IRC-Galleria

H_A_M_P_A_A_T

H_A_M_P_A_A_T

Suun terveyden asiantuntija

EnergianuuskaKeskiviikko 22.04.2015 10:20



Energianuuska nousi kansan ja etenkin lasten ja nuorten tietoisuuteen vuonna 2013. Keväällä 2014 energianuuskasta kirjoitettiin monta artikkelia ja eri järjestöt ja jopa ministerit vetosivat energianuuskan myymisen ja käytön kieltämistä. Edelleen energianuuskaa myydään ja lisääntyvä oikean nuuskan käyttö pakottaa meidät miettimään jälleen myös energianuuskan käyttöä. On aika ottaa taas tämä villitys esille. Suuri voima nuuskatuotteiden suosiolla on esikuvat. Siksi esimerkiksi ammattiurheilijat ja julkisuuden henkilöt joiden tiedetään nuuskaavan, tulisi saada ymmärtämään kuinka suuri vaikutus heidän nuuskan käytöllään on kasvavien nuorten keskuudessa. Nuuska pilaa nuorisomme suun terveyden aiheuttaen limakalvomuutoksia, ienvetäymiä, hampaiden värjääntymistä ja reikiintymistä.



Mitä energianuuska on?


Energianuuska on nuuskan kaltaista tuotetta, mutta se ei sisällä tupakkaa eikä nikotiinia. Energianuuska sisältää kofeiinia ja muita piristäviä ainesosia, makuaineita sekä vaihtelevan määrän vitamiineja ja antioksidantteja. Joissakin energianuuskissa on myös ksylitolia ja sitä on markkinoitu hampaille terveellisenä vaihtoehtona.


Energianuuskaa on markkinoitu apukeinona tupakan ja nuuskan käytön lopettamiseen. Energianuuskan myyminen ei ole kiellettyä Suomessa edes alaikäisille, mutta sen mainostaminen tupakkalain mukaan on kiellettyä. Valmistaja ei suosittele käyttöä alle 15-vuotiaille, mutta käytännössä kauppiaat itse saavat päättää kelle myyvät. Iltasanomien tekemässä artikkelissa (IS 2.10.2013) eräs itähelsinkiläinen kauppias toteaa, että ”yritämme olla myymättä ihan pikkunassikoille”.


Vaikka energianuuskaa markkinoidaan tupakkatuotteiden lopettamisen apukeinona, siitä ovat kiinnostuneita erityisesti lapset ja nuoret. Energianuuskan hyödyllisyydestä tupakkatuotteiden käytön lopetuksessa ei ole näyttöä. Energianuuskan käytön aloittaminen voi johtaa lapsen tai nuoren kokeilemaan myös tavallista nuuskaa ja sitä myöten koukuttumaan tupakkatuotteisiin. Vaikka kofeiinimäärä on energianuuskassa pienempi kuin esim. energiajuomissa, voi se yhdessä muiden energiajuomatuotteiden tai kahvin kanssa nousta hyvinkin korkealle ja aiheuttaa mm. levottomuutta, sydämen vapinaa, ärtyneisyyttä tai heikotusta.



Mitä energianuuska aiheuttaa suun terveydelle?


Energianuuska ei suinkaan ole terveellinen suun terveydelle, vaikka siihen olisi lisätty ksylitolia. Joidenkin energianuuskien on havaittu laskevan plakin eli hampaiden kertyvän bakteeripeitteen happamuutta ja tämä voi lisätä hampaiden reikiintymisen riskiä. Joissakin energianuuskissa on hampaille haitallista sokeria tai sokeriksi muuttuvia ja happoa tuottavia hiilihydraatteja. Teepohjaiset energianuuskat aiheuttavat myös hampaiden värjääntymistä. Sekä päihdealan asiantuntijat sekä Suomen hammaslääkäriliitto tuomitsevat energianuuskan markkinoille tulon ja myymisen. Energianuuska voi toimia lapsille ja nuorille ”harjoittelunuuskana” oikeaan nuuskaamiseen.


Kuva nuuskajäljistä ylähuulen alla.


Mitä mieltä olet energianuuskasta?Keskiviikko 22.04.2015 10:31, 101 vastaajaa

Vastaa kyselyyn energianuuskasta.
Tiedätkö mitä energianuuska on?
Oletko koskaan kokeillut energianuuskaa?
Mitä mieltä olet siitä, että energianuuskaa myydään alaikäisille?
Pitäisikö energianuuskan myyminen kieltää alle 18-vuotiailta?
Voiko mielestäsi energianuuskan käyttö johtaa oikean nuuskan käyttöön?
Tiesitkö, että myös energianuuskan käyttö on haitallista suun terveydelle?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.



Lähteet:

Suomen ASH- Nuuska ja sähkösavuke –esite. http://www.hengitysliitto.fi/sites/default/files/oppaat/nuuska_ja_sahkosavuke.pdf

Iltasanomat, 2.10.2013. Tällaista on kohuttu energianuuska: haisevia teenpuruja. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288605251955.html

Heikkinen, Anna Maria. Energianuuska houkuttelee lapsia ja nuoria nuuskan käyttöön. Suomen Hammaslääkärilehti 1/2014. 31.

Nuortenlinkki. Energianuuska. Verkkojulkaisu:
http://www.nuortenlinkki.fi/tietopiste/pikatieto/energianuuska

Hellqvist L1, Boström A, Lingström P, Hugoson A, Rolandsson M, Birkhed D: Effect of nicotine-free and nicotine-containing snus on plaque pH in vivo. Swed Dent J. 2012;36(4):187-194.

Kuva: Andreas Hagerman. www.flickr.com 34160336

Kuvakaappaukset kommenteista Iltasanomien verkkojulkaisu:
Iltasanomat, 2.10.2013. Tällaista on kohuttu energianuuska: haisevia teenpuruja. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288605251955.html

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.