IRC-Galleria

Kristian1

Kristian1

Rakas taivaan isä joka loit maan ja taivaan ja ihmiset. Rakastan jumalaa,itseä, lähimmäisiä ja sitten ystäviä. Aamen.

Joulu ja Marian ilmestyspäiväTorstai 12.12.2013 02:44

*Sanasta Eol, "pienokainen'. Skotlannissa, ainakin alamailla, joulukakkuja (Yule-cakes) kutsuttiin myös nimellä Nur-cakes. Kaldeankielessä Nour tarkoittaa "syntymää". Siitä syystä Nur-cakes tarkoittavat "syntymäkakkuja". Skandinavialaiset "norneiksi" kutsutut jumalattaret, jotka määräsivät lapsille heidän kohtalonsa heidän syntyessään, saivat ilmeisesti nimensä samaa alkuperää olevasta kaldeankielen sanasta "Nor", 'lapsi'.
Tätä syntymäpäivää vietettiin pakanuuden alueilla laajalti. Tämän juhlan on yleisesti uskottu olevan luonteeltaan astronominen, niin että se viittasi yksinkertaisesti auringon vuosittaisen kierron päättymiseen ja uuden alkamiseen. Mutta on vääjäämättömiä todisteita siitä, että kysymyksessä olevalla juhlalla oli paljon korkeampi merkitys kuin se .. sitä ei nimittäin vietetty ainoastaan auringon kuvaannollisen syntymäpäivän kunniaksi, kun se alkaa uuden kierroksen, vaan suuren Vapauttajan syntymäpäivän kunniaksi. Arabian sabealaisten keskuudessa vietettiin syntymäjuhlana samaa ajankohtaa, vaikka heidän epäjumalanpalveluksensa suosikkikohteen symbolina olikin kuu eikä aurinko. Niinpä voimme lukea Stanleyn teoksesta Sabean Philosophy: "Kymmenenennen kuukauden 24. päivänä" ts, joulukuussa meidän ajanlaskumme mukaan, "arabialaiset viettivät HERRAN SYNTYMÄPÄIVÄÄ-- ts. Kuun syntymäpäivää". Herra Kuu oli arabialaisten suuri palvonnan kohde ja se, että Herra Kuu syntyi heidän mukaansa 24.joulukuuta, osoittaa selvästi, että se syntymä, jota he viettivät ei välttämättä liittynyt millään tavoin auringon kiertorataan. On myös mainitsemisen arvoista, että jos tämän saaren muinaiset saksit viettivät joulua minkä tahansa taivaan Herran syntymän kunniaksi, siinä on täytynyt olla kysymys täsmälleen samasta asiasta. Kuten tunnettua saksien palvoma Aurinko oli naispuolinen jumala, kun taas Kuu oli miespuolinen.*

SHARON TURNER. Turner lainaa arabialaista runoa, joka todistaa, että sekä Arabiassa että anglosaksien keskuudessa palvottiin aurinkoa naispuolisena ja kuuta miespuolisena jumalana.
Joulukuun 25. päivänä on siis palvottu Herra Kuuta eikä Aurinkoa, vaikka arabit viettivätkin saman Herra Kuun syntymäpäivää 24. joulukuuta. Herra Kuun nimi on idässä ollut ilmeisesti Meni, sillä se tuntuisi olevan kaikkein luonnollisin tulkinta Jumalan lausumille sanoille Jesajan kirjan 65. luvun 11. jakeessa: "Mutta te, jotka hylkäätte Herran ja unhotatte minun pyhän vuoreni, jotka valmistatte Gadille pöydän ja vuodatatte uhrijuomaa Menille -- ". On syytä olettaa, että Gad viittaa auringonjumalaan ja että Meni viittaa vastaavasti kuunjumalaan.*

