IRC-Galleria

Marsupilami-

Marsupilami-

FB Pasi Tolvanen
Parkinsonin tautiin sairastuneet juovat todennäköisesti vähemmän kahvia ja ovat harvemmin tupakoitsijoita kuin heidän terveet sisaruksensa, osoittaa amerikkalaistutkimus. Tulos vahvistaa aiemmin saatuja viitteitä kahvin ja tupakan suhteesta Parkinsonin tautiin.

Perheenjäsenten kesken tehty vertailututkimus antaa lisävihjettä siihen, että tupakointi ja kahvinjuonti alentaisivat riskiä sairastua Parkinsonin tautiin.

Miamin yliopistossa tehtyyn tutkimuksen värvättiin 356 Parkinson-potilasta ja 317 heidän lähisukulaistaan, lähinnä potilaiden sisaruksia. Kaikki tutkimuksessa olleet terveet sukulaiset olivat ohittaneet iän, jossa heidän perheenjäseneltään oli ensi kertaa havaittu Parkinsonin taudin oireet.

Tutkimusryhmä havaitsi, että oli 40 prosenttia todennäköisempää, että Parkinson-potilaat eivät olleet koskaan tupakoineet, toisin kuin heidän terveet sisaruksensa. Vastaava todennäköisyys löytyi myös kahvinjuonnille: 40 prosenttia terveistä sukulaisista joi yli kolme kuppia kahvia päivässä, kun taas sairastuneilla oli 40 prosenttia pienempi todennäköisyys kuluttaa tämän verran kahvia.

Tutkijoiden mukaan selitys saattaa piillä aivojen dopamiinitasossa, jota tupakointi ja kahvinjuonti kohottaa. Samaan hengenvetoon tutkijat kuitenkin korostavat, että tupakoinnin haitalliset vaikutukset ovat moninverroin suurempia, kuin sen mahdollinen hyöty. Tutkimustulokset on julkaistu Archives of Neurology -lehdessä ja niistä kertoi New Scientist.


Eli en taida sairastua Parkinsoniin :))

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.