IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Maailmankaikkeuden ja maapallon ikä.Torstai 18.03.2010 23:04

Olen niin kyllästynyt tähän aiheeseen. Sen vielä ymmärrän että joku ei ymmärrä evoluutiota tai alkuräjähdystä, mutta sitä en hyväksy että joku ihan tosissaan väittää maapallon ja maailmankaikkeuden olevan 10 000 vuotta tai nuorempi. Sen luokan tietämättömyyttä en vaan hyväksy ihmiseltä joka elää 2000-luvulla ja länsimaisessa yhteiskunnassa. Piste.

Ja nyt tähän yksinkertainen korjaus. Ei vaadi paljoa. Jokaisen joka on päässyt peruskoulun läpi pitäisi tietää perusperiaatteet miksi maailmamme on vanhempi, mutta ilmeisesti ei. Aloitetaanpa.

Lähdetään ihan yksinkertaisesti puun vuosirenkaista.

Aiheesta lisää: http://fi.wikipedia.org/wiki/Vuosirengasajoitus

Jo pelkästään tuolla päästään 12 000 vuoden päähän. Sitten seuraava menetelmä. Laitetaan nyt vaikka trigonometria ja valon-nopeus.

Vuonna 1987 eräs supernova (SN 1987A) räjähti. Supernovan räjähdys osui ympärillä oleviin renkaisiin myöhemmin:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/SN_1987A_Animated.gif

Nyt sitten se trigonometrinen osuus.
Koska valon-nopeus tiedetään, tästä pystytään laskemaan kuinka pitkä matka on keskipisteestä renkaisiin. Tästä saadaan kolmion yksi sivun pituus. Sen lisäksi saadaan keskiosan sekä renkaan välinen kulma maapallon päässä -> http://webspace.webring.com/people/xq/questioner/evolve1a.GIF
Tästä saadaan trigonometrisesti laskettua etäisyys maapallolta räjähdyspisteeseen.

Matkaksi tuli 168 000 valovuotta. Valovuosi on matka jonka valo kulkee vuodessa. Tapahtumasta lähteneellä valolla siis kesti kulkea tänne 168 000 vuotta. Vuonna 1987 todistettu tapahtuma tapahtui siis 168 000 vuotta ennen sen havainnointia.

Aiheesta lisää: http://en.wikipedia.org/wiki/SN_1987A
http://webspace.webring.com/people/xq/questioner/Evolve1.htm

Edellinen menetelmä on niin täydellisen varma ja yksinkertainen, ettei sitä pysty kumoamaan ilman fysiikan lakien ja trigonometrian hylkäämistä. Ja näiden hylkääminen on yksinkertaisesti täyttä hulluutta.

Näiden lisäksi muutama iänmittausmenetelmä tähän perään:
http://fi.wikipedia.org/wiki/I%C3%A4nm%C3%A4%C3%A4ritysmenetelm%C3%A4

Jos halutaan selvittää maailmankaikkeuden lopullinen ikä, niin homma käy huomattavasti hankalammaksi, sillä siihen tarvitaan aika kova hiukkasfysiikan tuntemus.
Tässä karkeasti: http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkur%C3%A4j%C3%A4hdys#Yleiskatsaus

Mutta mennään siihen helpompaan, eli maapallon ikään.
Laitan tähän sellaisen kivan lapsille suunnatun videon joka selittää syntyperiaatteen perusteet, ja sen jälkeen mennään siihen aikahommaan.

http://www.youtube.com/watch?v=5ItM53Rurn8

No, mistä tiedämme milloin tämä on tapahtunut?
Maapallon tarkan iän määrittäminen ei onnistu yksinkertaisesti, mutta laitetaan nyt ne helpot menetelmät jolloin maapallon ikä saadaan noin puolen miljoonan vuoden tarkkuudella.

Lähdetään liikkeelle paleomagnetismista. http://fi.wikipedia.org/wiki/Paleomagnetismi
Kun magneettinen kivi sulaa ja jäähtyy uudelleen, se asettuu jäähtyessään magneettikentän suuntaiseksi. Tällä tavalla saadaan selville eri aikoina vallinneet magneettikentän suunnat. Tässä viimeisimmät viisi miljoonaa vuotta:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Geomagnetic_late_cenozoic.png

Sitten vanhat kivet. Vanhin kivi on löydetty grönlannista, ja sen ikä on 3,8 miljardia vuotta. Tämä ikä on määritetty zirkonin puoliintumisajalla. http://fi.wikipedia.org/wiki/Puoliintumisaika
Jos tietty ajattelee ettei puoliintumisaika ole vakio, niin voi heittää hyvästit suurelle osaa lääketieteellisiä kuvantamismenetelmiä, biokemialliselle radioleimaukselle ja -mittaukselle, ydinreaktorien toiminnalle ym. Nämä ovat riippuvaisia puoliintumisaikalaskuista.

Kun eri aikoina tänne iskeytyneet meteoriitit otetaan mukaan ja verrataan näiden antamia tuloksia keksenään, saadan iäksi 4,54 miljardia vuotta, vain 1% marginaalin heitolla!

Aiheesta lisää:
http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_Earth

Vielä helposti ymmärrettäviä videoita perään.

Maailmankaikkeuden ikä selkokielellä osat 1 ja 2:
http://www.youtube.com/watch?v=LgTEqZPDRd4
http://www.youtube.com/watch?v=sxYbpv0b2AY
Maapallon ikä selkokielellä:
http://www.youtube.com/watch?v=ecqD_VM9db4

Loppukaneettina. Jos todellakin näiden esimerkkien ja edellä olevien videoiden jälkeen sanot näitä asioita potaskaksi ja olet edelleen sitä mieltä että maailmankaikkeuden ikä on 6000 - 10 000 vuotta, niin älä missään nimessä luota mihinkään fysiikkaan, tai perusmatematiikkaan perustuvaan!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.