Hammastapaturman sattuessa kannattaa aina mennä hammaslääkäriin. Pienet hammastapaturmat eivät kuitenkaan aina vaadi toimenpiteitä. Jos pysyvä hammas on lohjennut, hammaslääkäri voi hioa hampaan tai paikata puuttuvan osan. Jos hammas taas on katkennut niin syvältä, että hampaan ydin on nähtävissä, se hoidetaan juurihoitamalla ja paikkaamalla tai kruunuttamalla (valmistetaan laboratoriossa posliinihammas). Jos hammas on katkennut niin pahoin, ettei sitä voi korjata enää, se poistetaan. Tällöin puuttuva hammas voidaan korvata esim. hammasimplantilla. Katkenneita maitohampaita ei korjata vaan ne otetaan pois. Jos tapaturma on tullut urheilulajin parissa ja siihen on vakuutus, se kannattaa aina mainita tapaturmakäynnillä.
Tapaturmassa vaurioitunutta pysyvää hammasta seurataan ja kontrolloidaan hoidon jälkeen muutaman vuoden ajan.
Hammastapaturmilta välttyy parhaiten hammassuojia käyttämällä. Hammassuojia on markkinoilla hyvin erilaisia. Aina ei kannata valita sitä halvinta vaihtoehtoa.
Valmiit hammassuojat:
Valmiit hammassuojat sopivat kaikkien suuhun ja ovat hinnaltaan halvimmat. Samalla myös vähiten suojaavat. Valmiita hammassuojia on erimallisia ja -kokoisia. Ne ovat paksuhkoja ja eivät aina istu hampaistoon niin hyvin kuin pitäisi. Käyttäjän tulee purra niitä koko ajan yhteen pysyvyyden varmistamiseksi, jolloin puhuminen ja hengittäminen vaikeutuu. Terävä isku (esim. jääkiekossa) aiheuttaa suuren kuormituksen yksittäiselle hampaalle ja suoja ei välttämättä ole riittävä.
Boil and bite –suojat:
”Lämmitä- ja pure” –tyyppiset hammassuojat ovat yleisimmin käytössä. Suojat valmistetaan kastamalla ne kiehuvaan veteen, jonka jälkeen ne viedään suuhun ja purraan hampaat yhteen. Suojista saa tällöin hieman paremmin omaan suuhun sopivat, mutta usein niitä joudutaan leikkelemään ja muotoilemaan uudelleen istuvuuden parantamiseksi. Tällöin myös suojaavuus huononee. Valmistusvaiheessa myös purupinnan paksuus ohenee, mikä vaikuttaa suojaavuuteen.
Yksilölliset hammassuojat:
Hampaiden jäljennöksistä tehtävät yksilöllisesti valmistetut suojat ovat parhaiten sopivia sekä erittäin suojaavia. Niistä saa parhaimman suojan lajiin kuin lajiin. Hinnaltaan ne ovat kalleimmat ja vaativat yleensä hammaslääkärissä käyntiä, mutta niiden avulla urheilijan hampaat voivat pysyä kovissakin tärskyissä vahingoittumattomina. Oikein valmistetuissa yksilöllisissä hammassuojaimissa leukoihin tai hampaisiin kohdistuvien iskujen voima jakautuu ja vaimentuu itse suojaan. Tällöin suojain vähentää hampaisiin, hampaiden juuriin, leukaluihin ja pehmytkudoksiin ja koko päähän kohdistuvaa rasitusta. Henkilön, joka harrastaa aktiivisesti tapaturma-alttiita lajeja kannatta satsata kunnon suojaimiin. Yksilölliseen hammassuojan käyttöön nuori voi siirtyä noin 13-vuotiaana.
Onko sinulle sattunut hammastapaturmia? Kerro kokemuksistasi!Keskiviikko 21.01.2015 12:49, 223 vastaajaa
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Lähteet:
Dahmane, N. Estä lapsesi vammat talvilajeissa -6-neuvoa. Terve.fi. Verkkojulkaisu. Hakupäivä 21.1.2015. http://www.terve.fi/koululainen/esta-lapsesi-vammat-talvilajeissa-6-neuvoa
Hiiri, A. 2009. Hammastapaturmat. Terve suu. Duodecim. Verkkojulkaisu. Hakupäivä 21.1.2015 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=trs00121
Hammaslaboratorio Dentrio.http://www.tendent.com/dentrio/Hammassuojat.htm
Decasport Hammassuojat. http://www.hammassuojat.fi/3
Kuvat: Helsingin kaupungin mediapankki