Minulle on aina ollut hyvin epäselvä mitä tarkoitetaan, kun sanotaan että joku on omahyväinen.
Yritin googlettaa, mutta en löytänyt mitään tarkkaa tietoa. Kääntämällä tuon englanniksi, eli self-indulgent, niin se nyt ainakaan ei auttanut. Taitaa olla melko kaukana suomen omahyväisestä tuo sana.
"Excessive indulgence of one's own appetites and desires."
Eli liiallinen uppoutuminen omiin intohimoihin. Eli jos pidän suklaasta, ja syön sitä kilon päivässä, olen omahyväinen? Ei Suomessa tarkoiteta tuota kun puhutaan omahyväisestä ihmisestä.
indulgent = characterized by or given to yielding to the wishes of someone
Eli jos ei ota toisen toiveita huomioon on self-indulgent. Mutta eikö se ole vain selfish.
"too ready to satisfy one's own desires."
Jos nainen suostuu panemaan jokaista vähänkin komeaa miestä joka häntä lähestyy, niin onko hän muka omahyväinen? Enemmänkin nautinnonhaluinen, huono vastustelemaan houkutuksia. Tai jos pettää kaverinsa saadakseen jotain mitä haluaa, niin petollinen, joku joka möisi vaikka mummonsa. Mutta sekin on melko kaukana omahyväisestä.
Omahyväinen ei ole mitenkään yksiselitteinen. Laiska, ahkera, iloinen, kaunis, iso, hauska - nämä on niin selviä sanoja. Ihmisten mielipiteet siitä kuka on laiska, tai missä menee sen raja kuka on laiska, tai mitkä asiat edustavat laiskuutta, voivat erota, mutta kaikki tietää mistä asiasta puhutaan kun noita sanoja käytetään.
Omahyväisen voisi useimmiten korvata jollakin näistä:
ylpeä
itserakas
itsekäs
narsistinen
Itserakasta lukuunottamatta nuo kaikki ovat hyviä ominaisuuksia. Mutta kunhan määrä on oikea. Ja useimmiten noita sanoja käytetään, kun jollakin se tuon piirteen määrä on liian iso, sen verran iso että se haittaa tai ärsyttää muita. Jos jonkun itserakkauden määrä on ok, hänestä sanotaan että hänellä on terve/hyvä itsetunto, tai että hän rakastaa itseään sopivasti. Itserakas-sanaa ei oikein voi käyttää kehuna. Omahyväisyys on samaa sarjaa.
http://keskustelu.suomi24.fi/node/9646288
Jos nostaa itse itseään muiden yläpuolelle, pitää itseään parempana kuin muita. Ehkä tätä useimmiten tarkoitetaan kun puhutaan omahyväisestä. Tai sitten jotakin edeltävistä asioista. Tai sitä että ei ota toisia huomioon. Tai että on empatiakyvytön. Miten omahyväisyys eroaa omanapaisesta? Omanapainen laittaa omat halunsa muiden halujen edelle, mutta voi silti pitää itseään muita huonompana. Voi rumakin nainen olla itsekäs, esimerkiksi. Voi ruma nainen olla itsekäs, vaikka tiedostakaakin olevansa ruma.
Jos ihminen pitää musiikkia jota kuuntelee, tai elokuvia joita katsoo parhaina maailmassa, ja pitää toisten musiikki-, elokuva- tai muuta makua omaa huonompana... Minusta parempi sana silloin olisi snobi.
Sokea omille puutteille = omahyväinen? Näkee itsessään vain hyvää. Jos sanaa tulkitsee kirjaimellisesti, niin tuoltahan se kuulostaa. Näkee omassa itsessään vain hyvää. Tai jos näkee puutteita vain toisissa ihmisissä, mutta itsessä vain hyvää.
