Suomalainen parapsykologia viettää merkkipäivää 10. 3. 2007, jolloin tulee kuluneeksi sata vuotta kun Suomeen perustettiin ensimmäinen alan yhdistys, nimeltään Sällskapet för Psykisk Forskning. Juhlavuoden kunniaksi Suomeen on tulossa tai suunnitteilla monenlaista aiheeseen liittyvää erityistä ohjelmaa.
Ensi vuodeksi suunnitellaan laajaa paranormaalien kokemusten keräystä, jonka edistämisen Suomessa toimivat parapsykologiset seurat toivon mukaan ottavat yhteiseksi asiakseen. Vaikka tutkijat ottavat spontaanitapauksia koskevia ilmoituksia vastaan milloin tahansa, keskitetty keräys on omiaan parantamaan suuren yleisön tietoisuutta siitä, miksi kokemukset ja silminnäkijälausunnot ovat niin tärkeitä parapsykologialle, mihin saatuja tietoja käytetään sekä tärkeimpänä, minne näistä kokemuksista voi ilmoittaa. Juhlavuosi näyttäytynee ensi vuonna muutenkin parapsykologisten seurojen profiilissa, joiden toiminnassa on ollut aikaisemmin kehitystä yhä enemmän yleisen rajatiedon suuntaan ja itse parapsykologia on alkanut jäädä valitettavasti hieman lapsipuolen asemaan.
Tulevan vuoden ohjelmasta voisi jo ennakolta mainita erityisesti luvassa olevan parapsykologian peruskurssin, jonka vetäjäksi on tämänhetkisten tietojen mukaan tulossa parapsykologian ja hypnologian professori Etzel Cardena. Sitä ennen on suunnitteilla myöskin valmentava parapsykologian opintopiiri, johon otetaan vain rajallinen määrä osallistujia ja jos kiinnostusta riittää, toiminta voi saada jatkoa ensi vuoden jälkeenkin avoimena lukupiirinä. Ensi syksynä puolestaan paranormaalista kiinnostuneiden tutkijoiden on aika jälleen kokoontua yhteiseen tutkijatapaamiseen raportoimaan alan uusimmista virtauksista, joista riittääkin keskusteltavaa viime aikaisten läpimurtojen tiimoilta. Tiedot juhlavuoden tapahtumista selkiytyvät sitä mukaa kun nämä tulevat ajankohtaisiksi, osaltaan jo vuoden loppuun mennessä, jolloin Helsingissä järjestetään parapsykologisten seurojen yhteistyökokous. Merkkitapahtuman kunniaksi nettiin on tulossa myös parapsykologiaa monipuolisesti esittelevä sivusto, jonka välityksellä voi luoda nopeasti katsauksen alan tapahtumiin.
Juhlavuoden lähestyessä suomalainen parapsykologia elää voimakasta murrosvaihetta naapurimaamme Ruotsin varjossa, jossa Lundin yliopistossa professori Cardena aloitti työnsä suuren julkisuuden saattelemana ja Tukholmassa pidettiin Pohjoismaiden ensimmäinen kansainvälinen parapsykologien tapaaminen. Suomessa alalla elettiin selkeää nousukautta aina vuoteen 2003 asti, jolloin alan tutkimusta kohdanneet huomattavat takaiskut ovat heijastuneet aina näihin päiviin asti keskinäisenä syyttelynä ja yleisenä hajaannuksena, vaikka alun perin näihin vastoinkäymisiin johtivat ennen kaikkea ikävät yhteensattumat sekä tiettyjen tahojen asenneongelmat, jotka ilmenivät alan tutkimukseen kohdistettuna asiattomana loanheittona ja pahimmillaan jopa rikollisena toimintana. Vaatimattomastikin arvioiden näistä vastoinkäymisistä on rahassa mitattuna aiheutunut kotimaiselle parapsykologialle kymmenien tuhansien eurojen tappiot, joista päävastuu näyttää lankeavan eräiden skeptikoiden, fundamentalistien sekä yksittäisten taloudellisten hyväksikäyttäjien suuntaan. Vaikka kukaan näistä ei olekaan tähän mennessä ottanut suoraa vastuuta teoistaan, monien helpotukseksi alan toiminta on hiljalleen toipumassa tästä ylimääräisestä stressistä ja joillekin kenties traumaattisistakin tapahtumista.
