökohtasesti siks et se on vieras ja uusi tietyille ihmisille
mä ainakin opin englantia uskomattoman hyvin pelejen ansiosta
mutta tosiaan piti tosta sosiaalisesta aspektista mainita sen verran että moninpelejäkin voi pelata ns. yksinään. Esim. Battlefield 3:ssa voi sooloilla vaikka kuinka paljon
koulu ja ihmissuhteet kun alkaa kärsimään niin alkaa olla liikaa jo
Tosin ainakin osa tytöistä/naisista jokka pelaa, tuntuu vaan hakevan huomiota sillä
Minulle ainaki on pääasia että pelitoveri osaa pelata, muuten ihan sama onko kuusta tms.
Satunnaispelaamisen voisi määritellä vaikka niin, että satunnaispelaaja on henkilö, joka tarttuu peliin täyttääkseen sen 5min joka kuluisi muuten kenkiä katsellessa kun odottaa bussia.
jätkät pelaa tietokonepelejä = kouluampujat pelaa tietokonepelejä, musta tuntuu että sitten oltas asian ytimessä jos joku kouluampuja ei pelais mitään
Ehkä nykyään huolta vanhempien silmissä aiheuttaa se, että lapsi istuu näennäisesti yksin omassa huoneessaan pelaten, vaikka sosiaalista toimintaa olisikin
nerdest of the nerds
Harrastuksena pelaaminenPerjantai 10.08.2012 14:07, 499 vastaajaa
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.