Kts. KITTO, osa iv, s.66, loppuhuomautus. Nimi Gad viittaa ilmeisesti ensiksikin sodanjumalaan, sillä se tarkoittaa hyökkäämistä; mutta se tarkoittaa myös "kokoajaa"; ja molemmat merkitykset sopivat Nimrodiin, joka yleisluonteeltaan oli auringonjumala, sillä hän oli ensimmäinen suuri soturi; ja Phoroneuksen nimellä häntä kunnioitettiin siitä, että hän oli ensimmäisenä koonnut ihmiskunnan yhteisöihin. Nimi Meni, "numeroija" taas näyttää nimen Cush tai Chus (Kuus) synonyymiltä, joka tarkoittaa sekä 'peittää' tai 'kätkeä' että 'laskea' tai 'numeroida'. Nimen Kuus todellinen oikea merkitys on epäilemättä 'laskija' tai 'Aritmeetikko'; sillä vaikka hänen poikansa Nimrod Mahtavana oli babylonialaisen epäjumalanpalvelusjärjestelmän suuri levittäjä, hän itse Hermeksenä oli tuon järjestelmän voimallinen luoja, sillä hänen sanotaan "opettaneen ihmisille oikean tavan lähestyä Jumaluutta rukouksin ja uhrein" (WILKINSON); ja koska epäjumalanpalvelus ja astronomia olivat läheisessä yhteydessä keskenään, oli hänen voidakseen toimia niin, oltava erityisen taitava numeroiden tieteessä. Hermeksen (eli Kuusin) siis sanotaan olleen "ensimmäinen, joka keksi numerot ja laskutaidon, geometrian ja astronomian sekä shakin ja uhkapelin" (Ibid.); ja mitä todennäköisimmin Kuusin nimen merkitykseen viitaten jotkut kutsuivat "NUMEROA jumalten ja ihmisten isäksi" (Ibid.) Nimi Meni on vain kaldealainen muoto hepreankielen sanasta "Mene", 'numeroija', sillä kaldeankielessä tulee viimeisen e-kirjaimen tilalle i. Kuten meillä on syytä tulla samaan johtopäätökseen kuin Gesenius, että Babylonian suuri profeetallinen jumala Nebo oli vain sama jumala kuin Hermes, tämä osoittaa sen erityisen merkittävyyden, joka oli ensimmäisillä sanoilla Jumalan lausuessa Belsassarin tuomion sisällyttäessään siihen muinaisen jumaluuden nimen -- "MENE, MENE, Tekel, Upharsin", jossa sanotaan peitellysti "Numeroija on numeroitu" (eli "Numeroijan päivät ovat luetut" suom. huom.). Koska malja oli erityisesti Kuusin symboli, siksi juomauhri vuodatettiin hänelle maljan jumalana; ja koska hän oli suuri Ennustaja, ennustettiin tulevasta vuodesta. Hänet Jeremia yhdistää siihen jumalaan, johon Jesaja viittaa. Hermes, jota Egyptissä kutsuttiin "numeroijaksi" yhdistettiin siis kuuhun, joka numeroi kuukaudet. Häntä kutsuttiin nimellä "Kuun Herra" (BUNSEN); ja "ajan jakajana" (WILKINSON) hänellä oli kädessään "palmunoksa, joka on vuoden symboli" (Ibid.). Jos siis Gad oli "auringonjumala", Meniä pidettiin luonnollisesti "Kuun Herrana".
Meni tai Manai tarkoittaa "Numeroijaa". Ja kuukaudet numeroidaan kuun eri vaiheiden mukaan. Psalmi 104:19: "Kuun sinä olet tehnyt näyttämään aikoja; aurinko tietää laskunsa." "Kuun miehen " tai tuon valaisevan taivaankappaleen jumalan nimi oli saksilaisten keskuudessa Mane, niinkuin "Edda"-runoelmassa on esitetty ja Mani "Voluspassa". Meillä on merkittävät todisteet siitä, että meidän esi-isämme viettivät jouluna "Herra Kuun" syntymäpäivää siinä nimessä, jota Skotlannin alamaalla käytetään vuoden viimeisen päivän juhlasta, joka näyttää olevan jäänne vanhasta syntymäjuhlasta, sillä silloin tarjoiltavia leivonnaisia kutsutaan nimellä Nur-Cakes (Nur-kakut) tai syntymäpäiväkakuiksi. Tuo nimi on Hogmanay. Sana "Hog-Manai", joka on kaldeaa, tarkoittaa 'Numeroijan juhlaa"; eli toisin sanoen Deus Lunuksen tai Kuun Miehen juhlaa. Osoittaaksemme eri maiden välistä yhteyttä ja vanhojen tapojen sitkeää säilymistä on syytä mainita, että Hieronymus kommentoidessaan edellä lainaamiamme Jesajan sanoja "pöydän kattamisesta Gadille" ja "juomauhrin vuodattamisesta Menille" huomauttaa, että "vielä hänen aikanaan [300-luvulla] kaikissa kaupungeissa varsinkin Egyptissä ja Aleksandriassa oli tapana kattaa pöydät erilaisin herkuin ja uutta viiniä sisältävin maljoin kuukauden ja vuoden viimeisenä päivänä ja että ihmiset ennustivat niistä tulevan vuoden hedelmällisyyden". Egyptissä vuosi alkoi eri aikaan kuin meidän vuotemme; mutta tapa on mahdollisimman (paitsi ainoastaan että viinin sijasta käytetään whiskyä) samanlainen kuin Hogmanay, jota vielä tänäkin päivänä vietetään viimeisen kuukauden viimeisenä päivänä Skotlannissa. En tiedä, ennustetaanko mistään tuolloin tapahtuvasta, mutta jokainen Etelä-Skotlannissa asuva on tietoinen siitä, että Hogmanayna tai uudenvuodenaattona ne, jotka noudattavat vanhoja tapoja, kattavat pöydän pullilla ja hienoilla leivonnaisilla, kenellä on varaa niihin, ohrakakuilla ja juustolla, vaikka niitä muulloin ei nähtäisikään ja että väkijuomat on olennainen osa tarjoilua.
Sielläkin, missä aurinko oli palvonnan suosituin kohde, kuten Babyloniassa ja muualla, tässä juhlassa palvottiin häntä ei ainoastaan päivän kiertokulun kunniaksi, vaan lihaksi tulleena Jumalana. Babylonian järjestelmän olennainen periaate oli, että Aurinko eli Baal oli ainoa Jumala. Siksi Tammusta palvottaessa lihaksi tulleena Jumalana siihen sisältyi myös käsitys siitä, että hän oli lihaksi tullut Aurinko. Tämä käy hyvin selvästi esiin hindumytologiasta, jonka myönsin olevan olennaisilta osiltaan babylonialainen. Siellä Surya eli Aurinko esitetään lihaksi tulleena ja syntyneen alistamaan jumalten vihamiehet, joita ilman sellaista syntyperää ei voisi alistaa.*