Ensi vuosi alkaa parapsykologiankin kannalta mielenkiintoisissa merkeissä, sillä tieteen raja-alueet ovat monin tavoin esillä tammikuussa pidettävien Tieteen Päivien teemassa ja ohjelmassa, vaikka alan tutkimus ei valitettavasti olekaan virallisesti edustettuna tapahtumassa. Tapahtuman takana oleva Tieteellisten seurain valtuuskunta ei näet ole suhtautunut kovin myötämielisesti tutkimukseen, joka ei ota tieteen vallitsevia paradigmoja itsestään selvyytenä, mistä osoituksena populaaritieteellinen Skepsis on hyväksytty valtuuskunnan jäseneksi, mutta tiukan akateemista ParaNetia ei, eikä päätöksen syistä ei ole saatu edes minkäänlaista virallista selitystä. Tästä huolimatta tai juuri tämän vuoksi parapsykologiasta kiinnostuneiden erityisesti toivotaankin haastavan tällaisen tiedepoliittisesti sulkeutuneen linjan edustajat heidän omalla alueellaan nyt kun siihen tarjoutuu kerrankin otollinen tilaisuus. Vaikka juhlavuosi ei olekaan ollut vielä pahemmin esillä, eräät tiedotusvälineetkin ovat jo alkaneet osoittaa kasvavaa kiinnostusta parapsykologiaan. Oman sävynsä tulevaan vuoteen tuo vielä sekin, että samana vuonna Suomen teosofinen seura täyttää niin ikään sata vuotta, jota se juhlistaa muun muassa heinäkuussa pidettävällä kansainvälisellä kongressilla. Teosofisen seuran kirjasto on alallaan maamme vanhin ja yksi suurimmista tarjoten monipuolisesti myös parapsykologista kirjallisuutta. Syksymmällä parapsykologian odotetaan muutaman vuoden tauon jälkeen olevan näkyvämmin esillä myös Hengen ja tiedon messuilla, joka juhlii itsekin huomattavaa merkkipaalua, sillä ensimmäisistä vastaavista messuista tulee tuolloin kuluneeksi neljännesvuosisata. Juhlavuoden lähestyessä loppuaan ympyrä tavallaan sulkeutuu, sillä tuolloin odotetaan valmistuvan laajan paranormaalin tutkimusta esittelevän katsauksen, joka on tarkoitus osoittaa Opetusministeriölle yhdessä ParaNetin adressiin kerättyjen nimien kanssa.
Jotta ensi vuodesta tulisi parapsykologian kannalta onnistunut, vapaaehtoisten panos on luonnollisesti tarpeen. Tilaisuuksien järjestäminen vaatii runsaasti organisointia, jossa käytännön tekijöitä ei ole koskaan liikaa, mutta voit tukea parapsykologiaa myös muulla tavoin. Jokaiselle mahdollisia tapoja ovat esimerkiksi alan tutkimuksesta tiedottaminen, parakokemusten kerääminen sekä erilaiset aineiston koostamisen, järjestämisen ja skannaamisen kaltaiset rutiinitehtävät. Kielellisistä osaamista voi tarjota puolestaan kansainväliseen yhteistyöhön tai vaikkapa tasokkaiden ulkomaisten artikkelien kääntämiseen, jossa vapaaehtoisille onkin erityistä tarvetta, sillä jo pelkästään parapsykologisten kirjojen käännösprojekteja on tällä hetkellä ainakin kolme - joskin niiden valmistuminen ensi vuodeksi on vielä auki. Teknisesti suuntautuneet taas voivat tarjota apuaan vaikkapa tutkimusta hyödyttävien laitteistojen tai nettisivujen kehitystyön puitteissa. Panoksen ei tarvitse olla edes näin konkreettista, sillä perusteilla on myös erillinen juhlarahasto, jonka välityksellä kotimaista parapsykologian tutkimusta voi haluttaessa tukea rahallisestikin.
Ilmoita parapsykologisista kokemuksistasi:
Paranormaalin perustietolomake
http://www.psilab.info/kokemukset.html
ParaNetin keräys
http://www.paranet.fi/kokemukset.html
Tietoja kokijoille
http://www.paranet.fi/paradocs/keskustelua/kiviniemi2003.html
Keskustelua paranormaaleista kokemuksista
http://disc.server.com/Indices/142035.html
Parapsykologiaan suuntautuneita erikoiskirjastoja:
Teosofinen kirjasto
http://www.teosofinenseura.fi/kirjat/kirjasto.htm
Rajatiedon kirjasto
http://www.rajatiedonyhteistyo.fi/sivut/kirjasto.shtml
Steinerbiblioteket
http://www.abo.fi/instut/di/biblio.htm
ParaNetin kirjasto
http://www.paranet.fi/kirjasto.html
Juhlavuoden relevantteja tapahtumia:
Tieteen päivät 2007
http://www.tieteenpaivat.fi/
Teosofien kongressi ja satavuotisjuhla
http://www.teosofinenseura.fi/tskongressi
ParaDigma-konferenssi ja parapsykologian peruskurssi
http://www.paranet.fi/paradigma
Parapsykologisten seurojen ohjelmaa
http://www.palvelin.com/paraseurat
Hengen ja tiedon messut
http://www.rajatieto.fi
Tutkimuksellisesti hyödyllisiä tietoja:
Tutkimusaineistoa
http://www.paranet.fi/paraindex/aineistoa.html
Alan tietolähteitä
http://www.paranet.fi/paraindex/kirjallisuutta.html
Rahoitusta parapsykologian tutkimukseen
http://www.paranet.fi/paraindex/rahoitusta.html
Aiheeseen liittyvää tutkimusta
http://www.paranet.fi/paraindex/tutkimusta.html
Tutkimusvälineitä
http://www.paranet.fi/paraindex/valineita.html
Tutkijoita ja kykyjä
http://members.surfeu.fi/gamma/SuPa/Henkilot.htm
Muita relevantteja linkkejä:
ParaNetin keskustelulista
http://groups.yahoo.com/group/paranet-fin
Kansainvälinen keskustelulista
http://groups.yahoo.com/group/psi_research
Koehenkilöksi tutkimukseen:
http://www.psilab.info/ilmoittautuminen.htm
Adressi uuden tieteenalan edistämiseksi
http://www.adressit.com/paratutkimus