Mietin tätä, koska minua on pari kertaa sanottu omahyväiseksi. Mutta koskaan ei ole tullut selville, mitä sillä on tarkoitettu. Tiedän kyllä että minussa on kymmeniä asioita, joista useimmat ihmiset eivät pidä. Tiedän esim että harva nainen pitää sotkuisista ja usein melko pitkistä hiuksistani. Itse kuitenkin koen oloni kotoisaksi noin. Jos leikkaisin hiukseni lyhyiksi vain naisia tyydyttääkseni, niin mitä se olisi? En useimmiten treffeille lähtiessäni katso peiliin, ja kampaa käytän vain noin kerran vuodessa. Onko tämä omahyväisyyttä? Itse koen, että en vain ole kovin ulkonäkökeskeinen. Minua ei naisissa haittaa sotkuiset hiukset, joten miksi ne itsessänikään haittaisi.
Monia puutteita minussa on, mutta joko olen ne oppinut hyväksymään, tai sitten ne on sellaisia asioita joihin ei pysty vaikuttamaan. Tai joita en itse koe puutteina. Mitä se olisi, että kokee kaikki samat asiat itsessä puutteina, mitkä muutkin kokee puutteina? En sitä sano, että olen sitä ylpeämpi itsestäni, mitä sotkuisemmat hiukset mulla on. Mutta enpä näe syytä laittaa hiuksia tietyllä tavalla parille ekalle tapaamiselle, kun tiedän kuitenkin millainen tulisin jatkossa olemaan. En kehtaa esittää muuta kuin olen. Jokuhan voisi tuonkin kokea siten, että nostan itseäni jalustalle, olen parempi kuin muut, koska minä en esitä, kun muut taas esittävät, minä olen aito, ja muut ovat feikkejä. Mutta jos en tykkää esittää muuta kuin olen, niin miten mun sitten pitäisi tuo asia muotoilla, että minua ei pidettäisi "omahyväisenä"? Olenko omahyväinen, jos en asioita ilmaistessani ota huomioon mitä muut ajattelevat, vaan sanon miten asia on?
Oliko lapsi joka ilmoitti, että keisarilla ei ole vaatteita omahyväinen? Kehuskeliko hän sillä, että näki miten asiat ovat? Oliko hän narsistinen sadisti, joka halusi nolata ne kaikki muut ihmiset, jotka kilpaa kehuivat keisarin vaatteita? Minusta hän oli vain sellainen kuin lapset ovat, aito, lapsenkaltainen, spontaani. Jos sanon että sellainen tykkään itsekin olla, niin nostanko itseäni taas jalustalle? Aikuismaiset ihmiset ovat huonoja, minunlaiset hyviä?
Ei kai se mitä sanon itsestäni ole mikään moraalinen normi. Ei se ole mikään arvostelu muita ihmisiä kohtaan. Jos miljonääri sanoo, että hänellä on pankissa viis miljardia, ei hän sillä tarkoita että köyhät ihmiset ovat luusereita. Jos miljonääri sanoo että hänellä on lukihäiriö, niin taas se perkele nostaa itseään jalustalle, yrittää korostaa miten inhimillinen ihminen on, kuolevainen siinä missä muutkin.
Jos ei ole ok puhua itsensä huonoista tai hyvistä puolista, niin onpa sitten kiva puhua itsensä neutraaleista puolista vaan, tai naapureiden neutraaleista puolista.
Ehkä minusta tekee omahyväisen se, että olen niin surkea imartelemaan ketään ja muutenkaan mielistelemään. Tykkään puhua asioista, enkä pyrkiä vain manipuloimaan jonkun mun puolelle. Puhun elämästäni, ajatuksistani, huomioistani, mielipiteistäni, tunteistani, muusta tuollaisesta ihan sekavasta, enkä keskity lirkuttelemaan ja kehuskelemaan että onpa sulla ihanat sääret tässä kuvassa. Selvästi omahyväinen ja huono ihminen kaikin puolin. En edes kysy missä olet töissä tai mitä opiskelet ja monettako vuotta, eli minua ei toisen elämä kiinnosta millään lailla, tykkään selvästi puhua vain itsestäni. Pankkitilin saldoakaan en tajua kysyä, kuppikoonkin vain harvoin. Olen niin täynnä syntiä.