*Kts. Eversti VANS KENNEDYn Sanscrit Researches. Eversti Kennedy, joka on mitä huomattavin sanskriitin tutkija, on sitä mieltä, että brahmaanien alkuperä on Babyloniassa (Ibid.). Mainittakoon, että itse nimi Surya, jota kaikkialla Intiassa käytetään auringosta, liittyy tähän syntymään. Vaikka sanan alkuperäinen merkitys oli erilainen, ilmeisesti papit yhdistivät sen kaldean "Zeroon" ja rohkaisivat käsitystä "Auringonjumalan" syntymästä. Prakritien nimitys on vielä lähempänä Raamatun luvatusta "siemenestä" käyttämää nimeä. Se on "Suro". Edellisessä luvussa olemme nähneet, että Egyptissä myös Auringon esitettiin olevan syntynyt jumalattaresta.
Pakanat eivät siis viettäneet pelkästään mitään astronomista juhlaa talvipäivän seisauksen aikaan. Tuota juhlaa kutsuttiin Roomassa Saturnuksen juhlaksi ja se tapa, miten sitä siellä vietettiin, kertoo sen alkuperän. Caligulan ohjeiden mukaan juhla kesti viisi päivää*; juopottelu ja remuaminen päästettiin valloilleen ja orjat saivat väliaikaisen vapauden**, ja saivat kaikenlaisia vapauksia isäntiinsä nähden.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.