IRC-Galleria

Marsupilami-

Marsupilami-

FB Pasi Tolvanen
Vuoden 2008 hyvitysmaksun viritys käynnistyy

Musiikin kuluttajien keskuudessa koviakin intohimoja herättävä kasettimaksu eli yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu voi laajentua tietokoneisiin, niiden ulkoisiin kiintolevyihin ja mp3-soittimilla varustettuihin matkapuhelimiin. Näin käy ainakin, jos tekijänoikeusjärjestöt saavat tahtonsa läpi.

Opetusministeriö aloittaa tällä viikolla eri osapuolien kuulemiset hyvitysmaksun kohteista ja hintatasosta. Lausunnon antajia ovat eri tekijänoikeusjärjestöjen lisäksi muun muassa Elektroniikan tukkukauppiaat ry, Nokia ja muut alan valmistajat ja toimittajat.

Se pyytää lausunnot myös entiseltä kauppa- ja teollisuusministeriöstä ja liikenne- ja viestintäministeriöltä ennen maksujen määräämistä.

Perinteisesti opetusministeriön päätös on syntynyt joulukuussa ja tullut voimaan seuraavan maaliskuun alusta.

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry, jonka hyvitysmaksuyksikkö kerää kasettimaksut, teetti kaksi selvitystä digitaalisen aineiston tallennuksesta eri laitteille. Selvitysten mukaan nuoret kopioivat runsaasti suojattua aineistoa, kuten musiikkia, elokuvia ja tv-ohjelmia tietokoneille ja mp3-soittimille.

Teoston hyvitysmaksuyksikköä vetävän Karola Baranin mukaan kännykät voitaisiin jakaa hyvitysmaksun piiriin tuleviin ja muihin. Maksu voitaisiin kohdistaa sellaisiin puhelimiin, joissa on runsaasti tallennuskapasiteettia ja mp3-soitin.

Musiikin ja muun aineiston tallentamista kyseltiin IRC-Gallerian käyttäjäkunnasta satunnaisesti valituilta käyttäjiltä, jotka olivat iältään 12-25-vuotiaita. Ensimmäisessä kyselyssä matkapuhelimet ja ulkoiset kovalevyt nousivat vahvasti esille suojatun aineiston tallennuspaikkoina. Toisessa kyselyssä niiden käyttöä selvitettiin erikseen.

Molempiin kyselyihin osallistui hieman yli tuhat vastaajaa, yhteensä yli 2 000.

IRC-Gallerian kyselyssä selviää, että musiikin kuuntelu on uusien laitteiden markkinoille tulon myötä muuttunut. Tietokoneesta on tullut kodin viihdekeskus. Vastaajista noin puolet (46%) ilmoitti tallentavansa musiikkia vähintään muutaman kerran viikossa tai useammin.

Tallennettu musiikki oli yleisimmin peräisin internetistä (54%) tai alkuperäiseltä julkaistulta cd- tai dvd-levyltä (27%). Lähes puolet vastaajista ilmoitti tallentavansa tv-ohjelmia tai elokuvia muutaman kerran kuukaudessa, 19 prosenttia muutaman kerran viikossa.

Musiikkia tallennetaan useammalle laitteelle kerrallaan. Käyttäjille oleellista on, että materiaalit ovat joustavasti käytettävissä paikasta riippumatta. Tietokoneelle ja mp3-soittimille tallennetaan eniten suojattua materiaalia.

Matkapuhelin oli yhtenä kohteena mukana joka neljännessä tallennustapahtumassa ja vastaajien puhelimissa oli keskimäärin 90 musiikkikappaletta. Vastanneista puhelimen käyttäjistä vain 10 prosenttia kuuntelee radiota. Vastaajista 70 prosenttia kuuntelee vain tallentamiaan kappaleita ja 20 prosenttia kuuntelee tasapuolisesti molempia.

Laitekyselyn tulokset osoittavat, että käyttäjät tallentavat matkapuhelimiin ja ulkoisille kovalevyille runsaasti musiikkia ja kasvavassa määrin liikkuvaa kuvaa. Vastaajien multimediapuhelimissa oli keskimäärin 80 tallennettua musiikkikappaletta, mutta keskiluku oli 10 musiikkikappaletta.

Ulkoisella kovalevyllä oli keskimäärin 2000 musiikkikappaletta ja mediaaniluku oli 100. Joka kahdeksannella oli kovalevyllään yli 50 tv-ohjelmaa tai elokuvaa.

Vuosi siten tekemässään päätöksessä opetusministeriö ei laajentanut maksun soveltamisalaa, vaikka asiasta käytiin vilkasta keskustelua.

Hyvitysmaksun piiriin kuuluvat tänä vuonna analogiset ääni- ja kuvanauhat sekä digitaaliset tallennusalustat kuten cd-, dvd- ja minidisc-levyt. Maksu koskee myös kiinteällä muistilla varustettuja digitaalisia audio- ja videotallentimia sekä digisovittimia. Maksun ulkopuolella ovat matkapuhelimet ja tietokoneet.

Digitaalisten tallennusalustojen maksu määräytyy tallennuskapasiteetin mukaan. Suurimpien eli yli 150 gigatavun muistilla varustettujen tallennuslaitteiden maksu on nyt 18 euroa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.